Ring oss46852515760 Idag: 09.00-16.00

Allt Om Snus

Inledning Snusets historia

Snus är en tobaksblandning som man lägger under överläppen, varpå nikotin frigörs av salivet och tas upp i kroppen via slemhinnorna. Dagens våta snus består av finmalen tobak som behandlats med koksaltlösning och natriumkarbonat för att därefter antingen fermenteras eller pastöriseras i värmeprocesser. Sedan tillsätts aromer och smakämnen. Det finns även både tobaksfria och nikotinfria varianter av snus och alla dessa kommer i en uppsjö av olika format, styrkor och smaker.

Även fast snus har fått störst genomslag i Sverige finns produkten också i många andra länder. Norge, USA, Ryssland, Danmark och Finland är några av dem. I stora delar av Asien är även liknande muntobak populärt, och där ligger användarantalet på hundratals miljoner människor. Snus används idag av över 1 miljon svenskar och den svenske medelsnusaren konsumerar cirka 4 dosor/vecka.

1. Snusets Historia

Snusets långa och snåriga historia sträcker sig från 2000 år f.Kr. till nutid. En 4000 år lång snusresa som börjar i Centralamerika.


Tobakens historia i den gamla världen

Människor har brukat tobak länge, redan långt före vår tidräkning. Man har hittat spår av tobaksodlingar i Peru och Centralamerika som tros vara hela 8 000 år gamla. Tobak började rökas i pipa cirka år 2 000 f.Kr. Det var främst indianer som rökte pipa och då som en fredssymbol samt vid religiösa ceremonier.

De första européerna kom i kontakt med tobak så sent som år 1492, när Christofer Columbus anlände till Bahamas. Här möttes han av Arawak-indianer som rökte torkad och finskuren tobak inlindad i majsblad eller strån av t.ex. vass eller sockerrör.

Innan hemfärden fick Columbus och hans besättning med sig tobak som en gåva. Ingen i besättningen visste dock vad de skulle göra med tobaksbladen och slängde dem överbord.

Tobak kommer till Europa

På 1560-talet spred sig tobaken till slut till Europa. Columbus efterföljare som åkte till den nyupptäckta kontinenten rövade med sig en mängd olika varor hem, bland annat tobak.

Allt Om Snus

En tecknad bild av Christofer Columbus

En av de första som började odla tobak i Europa var den franska ambassadören Jean Nicot. På den här tiden sågs tobak som en medicinalväxt, och när den franska drottningen Katarina av Medici led av migrän lät Nicot henne prova att sniffa tobak för att motverka den. Att sniffa tobak, så kallat luktsnus, blev snart ett mode inom det franska hovet. Modet spred sig därefter till andra hov och därefter till resten av befolkningen. Då Nicot blev så starkt förknippad med tobak döptes växten efter honom, det vetenskapliga namnet på växten blev nicotiana.

Kända luktsnusare i historien

  • Påve Benedictus XIII
  • Napoleon
  • Storbritanniens drottning Charlotte av Mecklenburg-Strelitz
     
Allt Om Snus


Benedictus XIII, Napoleon & Charlotte av Mecklenburg-Strelitz

Tobakens ankomst till Sverige

Tobaken nådde Sverige 1601 och blev snabbt en stor importvara med höga tullar och skatter. Sverige blev också ett av de första länderna att införa ett tobaksmonopol. 1641 fick Söderkompaniet monopol på import av tobaksblad och tobaksprodukter.

För att minska importen började man att odla allt mer i Sverige. Speciellt efter 1721 då kungen uppmanade alla städer att avsätta jord för tobaksodling. I mitten av 1700-talet var tobaksindustrin en av de viktigaste i Sverige.

1915 förstatligades den svenska tobaken och ett nytt tobaksmonopol med ensamrätt till försäljning och tillverkning grundades. Import-och försäljningsmonopolet avskaffades dock 1961, och tillverkningsmonopolet 1967.
 

2. Tobak i Sverige

Många vet inte att tobak går att odla i Sverige, inte heller att det gjorts det i över 100 år. Med rätt tillbehör kan du till och med göra det själv hemma i trädgården.


Var odlas tobak?

Tobaksplantan är en tålig växt som anpassar sig efter klimatet och jorden, vilket gör att den kan odlas i både tropiska och tempererade områden. Idag odlas tobak i över 130 länder. Störst andel odlas i Asien, som stod för 68 % av världens totala tobaksproduktion 2012. I Sverige slutade man odla tobak för kommersiellt bruk på 60-talet, på grund av lönsamhetsproblem, men i början av 2000-talet togs det upp igen. Då startade Anders Olsson odlingar i Fjälkinge, Skåne, och sålde sedan plantorna vidare till Fiedler & Lundgren. De började sedan använda svenskodlad tobak i sitt snus år 2015.

Hur odlar man tobak? 

Allt Om Snus

1. Allt börjar med ett frö
Tobaksplantan är en örtväxt med stora klibbiga blad och vita, rosa eller gula blommor. Från bara tre gram tobaksfrön kan man få upp till tre ton tobak före torkning. Odlingen börjar med att man sätter fröet i en fröbädd, där det vattnas och sköts om noga.

2. Ut i jorden
När tobaksplantan har blivit ungefär en decimeter hög planteras den ut i jorden. Vid det här stadiet klarar sig den ganska bra själv, men den är törstig och behöver mycket vatten för att växa. Under den här tiden gör man också något som kallas tjuvning. Det innebär att man plockar bort oönskade skott från plantan för att ge maximal näring till bladen.

Allt Om Snus


Anders Olsson tog upp tobaksodlingen igen på 2000-talet (Foto: Björn Solfors) 

3. Dags för skörd
Efter ungefär tre månader har tobaksplantan vuxit färdigt. Den är nu en till tre meter hög med runt 20 till 30 blad och är redo att skördas. Tobaksplantan mognar nerifrån och upp vilket gör att bladen också skördas i den ordningen med några blad i taget – ett hantverk helt enkelt.

Tusentals olika tobakssorter

Det finns en mängd olika sorters tobak, för olika användning och med olika egenskaper. De sorter som är vanligast i snus och cigaretter är Bondtobak (Nicotiana Rustica) och Virginia (Nicotiana Tabacum). Inom dessa grupper finns det sedan massor av olika varianter. I snus och cigaretter är det vanligt att blanda olika tobakssorter från olika länder som tillsammans skapar sin unika smak.

Från tobaksblad till snusdosa

1. Skörd och torkning
När tobaksplantan är färdigväxt plockas bladen. Därefter är det dags för torkning och under den här processen sjunker fukthalten i bladen från ca 80 till 20 procent. När det gäller torkning finns det flera olika alternativ:

  • Lufttorkning: Tobaken torkas hängandes under tak i en öppen lada med bra ventilation. Processen tar ca 4-6 veckor. Bladen går från grön till gyllenbrun. Tobaken får ett lågt sockerinnehåll vilket ger en mjuk och lätt sötaktig smak. Runt 1/5 av världsproduktionen av tobak lufttorkas.
     
  • Soltorkning: tar ca 25-30 dagar. Liknar lufttorkning men tobaksbladen hänger utomhus i solen istället för i en lada. Tobaken får ofta något högre sockerhalt än lufttorkad tobak samt något ljusare färg. Det här är ett vanligt sätt att torka tobak i torra och varma områden.
     
  • Röktorkning: Ett sämre alternativ. Tobaksbladen torkas genom rök vilket förändrar tobakens kemi till det sämre då röken innehåller vissa oönskade ämnen. Tobaksbladen får en mörkbrun färg, låg sockerhalt och hög nikotinhalt.
     

2. Finfördelning
Efter torkning är det dags att låta tobaken gå från torkade blad till en finfördelad mjölblandning. Det kan ske på lite olika sätt beroende på vilka egenskaper man vill uppnå. I snustillverkning är det vanligast att mala den.

3. Beredning
Tobaken vägs och blandas med vatten och salt under omrörning. Den hettas därefter upp för att oskadliggöra mikroorganismer och ge snuset bättre hållbarhet, arom och smak. Därefter kyls den ner igen och övriga ingredienser tillsätts, som är olika beroende på vilket snus som görs.

4. Packning
När snuset är färdigt är det dags för packning i dosorna. Lössnuset fylls direkt i dosan medan portionssnuset går igenom en mer komplicerad process där det först packas i portionspåsar av cellulosafibrer, och därefter i dosan. Fyllda dosor kontrollvägs, etiketteras och stuvas i stockar som plastas in och packas i kartonger.

4. Snusformat

Allt från det klassiska lössnuset med intensiv och kraftig karaktär, som du bakar själv. Till moderna och kritvita All White-portioner, helt utan tobak.


Luktsnus – torrt snus

Luktsnus, eller snuff, som det också kallas är det man menar när man pratar om torrt snus. Luktsnus är kort och gott malen eller pulveriserad tobak som man brukar genom att sniffa upp det i ena näsborren. Luktsnus finns än idag och är vanligtvis smaksatt med mentol, frukt eller kryddor.

Lössnus – det traditionella snuset

Lössnuset ser likadant ut idag som för 200 år sedan och är fortfarande grunden i svensk snusproduktion. Snuset är gjort av mald tobak och finns i tre olika varianter: grovt–, mellan- och finkornigt. Det finmalda är enklare att baka men ger inte en lika tobaksnära smak, medan det grovmalda har en kraftigare tobakskaraktär.

Du bakar själv prillan till önskad storlek och form och får en snabb och kraftig smakupplevelse. Det finns även lössnus som är skuret, också kallat single cut-snus, där tobaksbladen har skurits istället för malts vilket ger en annan smakupplevelse och känsla. En annan typ av lössnus är förbakat snus, vilket är lössnus som säljs i färdigbakade, cylinderformade portioner men som också går att omforma och dela precis så som du vill ha det.

Allt Om Snus


Lössnuset ser precis likadant ut idag som för 200 år sedan.

Original portion – vått snus i påse

Det här är det vanligaste portionssnuset och det första portionssnuset som tog plats på marknaden på 1970-talet. Tobaken är packad i portioner och fuktas efter packning. Originalen är fuktiga på ytan, mörka i färgen och ger en snabb smak och nikotinupplevelse.

White portion – det vanligaste just nu

White portion kom 1998 som ett alternativ till det klassiska portionssnuset. Till skillnad från klassiskt portionssnus så efterfuktas inte white portion i produktionen och är därmed torrare på ytan med ett fuktigt innehåll. Det här ger en långsammare men jämnare nikotin- och smakupplevelse.

All White/Pure White/helvita prillor

En modernitet med många namn. All White är det senaste på snusmarknaden och är till skillnad från White portion mycket vitare till utseendet. Dessa prillor är också helt torra vilket gör att det tar några sekunder innan nikotin och smakupplevelsen kommer.

Allt Om Snus

All White från märket Nordic Spirit

Nikotinfritt snus

Det nikotinfria snuset är ett alternativ till snus som inte innehåller varken tobak eller nikotin. Det här passar bra för den som vill snusa mindre eller sluta snusa, eller undvika nikotin och tobak när du t.ex. är gravid.

5. Storlekar på prillor & varianter

Portionssnuset finns i flera olika storlekar med olika egenskaper och utseenden. Här är de vanligaste varianterna.


Normal

Normal, också kallad large eller original, är den populäraste storleken på marknaden. 1977 lanserades det första portionssnuset under märket Tre Ankare, och idag har de allra flesta snusvarumärkena denna storlek i sitt sortiment. Varje prilla innehåller ca 0,5 till 1,2 gram snus vilket gör att de fyller ut under läppen och levererar smak och nikotin effektivt.

