Kategori
- Alla snussorter
Varumärken
A
B
C
E
F
G
H
J
K
L
N
O
P
Q
S
V
W
X
Ü
Z
Samuel Fiedler fick 1783 tillstånd att starta snustillverkning i Sverige. Det fuktiga lössnuset var då på väg att bli en trend och luktsnuset var helt på väg bort. I början av 1800-talet bygger de en fabrik i Göteborg och det är då tillverkningen tar fart på riktigt. Snusproduktionen flyter på bra i ungefär 100 år, men 1915 blir lokalerna där snuset tillverkas inlösta av Svenska Tobaksmonopolet. Staten tar helt enkelt över all snustillverkning i landet för att få in skattepengar till ett nytt pensionssystem och utbyggnaden av försvaret. Ägarna vägrar dock ge upp och flyttar istället till Danmark.
Det är dock långt senare som själva märket Fiedler & Lundgren bildas. Den 15:e september 2002 samlas ett gäng från Orlik Tobacco Company och Scandinavian Tobacco Company i en nyinköpt fabrikslokal i Malmö. Tanken och visionen var då att försöka återuppta de gamla snusmästarna Fiedler & Lundgrens snusproduktion i Sverige.
Fiedler & Lundgren är igång 2004 och gör då entré på den svenska marknaden. 2008 säljs Fiedler & Lundgren till Brittish American Tobacco. Idag är mångfald en av företagets viktigate ingredienser och bland de 100 anställda mixas olika bakgrunder och erfarenheter friskt.
Snussorterna i Fiedler & Lundgrens portfölj är: Lundgrens, Mocca, Granit och Knekt. I Lundgrens snus blandas innovation med tradition. Detta syns framförallt i nytänkandet med perforerade påsar och förbakat lössnus. Mocca är ett stilrent och snyggt snus som fokuserar på design och passform. Granit är en av de populäraste snussorterna på Snusbolaget och Knekt är ett enkelt, tradionsenligt snus som inte kostar skjortan.
1783: Skräddarmästaren Samuel Fiedler får sitt efterlängtade tillstånd att starta snustillverkning. Luktsnuset var på bort och dagens fuktiga snus efterfrågades mer och mer.
1795: Samuels företag går bra och 1 000 skålpund (420 kg snus) säljs 1795. Sonen Magnus står för produktionen.
1802: Samuel bygger en två-vånings-fabrik på Kyrkogatan 40 i Göteborg.
1817: Efter faderns bortgång 1804 tar Magnus över företaget.
1835: Magnus son August tar över. I samma veva erbjuder han Fredrik Lundgren ett kompanjonskap. Tillsammans bildar de Fiedler & Lundgren.
1865: Fredrik Lundgren överlåter firman till två medarbetare, Anders Fredrik Nilsson och brorsonen Ivar S. Nilsson.
1915: Fiedler & Lundgrens fabrikslokaler blir inlösta av Svenska Tobaksmonopolet. Det statliga monopolet tar över all tobakshantering i landet, med ambitionen att få in skattepengar till ett nytt pensionssystem och en utbyggnad av försvaret. Ägarna vägrar dock ge upp och produktionen flyttas till Danmark där snustillverkningen fortsätter
2002: Verksamheten flyttar tillbaka till Sverige, men till Malmö istället för Göteborg.