Slim

Slim har blivit en populär snusstorlek under 2000-talet. Portionspåsarna har en smalare och ofta även längre form än normalt vilket gör att snuset sitter mer diskret under läppen. Slim innehåller också mindre snus än normal, oftast max ett gram per prilla.

Superslim

Superslim är, precis som det låter, ännu smalare än slim. Det här ger snuset en passform som känns och syns minimalt under läppen. Eftersom prillorna är mindre väger de också mindre – ungefär hälften så mycket som en normal portion. Än så länge finns denna variant bara i Generals G3-sortiment, men vi kommer med stor sannolikhet att se formatet hos många andra producenter inom en snar framtid.

Mini

Mini är det överlägset minsta portionssnuset. Utformningen är likadan som hos en normal prilla, men den väger betydligt mindre – ca 30 % av vikten för en normal portion. Det här gör den enkel och diskret och till ett bra alternativ till de som inte vill att snuset ska kännas eller synas så mycket. Minisnuset levereras oftast i små dosor.

Övriga storlekar & varianter

Perforerade portioner
Perforerade portioner är en form av portionssnus från varumärket Lundgrens. Prillorna har både standardform och normalstorlek, men snuspåsen har små, små håligheter som både ger en snabbare och tydligare smakupplevelse – utan att användaren behöver baka sitt eget snus.

Svarta portioner
General Onyx är en av de mer exklusiva snussorterna på marknaden. Snuset levereras i svarta portioner, som utöver färgen har samma egenskaper som vanligt whitesnus.

Förbakade portioner
Lundgrens Förbakad lanserades av Fiedler & Lundgren på 2000-talet. Kort och gott var det en blandning mellan portionssnus och lössnus där dosorna innehöll färdigformade lössnusprillor.

6. Snusstyrka & Nikotin

Nikotin är en kemisk förening och alkaloid som förekommer i många växter, men framförallt i tobaksplantan. I snus är det nikotinet som framkallar njutning och välbehag, men också ett beroende.


Nikotin i tobak

Nikotin är det beroendeframkallande ämnet som finns i tobaksprodukter. Det är också det som ger njutning, ofta en allmän känsla av välbefinnande och en lugnande och uppiggande effekt. Nikotinet finns naturligt i tobaksplantan, och finns även i mycket små mängder i dess släktingar som tomater och potatis.

Nikotin kan tas upp av kroppen på flera olika sätt: Genom huden, slemhinnan i mun och näsa, samt via lungvävnaden. Snabbast går det via rökning och lungorna. Hur mycket nikotin kroppen tar upp är individuellt och varierar från person till person. Det beror även på hur länge du t.ex. har en snusprilla i munnen, och vilken produkt du använder.

Den typ av nikotin som lättast tas upp av kroppen är så kallat fritt nikotin. Snus med högt pH-värde tenderar ha en högre andel fritt nikotin.

I traditionellt svenskt snus brukar nikotinnivån ligga på ca 0,8-2 procent med ett pH-värde på ca 8,5. Men det finns undantag med både högre och lägre nikotinnivåer – eller helt nikotinfria produkter.

Allt Om Snus


Nikotin har den kemiska beteckningen C10H14N2

Hur mäter man styrka?

En vanlig uppfattning är att det är nikotinhalten som avgör hur starkt ett snus är – ju mer nikotin desto starkare snus. Det här stämmer i många fall, men vilken styrkegrad ett snus får på förpackningen handlar om mer än så. I själva verket är det inte nikotinhalten i sig, utan den upplevda styrkan av snuset som är avgörande. Den upplevda styrkan kan påverkas av en mängd olika faktorer. En av dem är självklart nikotinhalten, men den påverkas även av saker som snusets fuktighet, smak, pH-värde, portionspåsens form och storlek och snusarens snusvanor. Exempelvis gör en högre fukthalt och ett högre pH-värde att mer nikotin tas upp när man snusar – och snuset upplevs starkare.

Världens starkaste snus?

Världens starkaste snus är från märkena Thunder och Offroad som ägs av snustillverkaren V2 Tobacco. I deras serie X är nikotinhalten hela 45 mg per gram snus. Om man jämför det med ett normalstarkt snus med en nikotinhalt på 8 mg per gram så är detta snus nästan 6 gånger så starkt!

Allt Om Snus
Allt Om Snus

7. Snus i Sverige

Sverige är snusets hemland och vi är nästan ensamma i världen om att både använda och tillverka snus. Det våta snuset, som i största grad används idag, skapades i Sverige i början på 1800-talet. Det introducerades som ett billigare alternativ till den då dyra tuggtobaken. I början producerades snuset av tobaksproducenterna, men senare öppnades fler och fler snusfabriker då snuset blev allt mer populärt. Idag snusar ungefär 16 procent av den svenska befolkningen.


Vad är svenskt snus?

Begreppet "svenskt snus" betyder helt enkelt att snuset produceras i Sverige. Det innefattar idag ett antal olika varianter av snus. Det finns lössnus, portionssnus, starkare varianter, smalare varianter och en massa andra sorter. Det finns ett antal snusliknande produkter runt om i världen, främst i Asien, men inget som smakar likadant som det svenska snuset. Det har ofta andra utseenden, egenskaper och risker.

Var kan man köpa svenskt snus?

Svenskt snus säljs framförallt i Sverige, både online och i fysiska butiker. Men det går även att hitta på andra platser i världen. Det är bland annat populärt i de andra nordiska länderna samt i USA. Sverige är dock det enda land inom EU där det är tillåtet att sälja snus.

Det första svenska snuset

Under 1800-talet blev snuset folkligt och det var också då det första våta snuset kom till – lössnuset. Vid den här tiden grundades många nya snusvarumärken, bland annat Ljunglöfs Ettan (1822) och J A Bomans General (1886) – båda två är varumärken som lever vidare än idag.

Det var inte förrän på 1970-talet som portionssnuset uppfanns och märket Tre Ankare lanserades. Eftersom många tidigare hade avstått från snus då de tyckte det var krångligt och ovårdat att baka sin egen prilla, gjorde portionssnuset att snusanvändningen fick ett rejält uppsving och ökad popularitet.

8. Snus i världen

I Sverige snusar över en miljon människor, men hur ser det ut i andra delar av världen?


Snus i norden

Här i Norden ligger vårt snittanvändande av snus på cirka tio procent, även om vi i Sverige snusar lite mer än vårt grannland Finland. Finländarna sticker även ut med sin framtidsutsikt om att vara nikotinfria år 2030. 

I Norge blir snus allt mer populärt för varje år. Mellan 2014–2016 ökade den norska snusmarknaden med 20 procent. Idag snusar ungefär en fjärdedel av norska män och kvinnor mellan 16 och 24 år dagligen eller då och då. Visste du förresten att snus är vanligare bland norska kvinnor än bland svenska?

I vårt grannland gillar man för övrigt starkt snus, både gällande nikotinstyrka och smaksättning. Det populäraste märket är Skruf, som står för ungefär 40 procent av marknaden. Slimsnus och All white är också populärt bland norrmännen. 

Tobakslagen är hårdare i Norge än i Sverige. Från 2018 infördes en ny lag som säger att dosorna måste vara helt neutrala i utseendet. Logotyper, symboler och bilder på dosorna är förbjudet.

I Danmark är det bara tillåtet att sälja lössnus. När EU år 1992 förbjöd alla tobaksprodukter ”för oralt bruk som inte avses att rökas eller tuggas” fick Danmark tillstånd att låta lössnus vara ett undantag från förbudet. Detta eftersom lössnus ansågs vara en traditionell tobaksprodukt i landet. 

Snus i Europa

Sverige är det enda land inom EU där försäljning av snus är tillåtet. Detta kan dock komma att ändras i framtiden. Intressenter har försökt att häva förbudet förut, senast 2018, men har då misslyckats. I de flesta länder är det dock tillåtet att ta med sig svenskt snus in i landet för eget bruk.

Snus i USA

När svenskar utvandrade till USA i mitten på 1800-talet tog många med sig snuset till sitt nya hemland. Det har lett till att många snusar i USA idag, och svenskt snus finns att köpa i stora delar av landet. På senare tid har amerikanska tobaksföretag även producerat egna varianter av snus. De populäraste är Camel och Skoal som båda säljer så kallat ”snus”. Detta snus skiljer sig dock mycket från det svenska snus vi är vana vid. Det innehåller knappt något nikotin och är sött till smaken.

Något som kan förväxlas med snus är det amerikanska ”dip” eller ”dipping tobacco”. Detta är dock inte samma sak som snus. Dip är en rökfri tobaksprodukt av strimlad eller finmald tobak som formas och placeras i munnen. Till skillnad från snus placeras dock dip ofta mellan tandköttet och underläppen. När man använder dip produceras också extra saliv och man behöver spotta ut saliv- och tobaksblandningen som bildas i munnen.

TIPS: USAs störste snusbloggare gästar Snusjournalen. Läs mer om och av Snubie här.

Snus i andra delar av världen

I många länder är snuset en helt okänd produkt. Men det finns också många länder där det är vanligt att använda sig av andra typer av rökfri tobak som liknar snuset. I Sudan och Yemen använder 10-15 procent av befolkningen muntobak, och 25 procent av den vuxna befolkningen på Madagaskar använder annan tobak än cigaretter. Extra populärt med muntobak är det i de tätbefolkade områdena runt Indien – speciellt i Bangladesh. Där används muntobak av cirka 33 procent av befolkningen! Här i norden ligger snittanvändandet på ca 10 procent, även om Sverige är något högre och Finland lite under, finländarna sticker ut även med sin framtidsutsikt om att vara nikotinfria år 2030. 

Snusförbud i vissa länder

På Island är svenskt snus förbjudet sedan 1997. Förbudet gäller både försäljning av svenskt snus samt att föra in det i landet. Islänningarna snusar istället Neftóbak, ett torrt snus som intas via näsan, men som även kan göras till en prilla under läppen. Det säljs ungefär 40 ton årligen av nässnuset. En dosa kostar runt 3 000 isländska kronor, vilket är över 200 kronor. 

Andra länder – förutom Island – som du inte kan ta med snus till under din resa är Singapore.  

9. Snus på resan

Så här mycket snus får du ta med dig på resan. Vissa länder tillåter ingen tobak alls och till andra får du ta med så mycket du vill. Den info vi fått tag på hittar du här, men om ditt resemål inte står med i listan är det bäst om du kontaktar flygbolaget eller tullverket.


Eget bruk: De flesta EU-länderna, Argentina, Dominikanska Republiken, Laos 

1000 gram: Finland

500 gram: USA, Chile, Japan, Kina, Ryssland, Costa Rica

400 gram: Kambodja

250 gram: Brasilien, Indien, Israel, Kroatien, Kuba, Marocko, Mexiko, Norge, Schweiz, Sydafrika, Sydkorea, Thailand, Vietnam

225 gram: Kenya, Malaysia

200 gram: Kanada, Turkiet, Egypten

100 gram: Indonesien

50 gram: Nya Zeeland

25 gram: Australien

Förbjudet: Island, Singapore, Sri Lanka

Läs mer om vad som gäller för resa med snus här har vi en matnyttig artikel i Snusjournalen.

10. Tillverkare & varumärken

Under 2000-talet har många tillverkare slagit sig in på marknaden för att konkurrera med Swedish Match och deras klassiska varumärken. Nu kan vi, bland annat, även köpa snus från Skruf, British American Tobacco, Nordic Snus, V2, AG och Gajane i svenska affärer.


Swedish Match

Swedish Match är en av de största snusproducenterna i världen och har tillverkat snus i över 100 år. Swedish Match har sina rötter i det svenska tobaksmonopolet, som senare döptes om till Svenska Tobaks AB. De var dem som tillverkade både den första runda snusdosan och det första portionssnuset. 1992 köptes företaget upp av tändsticks- och tändartillverkaren Swedish Match och hela koncernen fick samma namn. Idag är Swedish Match ett av Sveriges största företag med över 5 000 anställda, och deras produkter säljs i över 100 länder.

Catch
Catch lanserades redan 1984 och var både Swedish Match och Sveriges första snus med en icke-traditionell smak. 1986 lanserades ett helt nytt format, mini, även det under Catch hatt. Inledningsvis fanns Catch i två smaker: en röd och en blå. Det är ända sedan starten ett utpräglat portionssnus som inledningsvis såldes i påsar men numera i dosor.

Ettan
Ettan är ett av de äldsta aktiva varumärkena i svensk dagligvaruhandel. Receptet till Ettans snus skapades av Jacob Fredrik Ljunglöf år 1822 och sägs vara oförändrat sedan dess. Ettan har en fyllig smak med rökiga inslag och en ren, okryddad doft av tobak.

General
General, tidigare kallat Generalsnus, lanserades 1866 och är en av Sveriges genom tiderna största varumärken med långa och traditionsenliga anor. Generals snus görs på en blandning av 22 olika tobakssorter som kompletteras med bergamottolja. Smakerna i sortimentet betonas även av peppar och en antydan av citrus.

Grov
Grov, även kallat Grovsnus, är ett av de populäraste snusmärkena i Sverige. Snuset är bland annat känt för sin grova malning, vilket namnet också antyder. Grov har en tydlig och robust tobakskaraktär och rökiga inslag av stall, jord, mörk choklad och viss blommighet.

Göteborgs Prima Fint
Göteborgs Prima Fint är väldigt anrikt och ett av de äldsta märkena på hyllan. Det lanserades för nästan 100 år sedan, 1919, och receptet är så gott som oförändrat. Då som nu finns snuset bara som lössnus. Göteborgs Prima Fint Lössnus har en smak av okryddad tobak med inslag av mild sötma. Tobaken i snuset är finmalen och enkel att baka en prilla av.

Göteborgs Rapé
Göteborgs Rapé är precis som Göteborgs Prima Fint en klassiker som funnits ända sedan 1919. Göteborgs Rapé var också det första snus som kom som White Portion. Snuset har en ljus tobakskaraktär med inslag av enbär och lavendel och finns i många olika varianter.

Kaliber
Kaliber är ett nyare snus som togs fram 2011 med syftet att ta fram ett tobaksnära och okomplicerat snus. Snuset levereras i portionsform med en smak av tobak med inslag av citrus, samt fikon och granatäpple i vissa sorter.

Kronan
Kronan är ett ganska nytt märke, men med traditionell smak. Grundreceptet har inspirerats från en lång snustradition och står för ett traditionellt snus med tydlig tobakssmak med inslag av viol och citrus.

Mustang
Mustang lanserades 2015 och är ett kraftigt snus med tydlig smak av tobak utan att vara alltför salt eller rökig. Det finns sedan våren 2017 bara kvar som lössnus.

Nick & Johnny
Nick & Johnny lanserades 2006 i Norge. Det är ett snus som sticker ut i mängden med en hög nikotinhalt och flera otraditionella smaker du inte hittar hos någon annan.

Röda Lacket
Röda lacket lanserades redan 1897 och är alltså över 120 år gammalt och ett av de äldsta snusvarumärkena. Än idag görs snuset på samma recept, utöver några få ändringar som förstärkning av smaken. Snuset säljs idag bara som lössnus, är finmalt och har en mörk tobakskaraktär med inslag av läder och torkad frukt.

The LAB
The LAB kom till 2009 som en ny typ av snus. Snuset fick både en ny typ av prilla, slim, och en ny formula, Non-Drip. Non-Drip gör att mer smak släpps igenom samtidigt som prillan rinner mindre.

Tre Ankare
Tre Ankare var det allra första portionssnuset. Det kom ut på marknaden 1977 och gjorde snabbt succé. Snuset har en stark tobakskaraktär med inslag av rök, ceder och torkade örter. Idag finns snuset bara i en variant, White Portion, men smaken är i stort sett densamma som när den lanserades.

Fiedler & Lundgren / BAT (British American Tobacco) 

Fiedler och Lundgrens historia tar sin början så tidigt som 1783, när skräddarmästaren Samuel Fiedler fick tillstånd av Gustav III att starta snustillverkning. Det var dock inte förrän 1835 som snustillverkningen tog fart på riktigt. Det var då av hans sonson ensam tog över och hade stor hjälp av en av sina medarbetare – Fredrik Lundgren. Det var så snustillverkaren fick sitt nuvarande namn. När snusmonopolet kom i Sverige flyttades verksamheten till Danmark. Långt senare, 2002, samlades en grupp snusentusiaster i Malmö och bestämde sig för att försöka återskapa Fiedler och Lundgrens snustillverkning i Sverige. Idag har de sex olika snusvarumärken på marknaden och kommer ständigt med nya innovationer som utmanar de traditionella normerna.

Granit
Granit lanserades 2004 och blev snabbt mycket uppskattat. Idag är det ett av Sveriges mest populära snusmärken. Snuset finns i ett brett utbud men som alla har en ren smak med tydlig tobakskaraktär.

Lundgrens
Lundgrens är ett premiumvarumärke som med varje produkt hyllar en region i Sverige. Snuset innehåller delvis ekologisk tobak. Lundgrens har kommit med flera nytänkande innovationer, som den perforerade påsen och flexlocket.

Epok/Lyft
Epok är världens första helvita snus. Snuset har samma känsla som brunt snus, men är helt kritvitt till färgen och färgar inte tänderna. Tobaken renas i en vattenbaserad och miljövänlig process där oönskade ämnen försvinner och det är så tobaken får sin vita färg. Epok bytte under 2018 namn och är numera LYFT.

  • Epok Mint All White Portion Slim
  • Epok Ice Cool All White Portion Slim Strong
  • Epok Blåbär All White Portion Slim
  • Epok Lime All White Portion Slim
  • Epok Lime All White Portion Slim Strong
  • Epok Melon White Portion Slim
  • Epok Lakrits All White Portion Slim Strong
     

Knekt
Knekt är ett varumärke med fokus på enkelt traditionellt snus utan krusiduller. Snuset har hög kvalitet och en rik tobakssmak med inslag av bergamott.

  • Knekt White Portion
  • Knekt Original Portion
  • Knekt Lös
     

KickUp
KickUp är snus helt utan tobak och nikotin, fullt med vitaminer och mineraler, guarana och ginseng. Istället för tobak har snuset svart te som bas.

Mocca
Mocca är ett diskretare snusalternativ med både mindre prillor och mindre, väldesignade dosor. Snuset har också en något lägre nikotinhalt, vilket gör det något sötare med mindre påtaglig tobakssmak.

  • Mocca Mint Slim Mini Portion
  • Mocca Lakrits Slim Mini Portion

Nordic Snus / JTI (Japan Tobacco International)

Nordic Snus är en del av JTI International – en av världens största tobaksproducenter. Snuset tillverkas i deras snusfabrik i Vårgårda Kvarn norr om Göteborg. Här har de sedan 2002 producerat klassiskt svenskt snus i modern tappning. Fokus ligger på att hålla den svenska snustraditionen vid liv och samtidigt utveckla den med nya innovationer.

LD
LD är ett snus av hög kvalitet. Snuset finns i många olika varianter, men alla har en klassisk tobakskaraktär med inslag av bergamott eller salmiak.

Nordic Storm
Nordic Storm levererar snus med mer stryka och smak. Alla produkter under varumärket har en hög nikotinhalt och stark tobakssmak som blandas med bergamott eller mint.

  • Nordic Storm Slim White Original Portion
  • Nordic Storm Large White Fresh Portion
  • Nordic Storm Slim White Fresh Portion
     

Nordic Spirit
Nordic Spirit innehåller kritvita nikotinportioner utan tobak. Nordic Spirit kommer i två fräscha smaker som är anpassade för att smaka länge och lagom mycket. Portionerna baseras på en blandning av växtfibrer och tuggummibas och detta gör bland annat att de inte färgar av sig på samma sätt som traditionellt snus. Nordic Spirit är helt enkelt ett lätt och nytt sätt att njuta av nikotin, helt utan tobak.

  • Nordic Spirit True White Bergamot & Wildberry
  • Nordic Spirit True White Mint

Skruf / Imperial Tobacco

Skruf Snus startade upp 2002 av vännerna Adam Gillberg och Jonas Engwall. 2003 lanserades deras första snus på marknaden av märket Skruf och med det blev de en av de första att utmana Swedish Match. Skruf är idag det näst största snusföretaget i Norden med över 200 anställda. Sedan 2005 ägs Skruf av ett av världens största tobaksföretag – Imperial Tobacco Group.

Skruf
Skruf var företagets första varumärke och lanserades på marknaden 2003. Det snabbt känt som uppstickaren med den vita dosan. Namnet kommer från ett litet område i Småland där snuset från början tillverkades. Idag finns Skruf i över 20 olika varianter och smaker.

Knox
Knox kom till 2006 och är idag ett av Sveriges största snusvarumärken. Snuset är av hög kvalitet, har en robust tobakssmak och finns i flera olika varianter.

Smålands Brukssnus
Smålands Brukssnus är ett snus som är väldigt traditionellt i smaken utan konstigheter. Det är helt enkelt ett snus med klassisk tobakssmak och finns i tre olika varianter.

Gajane

Gajane Gross är ett av Sveriges största import och distributionsföretag av tobaksprodukter och accessoarer. De har en stor mängd snusvarumärken och har visionen att bli en av de ledande distributörerna på tobaksmarknaden.

Byron
Den första Byron-fabriken öppnades redan på 1800-talet, då för att producera cigarrer av de kubanska cigarrmakarna Joe och Eusebio. Nu paketeras samma cigarrtradition i svenskt snusformat. Snuset från Byron är exklusivt med lufttorkad tobak från Kuba, samtidigt som det har inslag av bergamott som ger den klassiska svenska snussmaken.

  • Byron White Portion
  • Byron Anis Portion
  • Byron Señorita Portion
  • Byron Portion
     

Islay Whisky
Islay Whisky snus produceras i Jämtland, med tobak från bland annat Nicaragua och Sydafrika, med en smaksättning av single malt whisky. I produktionen bereds tobaken på traditionellt vis där den får svettas långsamt i ett värmerum istället för att pastöriseras. Det här ger snuset en högre kvalitet och en renare och tydligare tobakssmak.

  • Islay Whisky Snus Portion
  • Islay Whisky Lös
  • Islay Whisky White Portion
     

Lenny’s Cut
Lenny’s Cut är ett snusvarumärke som döpts efter tillverkaren Gajanes fabrikschef som personligen uppfann blandningen. Snuset har en hint av citrus och levereras i dosor med rutigt mönster.

  • Lenny’s Cut Lös
  • Lenny’s Cut Portion
  • Lenny’s Cut Stark White Portion
     

Odens
Odens är ett av Gajenes många märken. Snuset produceras i deras fabrik i Bispgården och finns i en mängd olika varianter, för alla tycken.

Olde Ving
Olde Ving är ett snusvarumärke där smaken står i fokus. Snuset levereras i extra fylliga portionspåsar vilket gör att dess påtagliga smak varar längre.

  • Olde Ving Original Portion
  • Olde Ving 99 Portion
  • Olde Ving Melon Portion
  • Olde Ving Fudge Portion
     

Siberia Snus
Siberia är ett av världens starkaste snus. Snuset har en extremt hög nikotinhalt på 43 mg nikotin per gram snus, vilket är ungefär fem gånger så starkt som ett normalstarkt snus. Utöver styrkan har Siberia en mintig, kryddig smak och levereras både i vanliga dosor och i storpack.

Taboca
Snus från Taboca tillverkas genom traditionell svensk snusproduktion av den finaste handplockade tobaken. Snuset har en distinkt och uppfriskande smak med inslag av bergamott och citrus. Namnet Taboca kommer från spanskans ord för tobak och mun; tabaco och boca – tobak i munnen.

  • Taboca Portion
  • Taboca White Portion
  • Taboca White Extra Strong Portion
     

WOW!
WOW! är ett snusvarumärke för dig som önskar en smakrik upplevelse. Snuset är gjort på handplockad tobak och kommer i tre vitt skilda smaker – från lakrits till honung och fläder.

  • WOW! Salty Stuff White Portion
  • WOW! Summer Honey Explosion White Dry Portion
  • WOW! Summer Honey White Portion
  • WOW! Wintermint White Portion

Gotlandssnus

Gotlandssnus är ett företag som startades upp 2002 av Henrik Jakobsson. På den tiden skedde snustillverkningen i hans egna kök, men efter några år hade företaget etablerat sig på marknaden och fått tillräckligt med kunder för att öppna en snusfabrik i Roma på Gotland. Idag tillverkas här drygt 15 000 snusdosor om dagen som säljs både i Sverige och internationellt. Företaget har fyra varumärken, både inom vanligt och nikotinfritt snus, men också göra-eget-snus.

Jakobsson’s
Jakobsson’s är ett gotländskt premiumsnus med kraftig smak. Snuset görs på en unik blandning av speciellt utvalda tobakssorter från hela världen och finns i många olika varianter.

Qvitt
Qvitt (tidigare Tobak- och Nikotinfri) är ett snusvarumärke med snus helt utan nikotin och tobak – ett bra alternativ för dig som vill trappa ner eller sluta snusa. Trots att det inte innehåller någon tobak har snuset en klassisk tobakssmak med inslag av citrus. Istället för tobak innehåller det bland annat grönt te, ginseng och fluor som piggar upp och förbättrar din munhälsa.


Åreprillan
Åreprillan har tagits fram genom ett samarbete mellan den gotländska snustillverkaren Gotlandssnus och några snusintresserade entreprenörer i Åre. Åreprillan finns i två olika varianter: Original och IPA. Original har en klassisk snussmak med toner av granskott och björksav. IPA smakar tydligt av humle, med inslag av älgört.

  • Åreprillan IPA
  • Åreprillan Original
     

Jakobsson's Sprilla
Jakobsson's Sprilla är ett premium-göra-eget-snus från Gotlandssnus. Sex olika tobakssorter, noggrant utvalda för att få bästa styrka och karaktär har använts för att ge en ren och tydlig tobakssmak. Det enda som behövs från dig är tillsättning av vatten, eventuell smaksättning och kylförvaring. Sedan är ditt egna favoritsnus klart!

  • Sprilla Snussats

V2 Tobacco

V2 Tobacco är ett danskt snusföretag som startades upp 2006 av bröderna Marc och Patrick Vogel. Visionen är att erbjuda gott snus till låga priser. Snusproduktionen har växt kraftigt sedan starten och idag äger de nordens modernaste snusfabrik i Silkeborg där de har kapacitet att tillverka över 40 miljoner dosor per år. Här produceras snuset från råtobak hela vägen till färdiga dosor.

Offroad
Offroad kom ut på marknaden samma år som företagen startade och under varumärket finns snus med en mängd spännande smaksensationer, allt från äpple till amerikansk vintergröna.

Phantom
Phantom är en riktig storsäljare som inspirerats av den svenska snustraditionen. Snuset görs på noggrant utvalda tobakssorter av högsta kvalitet som blandas med bland annat örter och kryddor vilket ger en naturlig känsla och smak.

  • Phantom Classic Lös
  • Phantom Classic Portion
  • Phantom Classic White Portion
  • Phantom Classic Mini Portion
     

Thunder
Thunder är ett av Skandinaviens starkaste snusvarumärken, där alla varianter har minst dubbelt så stor andel nikotin som normalstarkt snus. Den höga nikotinhalten kommer från extra många tobaksblad i tillverkningen. Generellt har snuset en klassisk och stark tobaksarom.

  • Thunder Extra Stark original Portion
  • Thunder American Wintergreen Portion
  • Thunder Cool Mint Portion
  • Thunder Extra Strong Frosted White Dry Portion
  • Thunder Frosted Extra Stark Lös
  • Thunder Frosted Mini Portion
  • Thunder Frosted Portion
  • Thunder Frosted White Portion
  • Thunder Original Extra Stark Lös
  • Thunder Ultra Frosted Portion
  • Thunder Ultra Frosted White Dry Portion
  • Thunder Ultra Frosted White Portion
  • Thunder Ultra Raspberry Portion
  • Thunder Ultra Strong Original Portion
  • Thunder Wintergreen White Portion
  • Thunder Limited Edition Melon Portion
  • Thunder Frosted Slim White Dry
  • Thunder Wintergreen Slim White Dry
  • Thunder Cool Mint Slim White Dry
  • Thunder Ultra Original White Dry Portion
  • Thunder Original Slim White Dry Portion
  • Thunder X Slim White Dry
  • Thunder X White Dry
  • Thunder X Portion
  • Thunder Sweet Mint Slim White Dry Portion
  • Thunder NRG Portion
  • Thunder NRG White Dry Portion
  • Thunder 10 Years Portion
  • Thunder I Snow You Love Me Portion

Grab
Grab är ett nikotinfritt snus baserat på kaffebönor istället för tobak. Basen består av malda kaffebönor som smaksatts med vanilj, mint eller espresso. Ett bra alternativ för dig som vill sluta med nikotin och som samtidigt vill stilla ditt kaffesug.

  • Grab Coffee 4 The Road Mint Nikotinfritt Portionssnus
     

Zeroberg
Zeroberg är ett nikotin- och tobaksfritt snus för dig som vill sluta eller trappa ner på snusandet. Snuset har en bas av äppelfibrer och har aromer som påminner om tobakssmaken. Snuset är också pH-neutralt vilket gör att det varken ger tandproblem eller andra hälsorisker.

  • Zeoberg Original Nikotinfritt Snus
  • Zeoberg Lakrits Nikotinfritt Snus
  • Zeoberg Icemint Nikotinfritt Snus
  • Zeoberg Strong Nikotinfritt Snus

AG Snus

AG Snus är en dansk snustillverkare med en historia som börjar redan 1864 med Assens Tobaksfabrik. Fabriken har alltid varit familjeägd och vandrat vidare i hela fem generationer. 2009 kom fabriken i händerna på Alex Gundersen, som med sin far Georg Gundersen bestämde sig för att satsa på snuset. Tillsammans startade de AG Snus och 2011 lanserade de sin första dosa på marknaden under sina nya varumärken.

Kapten
Kapten lanserades 2013 och har sedan dess uppdaterats och förnyats med nya smaker och varianter. Grunden är dock ett traditionellt snus med fem generationer av erfarenhet i ryggen.

Crafted Snus
Crafted Snus är ett samarbete mellan AG Snus och master-blender Conny Andersson. Det är ett exklusivt snus av hög kvalitet som i tillverkningen kryddats med smakrik pip- och cigarrtobak och lagrats i whiskyfat.

  • Crafted Snus Whisky Original Portion
  • Crafted Snus Whisky White
  • Crafted Snus Kardus Highland Single Cut Lös
     

Hop(e) and Glory
Hop(e) and Glory är ett av de första snusmärkena på marknaden med riktig ölsmak. Precis som Crafted Snus kom det till med hjälp av Conny Andersson. Snuset är inspirerat av craft beer (hantverksöl) och Indian Pale Ale med tydliga toner av amerikansk humle.

  • Hop(e) and Glory Original
  • Hop(e) and Glory White
     

U Sample
U Sample är det första snusvarumärket från AG Snus som kom i slimmade portioner. Snuset har en hög nikotinhalt och tydlig smak.

  • U Sample Sweet Mint No.7 Portion
  • U Sample Licorice Mint No.15 Portion
     

Sisu Snus
Sisu Snus är ett riktigt starkt snus med 20 mg nikotin per gram som kombineras med en ny processteknik som ger en snabb och effektiv smakupplevelse. Snuset har en tydlig smak av spearmint.

  • SISU Extreme White Dry Portion

11. Historiska tillverkare & varumärken

Svensk snustillverkning var till en början en lokal historia där orter och städer hade sina egna snusmärken och fabriker. 1821 kom det första nationella snusvarumärket  Ljunglöfs Ettan. Här hittar du varumärken och produkter som tillverkats förut, men inte längre.


Index

A - B - C - E - F - G - H - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Ä - Ö

A

Akademisnus
Tillverkare: C. Aug. Björkman
Tillverkningsort: Norrköping
Tillverkat från tidigast 1903 till 1913
Kuriosa: Snuset packades i näverdosor med mässingsplakett.

Alberts n:o 1
Tillverkare: Göteborgs Snusfabrik AB
Tillverkningsort: Göteborg
Kuriosa: Såldes i lösvikt

B

Banco Snus (BH & Co.)
Tillverkare: Brinck Hafström & Co.
Tillverkningsort: Stockholm
Kuriosa: Tillverkades på Götgatan, Södermalm i Stockholm

Banco Snus (Mellgren & Son)
Tillverkare: Mellgren & Son
Tillverkningsort: Stockholm
Kuriosa: Tillverkades på Götgatan, Södermalm i Stockholm

Barcellona Royal
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.

Barcellona sans pareille
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.

Blå B
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus tillverkat av Frisk & C:o i Hudiksvall

Bocken
Tillverkat av: Söderhamns Snus- och Tobaksfabriksaktiebolag
Snus tillverkat i Söderhamn.

Bolangero
Tillverkat av: Körner & Boman i Göteborg 1850

BS-snus
Tillverkat av: Blomquist, Carl Fabriksaktiebolag
Snus tillverkat hos Carl Blomquists Fabriks AB i Oskarshamn.

BSA-snus
Tillverkat av: Blomquist, Carl Fabriksaktiebolag
Snus från Carl Blomquist i Oskarshamn.

Bästa Rappé
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet 1915-1915.
Tidigare tillverkat av P.C. Rettig i Gävle.

C

Cantzlers Rappé
Tillverkat av: Cantzler & Co
Snus från Stockholmsfirman Cantzler & C:o. Under en period en storsäljare.

Carott (Ruben, L.M. & C:o)
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o

Carott (Petter Helin)
Tillverkat av: Petter Helin, Stockholm 1699

Carott Blandning
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o

Catch Mini (Blå)
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Variant av snuset Catch tillverkat av Svenska Tobaks AB sedan 1984.
Även kallad Catch Mini Blå. Försäljes i påsar.

Catch Mini Röd
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Variant av Catch tillverkat av Svenska Tobaks AB 1987-1992. Mildare än Catch Mini (Blå). Försäljes i påse.

Costa Rica
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.

E

Ettan, n:r 901
Tillverkat av: Ursprungligen tillverkat av Jac. Fr. Ljunglöf i Stockholm.
Den i särklass framgångsrikaste snusprodukt som funnits.
Hette ursprungligen Ljunglöfs Snus n:r 1 där siffran är en kvalitetsbeteckning likt prima. (1918-1945 fanns även Tvåan) Benämndes även under en period Stockholms snus. 1943-1945 kallades den Riks Snus 1, n:r 1901. Har i folkmun sakta övergått från att kallas Ljunglöfs etta till bara Ettan. 1950 tillverkades 1.639.000 kg vilket är mer än alla andra svenska snussorter tillsammans.

Extra Gotlands Rapé
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o

Extra Marino
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.

Extra Ricca
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.

Extra Snus nr 1
Tillverkat av: A T Barkmans Snusfabrik i Stockholm

Extra Snus, n:r
Tillverkat av: Brattström i Karlstad
Snus tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1915-1915.

Extra, n:r 990
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolets fabrik i Härnösand 1918-1920

F

Falu Snus n:r 1
Tillverkat av: Nås Tobaksfabriks AB, Falun

Fint Snus(Ljunglöf, Jac. Fr)
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Fint Snus (Mellgren & Son)
Tillverkat av: Mellgren & Son
Snus i dosa tillverkad av Eric Mellgren & Son i Göteborg.

Fint Snus(Frisk & C:o)
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

Fransk Carotte
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Frisk 1:an
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

Frisk 2:an
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

Frisk 3:an
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

G

Generalsnus, n:r 961
Tillverkat av: Urspungligen tillverkat av J. Bohman & C:o i Göteborg och Fiedler & Lundgren i samma stad.

General-blandning (Brinck, Hafström)
Tillverkat av: Brinck, Hafström & Co
Snus tillverkat av Brinck, Hafström & C:o i Stockholm

General-blandning (Körner&Boman)
Tillverkat av: Körner&Boman i Göteborg 1850

Generalblandning
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm.

Gloriasnus
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm.

Gotlands Rappé
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm.

Gripen (snus)
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av Svenska Tobaks AB mellan 1986-1987.

Grofsigt
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm.

Grofsigt starkt
Tillverkat av: Körner&Boman i Göteborg 1850

Grofsnus
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm.
Tillverkningen fortsattes av Svenska Tobaksmonopolet och senare Svenska Tobaks AB och Swedish Match

Grof Rappé
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm.

Grovt Rappe
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Groft snus
Tillverkat av: Mellgren & Son

Grovsnus, n:r 951
Tillverkat av: Grovsnus tillverkades först av W:m Hellgren & Co. i Stockholm och efter 1915 av Svenska Tobaksmonopolet.
Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)

Grovt Snus
Tillverkat av: Tillverkat av Fiedler & Lundgren i Göteborg
Svenskt snus senare tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1915-1917.

Gröna Lacket, n:r
Tillverkat av: Petter Swartz i Norrköping som även tillverkade Röda Lacket.
Snus senare tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1915-1917.

Gubbero
Tillverkat av: Gradman, J.A.
Tobak från J.A. Gradmans fabrik på Gubbero. Oklart om det är röktobak eller snus.

Götasnus
Tillverkat av: Mellgren & Son

Göteborgs Prima Fint, n:r 930
Tillverkat ursprungligen av: E. Mellgren & Son i Göteborg.
Övertaget från firman av Svenska Tobaksmonopolet från 1919.

Göteborgssnus
Tillverkat av: Fiedler & Lundgren
Snus tillverkat av Fiedler & Lundgren i Göteborg.

Göteborgssnus, n:r 932
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet mellan 1919-1963.

H

Hamburg
Tillverkat av: Petter Helin, Stockholm 1699 

Havanna
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.

Holländsk Carott
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm. 

J

Jönköpings Rapé
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o
Tuggtobaksmärke registrerat av Rubens tobaksfabrik den 20 april 1912.

Jönköpingssnus, n:r 950
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1915-1965.
Detta snus var en sammanslagning av Dahlgren & Westmans Jönköpingssnus nr 1 och nr 2.
Dessa både sorter tillverkades av Tobaksmonopolet endast under 1915 förutom att Jönköpingssnus nr 2 tillfälligtvis även tillverkades 1984.

K

Kalmar Rapé
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o

Kalmarsnus
Tillverkat av: Blomquist, Carl Fabriksaktiebolag
Snus tillverkat av Carl Blomquist i Oskarshamn sedan 1880.

Karkeaa
Tillverkat av: Strengberg, Ph.U. & C:o (Finland)
Snus tillverkat av Strengbergs i Finland.

Karlskronasnus 1919-1998
Har huvudsakligen sålts i Blekingetrakten och är av medelgrov typ.

Karlskronasnus, n:r 917
Tillverkades urspruligen av: Rubens tobaksfabrik i Karlskrona under namnet Rubens paketsnus.

Kentucky
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm.

Kockums Stockholmssnus - snus no1
Frans Suell, Malmö 1990

L

Lidboms snus
Tillverkat av: Lidköpings Tobaksfabrik
Snus tillverkat av Lidköpings Tobaksfabrik

Ljunglöfs Snus n:r 1
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus utan aromatiska tillsatser av prima kvalité tillverkat sedan 1822 av Jac. Fr. Ljunglöfs tobaksfabrik.
Efter monopolets införande 1915 övertogs produktionen av Svenska Tobaksmonopolet med samma produktnamn 1915-1918 och därefter Ettan.

Ljunglöfs Snus n:r 2
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.
Märket övertogs av Svenska Tobaksmonopolet som producerade det under samma namn 1915-1918 och under namnet Tvåan 1918-1945.

Ljunglöfs Snus n:r 3
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Ljust Snus N:o 1, (Mellgren & Son)
Tillverkat av: Mellgren & Son

Ljust Snus no. 1 (Hellgren)
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o

Ljust Snus No. 1 (Strengberg)
Tillverkat av: Strengberg, Ph.U., & C:o
Snus från Strengbergs i Härnösand.

M

Macuba Snus
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Malen Kist Carott
Tillverkat av: Petter Helin, Stockholm 1699

Malmö Rapé
Tillverkat av: Hallins Tobaksfabriksaktiebolag
Snus i flaska á 1 skålpund från Hallins i malmö 1887.

Mellangrofsigt
Tillverkat av: Körner&Boman i Göteborg 1850

Mellanrappé, n:r 941
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.
Därefter tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet.

Micks Mint
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Micks Mint var ett svenskt snus som tillverkades av Svenska Tobaks AB mellan 1980-1985.

Monopolsnus, n:r
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1917-1918.

Musiqwe Snus
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Mörkbrunt snus, n:r 982
Har sitt ursprung från J.L. Tiedemanns tobaksfabrik i Charlottenberg, Värmland som övertogs av Svenska Tobaksmonopolet 1915.
Svenskt snus tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1916-1998.
Fanns till en början som Mörkbrunt snus nr. 1 och nr. 2.

Mörkt Snus
Tillverkat av: Mellgren & Son

Mörkt S-snus
Tillverkat av: Mellgren & Son

N

Norrköpingssnus (Blomquist)
Tillverkat av: Blomquist, Carl Fabriksaktiebolag
Snus tillverkat av Carl Blomquist i Oskarshamn sedan 1882.
Tillverkningsrättigheterna såldes till fabrikör Petter Swartz i Norrköping år 1890.

Norrköpingssnus (Ljunglöf, Jac. Fr.)
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Norrlandssnus
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

Norrlandssnus Patent N:o 1
Tillverkat av: Söderhamns Snus- och Tobaksfabriksaktiebolag
Snus tillverkat vid Söderhamns Snus- och Tobaksfabriksaktiebolag.

O

Ordinärt snus
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

P

Patent N:o 1 B (Frisk)
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

Patentsnus
Tillverkat av: Mellgren & Son

Pärlsnus
Tillverkat av: Mellgren & Son

R

Rallarsnus
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Medelgrovt snus med kraftig fyllig smak med viss jordighet och inslag av nymalet kaffe tillverkad av Svenska Tobaks AB sedan 1976.
Lanserades med jeansdesign på förpackningen

Rapé
Tillverkat av: Mellgren & Son

Rappé
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm. 

Rappe Snus
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus från Frisk i Hudiksvall

Riks Snus 1, N:r 1901
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus i vaxad pappdosa tillverkad av Svenska Tobaksmonopolet.
Under 1943-1945 icke samtliga svenska snussorter namnet Riks Snus med påföljande nummer. 
Riks Snus 1 var detsamma som Ljunglöfs Ettan.Detta var under andra världskrigets senare del. 

Riks Snus 10, n:r 1930
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Mellan 1943-1945 namnet på Göteborgs Prima Fint.
1946 återgick namnet till det vanliga.

Robillard (Ljunglöf, Jac. Fr)
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Robillard (Körner & Boman)
Tillverkat av: Körner&Boman i Göteborg 1850

Rubens N:o1 Patentsnus
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o

Rubens paketsnus
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o
Populärt snus tillverkad vid Rubens tobaksfabrik i Karlskrona. Såldes senare av Svenska Tobaksmonopolet namnen: Rubens paketsnus 1915-1916
Rubens snus 1917

Röda Lacket, N:r 904
Svenskt snus ursprungligen tillverkad sedan 1753 av Petter Swartz i Norrköping.
Senare tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Var populärt främst i norra Småland och Östergötland men genom tillkomsten av tobaksmonopolet ökade spridningen till att omfatta hela Sverige.
Snuset var milt, medelgrovt och saknade aromtillsatser.
Sedan 1915 tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet.

Rödt n:r 1
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o
Snussort från Rubens Tobaksfabrik. 
N:r 1 avser kvalitén.

Rött n:r 1
Ursprungligen tillverkat av Rubens Tobaksfabrik i Karlskrona.
Senare tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1915-1915.

S

S-snus
Tillverkat av: Mellgren & Son

Sjöbohms Äkta Blandning
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o
Snus inregistrerat av Rubens Tobaksfabrik den 23 mars 1905 (reg.n:r 2921)

Skandia-snus
Tillverkat av: Skandinavien, Tobaksfabriken Stockholm
Snus i dosa tillverkat av Tobaksfabriken Skandinavien i Stockholm.

Skandia-Snus, n:r
Ursprungligen tillverkat av Tobaksfabriken Skandinavien i Stockholm.
Senare tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1915-1915. 

Skånesnus, n:r 914
Tillverkades urspungligen i Karlskrona och således företrädesvis i södra Sverige.
Senare tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Svenskt snus tillverkat mellan 1919-1985.

Smokeless Whisky
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Tillverkat av Svenska Tobaks AB 1973-1979. Det första portionsförpackade snuset.

Snus N:o 1 B
Tillverkat av: Frisk & C:o
Snus tillverkat hos Frisk & C;o i Hudiksvall

Snus N:o1
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm. 

Snus No. 1 (Olsén)
Tillverkat av: Olséns, Paul Snus- och Tobaksfabriker
Snus tillverkat av Paul Olsén i Arvika

Stjernsnus
Tillverkat av: Frisk & C:o
Framgångsrikt snusmärke från Frisk & C:o. Övertogs av Svenska Tobaksmonopolet under namnet Stjärnsnus, n:r 952.

Stjärn
Tillverkat av: Strengberg, Ph.U. & C:o (Finland)
Munsnus i vaxad förpackning tillverkad av Ph.U. Strengberg i Finland.

Stjärnsnus n:r 1 B
Urspryngligen tillverkad av Frisk & Co. i Hudiksvall.
Övertogs 1915 av Svenska Tobaksmonpolet och tillverkades endast under 1915.
Tillverkades efter 1915 under namnet Stjärnsnus.

Stjärnsnus, n:r 952
Ursprungligen tillverkat av Frisk & Co. i Hudiksvall under namnet Stjärnsnus n:r 1 B. Svenska Tobakmonopolet övertog tillverkningen 1915 och 1916 ändrades namnet till enbart Stjärnsnus. Tillverkat av STM 1915-1916, samt 1919-1998. Tillverkning förlades av Svenska Tobaksmonopolet till dess fabrik i Härnösand.
Finkornigt och aromatiserat snus som huvudsakligen sålts längs Norrlandskusten.

Stockholms rapé
Frans Suell, Malmö 1990 

Stockholms Rapé n:o1
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o

Stockholmssnus
Tillverkat av: Fiedler & Lundgren
Snus tillverkat av Fiedler & Lundgren i Göteborg.

Stockholmssnus(Mellgren & Son)
Tillverkat av: Mellgren & Son

Strengbergs Finsnus
Tillverkat av: Strengberg, Ph.U., & C:o
Snus tillverkat från 1912 vid Ph. U. Strengberg i Härnösand.
Försäljningsframgång.

Strengbergs Grovsnus
Tillverkat av: Strengberg, Ph.U., & C:o
Snus tillverkat med stor framgång från 1912 vid Strengbergs i Härnösand.

Svart snus
Tillverkat av: Fiedler & Lundgren
Snus tillverkat av Fiedler & Lundgren i Göteborg.

Svenskt Exportsnus 
Tillverkat av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av Svenska Tobaks Ab mellan 1970-1998.
Lanserat som mycket milt snus av medelgrov karaktär.
Lätt aromatiserat

T

Tabaac du Portugale 
Tillverkat ursprungligen av: Petter Swartz i Norrköping.

Tiedemanns SNUS, Charlottenberg 
Tillverkas av: Tiedemanns, J.L. Tobaksfabrik
Snus i imiterad näverask från Tiedemanns i Charlottenberg

Tabac dÓrleans 
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm. 

Tonco
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm. 

Tonkay Snus 
Tillverkat av: Petter Helin, Stockholm 1699

Triumf 
Tillverkas av: Ruben, L.M. & C:o
Snusmärke tillverkat av Rubens Tobaksfabrik. Såldes i fjärdingar

Tvåan, n:r 902 
Tillverkades ursprungligen av Jac. Fr. Ljunglöf under namnet Ljunglöfs snus n:r 2 där siffran är kvalitetsbetäckning. Ljunglöfs snus n:r 1 var bästa kvaliteten.
Sedan tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet 1918-1945.

U

Universalsnus (Brinck, Hafström)
Tillverkas av: Brinck, Hafström & Co
Snus tillverkat av Brinck, Hafström & C:o i Stockholm

V

Victoriasnus
Tillverkas av: Blomquist, Carl Fabriksaktiebolag
Snus tillverkat i Oskarshamn sedan 1882 av Carl Blomquist.

Virginia( Körner&Boman)
Tillverkat av: Körner&Boman i Göteborg 1850

Virginia(Hellgren, W:m & C:o)
Tillverkat av: Hellgren, W:m & C:o
Snus tillverkat av W:m Hellgren & C:o i Stockholm. 

Virginia Rapé
Tillverkat av: Ljunglöf, Jac. Fr.
Snus tillverkat av Jac. Fr Ljunglöf.

Värmlands-Snus
Tillverkat av: Ruben, L.M. & C:o

Växjösnus
Tillverkas av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av Svenska Tobaksmonopolet under 1916.

W

W B Cut
Tillverkas av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Snus tillverkat av U S Tobacco Company genom Svenska Tobaks AB 1981-1989.

Westgöta snus
Tillverkas av: Lidköpings Tobaksfabrik
Snus från Lidköpings Tobaksfabrik

Ä

Äkta rappé
Tillverkat av: Fiedler & Lundgren
Snus tillverkat av Fiedler & Lundgren i Göteborg.

Ö

Örnsnus
Tillverkas av: Brattströms, A.J. (Karlstad)
Snus tillverkat av A.J. Brattström i Karlstad.

Östan
Tillverkas av: Svenska Tobaksmonopolet (STA efter 1962, senare Swedish Match)
Tillverkat av Svenska Tobaks AB 1982-1993.
Snus av skuren tobak i stället för malen.
Frisk syrlig arom.
 

11. Snustillbehör

Förutom själva snuset finns det några tillbehör på marknaden som kan förenkla snusandet.


Snusdosor
Om du vill göra ditt eget snus behöver du självklart också någonstans att förvara det när det är färdigt. Då är egna snusdosor ett måste och finns att köpa i olika prisklasser och material.

Prismaster
Prismaster är ett verktyg som hjälper dig att skapa prillor av lössnus och placera dem under läppen. Du sätter prismastern i snuset, trycker till lite så att snuset blir kompakt, sätter prismastern under överläppen och trycker ut snuset.

Icetool
Icetool tillverkar portioneringsverktyg med innovativ design. Icetool bakar lössnuset åt dig, precis som Prismaster, så du slipper smutsa ner händerna.

Filt Snuspapper
Isländska Filt Snuspapper innehåller tre meter filt som du kan tillverka ditt eget portionssnus med. Det är bara att placera lite lössnus på pappret, vika ihop kanterna och stoppa upp paketet under läppen. Perfekt för den som gillar större eller mindre portioner än vanligt.

12. Göra eget snus

Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro att göra sitt eget snus hemma i köket. Det är ett alternativ som ger dig fria händer att skräddarsy och smaksätta ditt snus precis som du vill. Du behöver bara några få ingredienser och verktyg så är du redo att sätta igång.


Börja göra eget snus

Det snabbaste och enklaste sättet att göra eget snus är att använda dig av en snussats. Flera snustillverkare erbjuder dessa och de går att bland annat att köpa hos oss på snusbolaget.se. Det finns snussatser för både lössnus och portionssnus. Använder du en portion-snussats behöver du bara tillsätta vatten och möjligtvis arom för önskad smak och låta det stå i kylen några dagar sen är det klart. Det finns massvis med olika aromer för smaksättning.

  • Ingredienser som behövs:
    • Råtobak (tobaksmjöl)
    • Vatten
    • Salt (helst havssalt)
    • Natriumkarbonat eller kaliumkarbonat
    • Propylenglykol
    • Glycerin/Glycerol
    • Aromer​
      Lär mer om tillsatserna här

       
  • Verktyg som behövs:
    • Elvisp
    • Köksvåg
    • Hushållsassistent (främst för lössnus)
    • Portionspåsar (endast för portionssnus från grunden)
    • Liten plattång eller strykjärn (endast för portionssnus från grunden)

TIPS: Läs Snusjournalens stora test av snussatser för portionssnus här.

Så gör du eget snus

1. Svettning
Svettning, eller pastörisering, är det första du måste göra för att råtobaken ska kunna bli snus. Syftet är att få bort oönskade bakterier och luckra upp tobaken så att den senare kan reagera med natrium- eller kaliumkarbonatet. Det finns flera olika metoder för detta steg, men grunden i all snustillverkning är att blanda tobak, vatten och salt som sedan värms i minst 24 timmar i 80-90 garders värme.

2. Tillsätta soda
Efter svettningen är det dags att tillsätta natriumkarbonat eller kaliumkarbonat i den varma tobaken. Det är det här som gör snus till snus. Hur mycket du ska tillsätta är olika för olika tobakssorter, samt hur fuktigt du vill att dit snus ska vara. En normal mängd brukar ligga runt 75-80 gram. Enklast är att blanda ihop det i en hushållsassistent då det ska blandas om i ungefär 20 minuter. Det här steget luktar starkt, därför rekommenderar vi att göra det utomhus.

3. Tillsätta fuktighetsbevarande medel
När tobaksblandningen har svalnat är det dags att tillsätta fuktighetsbevarande medel, förslagsvis glycerin och propylenglykol. Det här är inget måste, men är bra för att öka snusets hållbarhet och förhindra att det snabbt torkar. Ungefär 0,7 dl av vardera brukar vara lagom.

4. Lagra
När din snusblandning har jobbats ihop ordentligt är det dags för lagring. Inte heller det här steget är ett måste, men starkt rekommenderat för att kunna få en god smak och bra konsistens. Blandningen ska stå kallt och luftigt, helst i minst tre veckor.

5. Blanda
Innan det är dags att blanda i aromer och smaksättning är det viktigt att vispa snuset ordentligt igen. Har du en hushållsassistent är det bara att lägga ner det där och låta den jobba, annars kan du använda en elvisp. Du ska vispa tills snuset är varmt. Det här steget gör att sodan reagerar ordentligt, ammoniakdoften försvinner och tobaken blir mjuk och klibbig.

6. Smaksätta
Nu är det äntligen dags att få vara kreativ. Bäst är att tillsätta lite arom i taget, vispa några minuter, testa och tillsätta lite till. Sedan fortsätter du så tills du tycker att snuset har en bra doft och smak. Bra att komma ihåg är att temperaturen på snuset påverkar smaken, så när du kylt snuset igen kan smaken ha ändrats och du kan få krydda om det.

7. Lagra igen
Efter smaksättningen bör du lagra snuset kallt i några veckor till för att få bästa konsistens och smak. Sen är det bara att börja snusa!

13. Historiska årtal

Några milstolpar i snusets historia. Allt från snusets ankomst till Europa till lanseringen av All White.


1497: Under en av Columbus resor skriver munken Ramón Pané om luktsnus i sin reseskildring.
1637: Snus nämns för första gången i svensk tullstatistik, även då som luktsnus.
1700-talet: Luktsnus blir allt mer vanligt, allra helst bland överklassen.
1724: Kung Fredrik I beslutar att utöka Sveriges tobaksodlingar och försöka göra oss självförsörjande.
1750: Hälften av all tobak i Sverige är svenskodlad.
1753: Röda lacket grundas, en snustillverkare som kommer bli den största i Sverige om 50 år.  
1800-talet: Lössnuset introduceras och det blir allt vanligare med en prilla under läppen.
1846 (och framåt): Många svenskar som nu emigrerar till USA tar med sig sin snustradition över Atlanten.
1822: Ettan skapas, idag det äldsta svenska lössnusmärket.
1866: General introduceras av snusfabrikören Johan A Boman.
1915: Svenska Tobaksmonopolet startar på nytt, efter att ha varit frånvarande i 250 år.
1919: Snusets popularitet stiger markant; 7000 ton snus säljs detta år.
1961: Tobaksmonopolet avskaffas i Sverige och byter samtidigt namn till Svenska Tobaks AB.
1967: Den första runda snusdosan tillverkas.
1973: Portionssnuset introduceras.
1976: Socialstyrelsen inför varningstexter på cigarettpaketen och höjer punktbeskattningen på cigaretter, något som påverkar synen på snus i Sverige.
1980-talet: Det första smaksatta snuset, Catch, introduceras på marknaden.
1993: All försäljning av snus förbjuds inom EU.
1994: Sverige går med i EU och kräver att bli ett undantag från EU:s förbud mot att sälja snus.
1994: Svenska Tobaks AB slås ihop med Swedish Match. 
1996: Swedish Match börsnoteras.
1998: Snusformen White Portion tillkommer på marknaden.
1999: Svenskt snus förbjuds på Island.
2000-talet: Snus blir allt mer populärt bland kvinnor.
2002: Skruf och Gotlandssnus introduceras på den svenska snusmarknaden och JTI/Nordic Snus öppnar fabrik i Vårgårda.
2003: Det första nikotinfria snuset släpps på marknaden.
2005: Rökförbud på Sveriges alla serveringsställen införs, vilket gör att snusförsäljningen i Sverige ökar.
2008: Fiedler & Lundgren säljs till British American Tobacco och snustillverkare som V2 Tobacco, Gajane och AG Snus etablerar sig på marknaden.
2009: Snusbolaget.se lanseras.
2011: Nu snusar en miljon svenskar och hälften av dem är före detta rökare. 
2017: 6,1 miljoner kilo snus konsumeras i Sverige.
2018: En 300 år gammal snusdosa hittas i Norrköping.
2018: Mer än en miljon svenskar snusar regelbundet. Ungefär en fjärdedel av den vuxna manliga befolkningen snusar regelbundet eller då och då.

 

14. Snusvanor

Så här ser svenskarnas snusbeteende ut idag. Datan är från 2017 och sammanställdes av Statistiska Centralbyrån.


  • Under 2017 hade i genomsnitt 16 % av befolkningen snusat den senaste månaden. Omkring 13 % var dagliga användare och 3 % var sporadiska snusare.
     
  • En klar majoritet av snusarna var män. Var fjärde man (25 %) hade snusat senaste månaden jämfört med 7 % av kvinnorna. Över 80 % av de manliga snusarna snusade dagligen jämfört med strax over 60% av de kvinnliga snusarna.
     
  • Till skillnad från andelen rökare har andelen snusare legat runt en mer stabil nivå sedan 2007, särskilt sett till utvecklingen bland männen. Bland kvinnor har andelen snusare ökat – från 4 % 2007 till lite dryg 7 % år 2017.
     
  • Mest snusar män i åldern 30–44 år. 65 år och uppåt är snus mindre vanligt, bara 7 procent av de svenska pensionärerna snusar.
     
  • Den genomsnittliga svenska snusaren konsumerar cirka 4 dosor/vecka eller 207 dosor om året. Det motsvarar drygt en halv dosa per dag.
     
  • En svensk dagligsnusare snusar 13–15 timmar om dagen och genomsnittstiden för en prilla är ca 1h. 
     
  • Andelen snusare i landet är ganska jämn på ca 11%, antalet ökar lite varje år, men mer i relation till  att befolkningen ökar.

Här hittar du det mest sålda snuset under året som gått. Topplistan nedanför visar helt enkelt de populäraste snussorterna från 2018 med alla kategorier inräknade. Göra-eget-snus är dock inte med i listan.


16. Lagar & Skatt

Snus och tobak är hårt reglerat i Sverige, och de flesta andra delarna av världen. Här går vi igenom de vanligaste reglerna, lagarna och skatterna.


Tobakslagen i korta drag

Den svenska tobakslagen innehåller bestämmelser om:

  • produktkontroll av tobaksvaror
  • marknadsföring av tobak
  • Import samt export av tobak
  • rökfria områden
  • rökfri arbetsmiljö
  • hälsovarningar och innehållsdeklaration på tobaksförpackningar


Tobakslagens övervakning sköts bland annat av kommunerna, som i sin tur står under länsstyrelsernas uppsikt. Även Konsumentverket och Arbetsmiljöverket arbetar med kontroll av delar av tobakslagen.

Här har vi sammanställt de flesta av tobakslagens regler som avser vårt område:

Information på tobaksförpackningar
Alla tobaksvarors förpackningar ska ha hälsovarningar i klartext. Regeringen bestämmer varningarnas utformning, som dock även styrs av EU:s tobaksproduktdirektiv. Tobaksförpackningar måste även ha uppgifter om var och när varan tillverkats.
Beteckningar som ”light” och ”mild” är förbjudna eftersom de kan ge intryck att en viss tobaksprodukt är mindre skadlig än andra, likväl som att man inte får uppge halten av nikotin av samma orsak.

Produktkontroll
Tillverkare eller importörer av tobaksvaror måste rapportera till Folkhälsomyndigheten vilka ingredienser som finns i produkterna.

Åldersgräns och regler för tobakshandel
Man får inte sälja tobaksvaror till någon under 18 år och försäljaren är skyldig att säkerställa att kunden inte är för ung. Det är förbjudet att sälja lösa cigaretter/snusprillor och för att få sälja tobaksvaror måste man som näringsidkare först anmäla till kommunen att man tänker göra det. Tillverkarna och importörerna måste anmäla nya tobaksprodukter på marknaden till Folkhälsomyndigheten innan de kommer ut på marknaden.

Marknadsföring
I Sverige är tobaksreklam förbjuden i bland annat tidningar, tidskrifter, radio och TV samt på annonspelare och så vidare.

Den marknadsföring till konsumenter som faktiskt är tillåten är själva försäljningen samt reklam inne i affärer som säljer tobak. Denna reklam är dock även den reglerad och får inte uppmana till tobaksbruk eller vara påträngande.

Inte heller indirekt tobaksreklam är tillåten. Det vill säga, man får inte kombinera tobaksvarumärken med andra typer av produkter och i sin tur göra reklam för dem.

Tobakstillverkare och importörer får heller inte marknadsföra sina produkter på event så som till exempel sportevenemang, galor och så vidare genom sponsring.

Tobaksskatt

I Sverige har vi en hög skatt på de flesta tobaksprodukter som ökar för varje år. Cigaretter, cigarrer, cigariller och röktobak omfattas av EU:s regler, medan snus och tuggtobak regleras på nationell nivå.

  • Så hög var skatten 2018:
    • Cigaretter: 1,54 kr per styck och 1 procent av detaljhandelspriset. Om längden är över 8 cm beskattas en cigarett som två cigaretter
    • Cigarrer och cigariller: 1,36 kr per styck
    • Röktobak: 1 884 kr per kilo
    • Snus: 442 kr per kilo
    • Tuggtobak: 487 kr per kilo
       

Några konkreta exempel på hur snus beskattas per dosa:

Grov Portionssnus (24 gram)
Pris på Snusbolaget.se: 46 kr/dosan 
Skatt: 451 x 0,024 = 10,82 kr/dosan (23,5%)

Ettan Lös (42 gram)
Pris på Snusbolaget.se: 59 kr/dosan
Skatt: 451 x 0,042 = 18,94 kr/dosan (32%)

Göteborgs Rapé One White Portionssnus (17,6 gram)
Pris på Snusbolaget.se: 32 kr/dosan
Skatt: 451 x 0,017 = 7,66 kr/dosan (24%)

Granit Original White Portion Large (17,6 gram)
Pris på Snusbolaget.se: 25 kr/dosan
Skatt: 451 x 0,017 = 7,66 kr/dosan (30%)

Läs mer om nya tobaksskatten för 2019 i vår artikel i Snusjournalen!

Lagförslag

Swedish Match i EU domstolen om snusförsäljning i EU
Det har länge funnits ett förbud mot snusförsäljning i andra EU-länder än Sverige. Swedish Match har nu tagit upp frågan i EU-domstolen i ett försök att häva förbudet och göra exporten av snus möjlig. För tillfället ser chanserna dock minimala ut att förbudet kommer att tas bort, men ett definitivt beslut från EU-domstolen väntas komma sommaren 2018.

En oviss framtid för göra-eget-snus
Prillan, en stor leverantör av snussatser för göra-eget-snus, är i en tvist med tullverket och riskerar stora skattesmällar. Efter ett test i Tjeckien kom det fram att tobaken i deras produkter går att röka. Tullverket hävdar därför att Prillans snus ska beskattas som röktobak (1884 kr/kg) istället för råtobak (0 kr/kg) som det gör idag.

I september 2017 vann Prillan i förvaltningsdomstolen, men Tullverket överklagade domen och i juni 2018 förlorade Prillan i kammarrätten. Hur det hela slutar återstår att se, men om Prillan förlorar kommer det ha en enorm skattepåverkan på både dem och snussatser i allmänhet.

Nytt lagförslag som hotar onlineförsäljningen
Regeringen har tagit fram ett nytt lagförslag mot rökning, men som också innehåller regleringar mot snus. Här är några punkter ur det 358 sidor långa lagförslaget som hotar snuset på nätet:

  1. Snusdosor kommer inte få visas på nätet, utan bara i fysiska butiker.
  2.  Regeringen vill skilja på fysiska tobaksbutiker och snusbutiker på nätet. Informationen på nätbutiker kommer censureras kraftigt.
  3.  E-cigaretter kommer få visas på bild och marknadsföras online, men inte det svenska snuset.

17. Snus & Hälsa

Det har länge funnits spekulationer kring hur snus påverkar vår hälsa och på vilket sätt. Hur farligt är snus? Här reder vi ut sanningen kring vad snusandet gör med vår kropp och hälsa. 


En myt som länge levt kvar är att snusare löper högre risk att få cancer. Det har varit tal om flera olika cancersorter, allra helst cancer i munhålan och matstrupen, magcancer, lungcancer och cancer i bukspottskörteln.

Under 2017 kom ny forskning som rätade ut flera frågetecken. Svenska forskare på Karolinska Institutet fann att snus inte ökar risken för munhålecancer. Under 20 års tid hade de studerat sambandet mellan tobaksbruk och cancer hos 280 000 manliga byggnadsarbetare. Man hittade inte heller något samband mellan snusbruk och svalg- och matstrupscancer, lungcancer samt olika typer av magcancer.

Forskarna hittade däremot att rökning och alkohol hade samband med dessa cancersorter. 

När det kommer till cancer i bukspottskörteln så finns det dubbla bud. Folkhälsomyndigheten varnar för att snus kan öka risken för denna cancertyp. Det finns forskning som säger att så är fallet, bland annat en studie från 2004 som följt 10 136 norska män under 38 år. Här konstaterades att snus medför en tydlig risk för cancertypen.

Samtidigt visar forskning som presenteras i den medicinska journalen International journal of cancer något helt annat. Denna gång har man följt 400 000 män under en längre tid och resultatet visar att snus inte ökar risk för bukspottkörtelcancer.

Snus och diabetes

Det finns en studie från 2012 som visar att om man snusar stora mängder kan det öka risken för typ 2-diabates. Däremot ökar inte risken om man konsumerar en normal mängd snus. En annan studie, gjord på 1 895 män i 60-års åldern, fann inga signifikanta samband mellan ökad risk för diabetes och användning av någon form av tobak, även om ett samband inte helt kunde uteslutas.

TIPS: Läs mer om snus och diabetes här.

Snusets hälsofrämjande

Det finns en del upptäckter som visar positiva saker om snus och vår hälsa. Ett svenskt forskarteam har funnit att snusare har en mindre risk att utveckla den kroniska neurologiska sjukdomen MS än de som inte snusar. Rapporten visade till och med att ju större användning av snus, desto mindre var risken att utveckla sjukdomen. 

Det finns även amerikansk forskning som visar på liknande effekter när det kommer till Parkinsons sjukdom. Enligt studien mildras risken att få sjukdomen om man snusar och den positiva effekten tros ligga i nikotinet.

18. Media & kontroverser

Snus diskuteras stundtals flitigt i media. Två organisationer som har diametralt motsatt inställning till snusets vara eller icke-vara är Snuskommissionen och Tobaksfakta som nyligen gick till angrepp mot varandra på Aftonbladets debattsida. 
Här följer en sammanfattning av vad de två organisationerna står för och vilka som står bakom. 


Tankesmedjan Tobaksfakta

Tobaksfakta är en ideell förening som arbetar på uppdrag av 16 medlemsorganisationer, bland annat Läkare mot tobak, Lärare mot tobak, Cancerfonden och A Non Smoking Generation. Verksamheten finansieras med hjälp av statliga medel avsatta för tobaksförebyggande arbete, bidrag från Stockholms läns landsting och från olika stiftelser och fonder, samt medlemsavgifter från medlemsorganisationerna.

Detta kommunicerar Tobaksfakta om snus

• Påståendet att snus är ”mindre farligt” än rökning är sant, men irrelevant ur folkhälsosynpunkt. Det är inte klarlagt att rökning och snusning är utbytbara beteenden. Det saknas bevis på att ökad snusning leder till minskad rökning.

• Snus kan fungera som en inkörsport till rökning.

• Det är inte troligt att alla som snusar skulle ha rökt om snus inte fanns. Förekomsten av snus gör därmed att det totala antalet tobaksbrukare blir större.

• Det finns inga vetenskapliga bevis för att snus skulle vara bättre än läkemedel (nikotintuggummi och plåster) som stöd vid rökavvänjning.

• Tobaksindustrin våldför sig på befolkningen genom att locka unga människor in i ett livslångt nikotinberoende för att skapa livslångt trogna kunder.

Snuskommissionen 

Snuskommissionen finansieras av Svenska Snustillverkarföreningen, en sammanslutning av företag som tillverkar, marknadsför och säljer snus, men driver en verksamhet fristående från finansiärerna som inte tillåts delta i möten eller påverka innehåll i kommissionens rapporter. 

Snuskommissionens budskap

• Snus är så pass mycket mindre hälsofarligt än cigaretter att det skulle rädda många liv om fler rökare gick över till snus istället.

• Det saknas belägg för någon koppling mellan snus och cancer. Det saknas också en koppling mellan snuskonsumtion och tandlossning eller annan ohälsa i munnen.

• Ökad användning av snus hänger ihop med minskad användning av cigaretter. Sverige har till exempel Europas största andel snusare och samtidigt Europas lägsta andel rökare.

• Att som rökare gå över till snus av svensk typ, med lågt innehåll av nitrosaminer, är nästan lika bra för hälsan som att helt sluta med tobak.

• Snuset är den av alla ersättningsprodukter som fungerar långsiktigt bäst för rökare som vill sluta.

• Politiska beslut bör fattas med utgångspunkt i föreliggande forskning. Det är viktigare att minska tobakens skadeverkningar än att minska det totala tobaksbruket.

• Staten lägger miljontals kronor varje år på att finansiera en verksamhet, Tobaksfakta, som bromsar utvecklingen mot ett rökfritt samhälle.

• Tobaksfakta klumpar ihop cigaretter och snus när det gäller hälsorisker och bortser för forskning som inte passar med organisationens befintliga bild av snusets hälsopåverkan.

TIPS: Läs mer om det rökfria Sverige här

19. Sluta med nikotin

Om du av någon anledning väljer att sluta med nikotin är det mycket som börjar hända i kroppen. Här har vi listat vad du kan vänta dig i form av abstinens och återhämtning, och hur du bäst hanterar det dag för dag.


Att sluta snusa är för många ett stort beslut och ofta är det en mångårig vana som ska brytas. Hur svårt det är att sluta helt varierar dock mycket mellan olika personer. Det här är vad du kan förvänta dig, dag för dag och vecka för vecka! Informationen är sammanställd från slutarokalinjen.se.

Dag 1–3: Nikotinabstinens

De första två till tre dagarna är värst när det gäller fysisk abstinens. Suget efter snus och nikotin kan vara stort. Många upplever yrsel, illamående, koncentrationsproblem och sömnsvårigheter, men redan efter två dagar har det värsta hunnit lägga sig. Ditt smak- och luktsinne kan också ha påverkats under snusperioden, men på två dagar är även detta helt återställt.

Yrseln beror på att nikotin verkar kärlsammandragande, och utan nikotin sjunker ditt blodtryck. Motverka det genom att få i dig tillräckligt med salt, vatten och socker, eller drick lite vätskeersättning. Annars är det inte så mycket du kan göra åt abstinensbesvären, nikotinfritt snus eller tuggummi fungerar dock ganska bra för många.

Som tur är, är den värsta perioden ändå kort, och de allra flesta klarar sig genom de första dagarna. Får du ett återfall redan nu är det bättre att vänta till dess att motivationen är högre.

Dag 4–5: Minskat niktotinsug

Efter några dagar börjar snussuget att ebba ut och en del upplever en eller ett par ganska bra dagar, medan andra får huvudvärk. Huvudvärken kan sedan återkomma under de första 1–2 månaderna, men som tur är blir det allt mer sällan ju längre tiden går.

Tycker du att det är jobbigt att inte ha en dosa att greja med eller om det känns tomt och konstigt under läppen – ladda upp med några olika sorters nikotinfritt snus. Det är en stor hjälp för många både nu och längre fram. Nikotintuggummin eller andra sluta-röka-produkter funkar bra det också.

Dag 6–7: Sötsug, huvudvärk och humörproblem

När den värsta snusabstinensen lagt sig kommer istället sötsuget. Ibland kommer dipparna plötsligt och det är då sötsuget blir som värst. För att motverka blodsockerfall är det bra att se till att äta balanserade måltider, gärna med mycket protein, och att ha lämpliga mellanmål till hands. Dit räknas tyvärr inte bullar, kakor eller godis, men var heller inte för hård mot dig själv. Att öka lite i vikt när man slutar med nikotin får man helt enkelt räkna med.

Förutom sötsug och ökad aptit är huvudvärk och humörproblem, som stark irritation eller nedstämdhet, de vanligaste problemen. Den här perioden liknar lite vad många gravida kvinnor upplever. Efter den första veckan utan snus blir i alla fall sömnen bättre och nikotinet är till sist helt ute ur kroppen!

1–2 veckor: Instabilt blodsocker och irritation

Blodsockret fortsätter att ställa till det för de flesta. Sötsuget kvarstår och humöret är fortfarande inte stabilt. Plötslig och stark irritation är vanlig. Det är en god idé att redan från början vara öppen med att du försöker sluta snusa så att du kan få stöttning från vänner, familj och arbetskamrater, men också för att de kommer ha större förståelse för plötsliga humörsvängningar.

Kom ihåg att berömma dig själv varje gång du lyckas motstå suget att ta en snus och tänk på att det bara kommer att ta längre och längre tid mellan stunderna du känner sug efter snus. Fokusera mer på det du lyckas med än på eventuella missöden.

4 veckor: Mun och tandkött

Efter cirka en månad utan snus bör du även märka att munnen och tandköttet återgår till det normala, om du ens märkt någon skillnad i första taget. Frilagda tandhalsar och slemhinneförändringar försvinner och förbättringarna fortsätter sedan under hela det första året som snusfri.

Om det är så att du saknar snuset extra mycket i vissa situationer är det bra om du hittar strategier för att undvika eller hantera dem. Är det till exempel jobbigt att se kollegorna lägga in en snus efter lunchen, se till att du har ätit klart innan dess. Passa på att göra ärenden eller att gå en promenad istället. Vacklar vilja och karaktär när du fått alkohol i kroppen? Skippa i så fall fredagsölen med polarna, eller vinet till middagen, om du tror att risken är hög att du ska trilla dit. Det kommer fler tillfällen!

5–6 veckor: 40-dagarskrisen

Efter ungefär 40 dagar infaller för många en krisperiod. Vid den här tiden är det inte ovanligt att fortfarande dras med humörsvängningar, sötsug och kanske lite huvudvärk. Men det är också så att vanor man haft under lång tid blir till ett beroende i sig, och därför handlar det om mer än att avstå nikotin när man slutar snusa. Hjärnan måste lära sig att avstå från en vana den lärt sig förknippa med en belöning (nikotinkicken). Den processen kan ta lång tid och efter 40 dagar upplever många en svacka i både motivation och vilja att stå emot återfall.

Bäst är att vara förberedd och att återigen ta extra stöd av familj, vänner och arbetskamrater som kanske trott att du redan ”klarat det”. Försök att hitta tillbaka till din ursprungliga motivation. Har du skrivit ned varför du vill sluta snusa kan du läsa igenom motiveringen igen. Försök att hitta tillbaka till samma känsla, eller räkna ut hur mycket pengar du redan sparat genom att inte snusa och hur mycket det blir på ett år. Fundera över vad du skulle vilja göra med så mycket pengar om du fick dem i handen idag. Många blir också hjälpta av att fortsätta snusa nikotinfritt snus under en ganska lång period.

7–8 veckor: En lättare period

När 40-dagarskrisen är över kommer en lättare period, även om en del före detta snusare upplever stunder av mental trötthet. Men även detta går över. Gör bara något annat en stund. Skäm bort dig med något som ger dig njutning: god mat, massage eller bastubad till exempel.

Träning är också ett bra sätt att få fart på endorfinerna och uppnå ett allmänt välmående i kroppen. Det hjälper dig också att tänka på annat och minimera några av de risker som nikotinet och tobaken fört med sig. 

Om det känns ovant att träna utan snus funkar det såklart utmärkt att använda nikotinfritt när du är på gymmet eller i sporthallen. Om träningen kräver tandskydd kan det fungera bättre med nikotinspray eller nikotintabletter.

12–13 veckor: Snusfri för alltid?

Efter 90 dagar kommer en ny tröskel där livet utan snus blir lättare. Du känner dig normal utan snus. Livet har helt enkelt återgått till vad det var tidigare – minus snus. De flesta som klarat sig hit förblir snusfria. Men om du vill klara dig helt utan snus måste du fortfarande se upp, det kan vara oerhört lätt att falla tillbaka i gamla vanor.

Efter ca 1 år: Helt återställd

Beroende på hur länge och hur mycket du snusat tar det olika lång tid innan kroppen är helt och hållet som om du aldrig snusat. Nikotinberoendet är sedan länge återställt, men den lilla ökade risken för till exempel diabetes tar ett litet tag minimera helt. Det är såklart inget som märks i vardagen, men ändå.

20. Snusets framtid

Snus och tobak debatteras nästan på daglig basis i media, regeringar och parlament runt om i världen. Men hur ser framtiden för snus ut egentligen?


Snus i EU får fortsatt nej
I november 2018 slog EU-domstolen fast att det förbud mot snus som sedan tidigare gäller inom EU ska fortsätta gälla. Sverige har som bekant sedan tidigare ett undantag från förbudet, men inom resten av EU ser framtiden för traditionellt tobaksbaserat snus fortfarande mörk ut.

De nya snusmarknaderna
Snusförbudet i EU har fått de traditionella varumärkena och snustillverkare att rikta blicken mot Norge och mot USA där även en liten marknadsandel skulle innebära en stor försäljningsökning. Den norska snusmarknaden växer starkt trots den relativt nya lag som kräver att alla snusdosor som säljs från 1 juli 2018 ska ha en helt neutral design, utan logotyper, symboler eller bilder.

Snus i USA har andra utmaningar. Det amerikanerna enligt tradition kallar snus är är ett nikotinsvagt, ofta starkt smaksatt, sött snus. Även detta har sina rötter i Sverige. Det svenska snuset har dock under 2000-talet tagit mark med sin högre nikotinhalt. Hög nikotinstyrka är en trend som finns i både USA och Norge.

All white-snuset ökar snabbt
Det senaste innovationen inom nikoitin är ”all white”, en helvit prilla med nikotin helt utan tobak. Denna produkt har visat sig attrahera människor som inte ser sig som traditionella snusare och kan därför komma att växa i nya målgrupper. På ett år har antalet sorter all white-snus tredubblats, från 10 till över 30. I Sverige har försäljningen av all white fördubblats, men ligger ännu på blygsamma 2 procent. I Norge, där snustraditionen inte är lika stark är det fler som väljer moderna snussorter. Hela 10–12 procent av de norska snusarna väljer all white-liknande produkter och försäljningen växer snabbt. Det har visat sig att all white växer snabbare på marknader som saknar gedigen snus-tradition.

När Swedish Match etablerade sig i USA var det med all white-produkten Zyn man gjorde det. Enligt rapporterna är efterfrågan ”urstark” och Zyn går redan att köpa på över 12 000 försäljningsställen i USA.

En bedömning många gör är att all white ökar allra snabbast på de marknader där traditionellt snus inte är lika etablerat. 

Snusets framtid är vit
All white-portionerna innehåller ingen tobak alls, utan kan bäst beskrivas som tobaksfria nikotin-påsar eller portioner. All white omfattas inte av EU:s snusförbud, just på grund av att det inte är ett snus enligt den definition som finns.
Helt säkert är att all white kommer att stå för en stor del av tillväxten på marknaden. Traditionellt snus kommer inte riktigt att se samma starka tillväxt, men är inte heller på något sätt hotat. Marknaden för snus kommer helt enkelt att delas upp i ett par olika segment som tillfredsställer olika behov hos olika målgrupper.

21. Aktuella nyheter

Det senaste i snusvärlden hittar du här. Både nyheter och reportage, men även intervjuer och tester. Trevlig läsning!