Ring oss46852515760 Idag: 09.00-16.00
Resa med snus guide

Resa med snus - Lär dig om att ta med snus utomlands!

Det är säkerligen många av oss som påbörjat planering av nästa semester. Kanske planerar du en solig resa med en paraplydrink till hands, eller så kanske du föredrar att åka skidor i alperna. Som snusare finns det dock några saker du behöver tänka på för att försäkra dig om att snuset följer med på resan. I den här guiden kan du lära dig allt du behöver veta om att ta med snus på semestern! Artikeln är mestadels baserad på regler kring tobakssnus, för nikotinpåsar kan andra regler gälla. 



Ta med snus utomlands

Oavsett när du planerar att ta ut din semester brukar det för många innebära utlandsresor och då blir frågan för snusaren ofta om man kan få tag i snus på plats och om inte, hur mycket kan man ta med sig? Går det att beställa efter mer om det tar slut?

Som vi alla vet är tobakssnus förbjudet inom EU, undantaget Sverige som när vi 1995 gick med i EU förhandlade oss till att som enda land i EU få sälja och bruka snus. Det är nämligen lätt att glömma att vårt vackra grannland Norge, som också får sälja snus fritt, inte är med i EU. Men som de resenärer vi svenskar är, vill vi ju gärna se oss om utanför Sveriges gränser och det då förstås med vårt snus i fickan. Men vad gäller egentligen när man reser med snus utomlands? Läs mer för att lära dig mer om att resa med snus!

*Uppdatering: Tidigare har nikotinpåsar klassats som medicinsk produkt, vilket inneburit att du som resenär måste uppvisa läkarintyg för att resa med nikotinpåsar till Finland. Nikotinpåsar inkluderas numera i Tobacco Act, och medan nya regleringar tas fram, råder inga regleringar förutom 18-årsgräns för att resa in i landet med nikotinpåsar. Samma regler gäller som tidigare för tobakssnus.


Resa med snus - checklista

Det kanske är svårt att avgöra hur man ska förbereda sig inför resan, och kanske ännu mer för en snusare. Därför har vi skapat en enkel checklista att följa för att försäkra dig om att du både har med dig packningen och snuset på semestern.

  1. Bestäm vart du vill resa
  2. Kontakta ambassad och flygbolag för att säkerställa dig om att du får ta med dig snus och i vilken mängd
  3. Boka biljetter och eventuellt boende
  4. Frys snuset om du planerar att vara borta längre
  5. Förvara snuset i kylen fram tills resan
  6. Packa
  7. Avfärd!

Ta med snus utomlands – hur mycket snus får man ta med på resan?

Nedan går vi igenom hur du som snusare ska tänka utifrån den region du vill åka till. Längst ner listar vi även topp 10 destinationer som tillåter snus och hur mycket du får ta med dig till vartdera land. Tänk på att det skiljer sig mellan tobakssnus och vitt tobaksfritt snus. Du som resenär bär eget ansvar att ta reda på aktuella regler samt säkerställa att du följer dessa inför resan. Vid osäkerhet bör du alltid kontakta landets ambassad för att bekräfta att du följer rådande riktlinjer.


Ta med snus till Spanien och andra länder i EU

Inom EU får vi i de flesta fall ta med oss snus för eget bruk. Men, hur mycket ”eget bruk” är kan dock variera per land. Spanien, Tyskland, Grekland, Italien och Frankrike är till exempel länder som saknar någon specifik gräns mer än att mängden snus skall motsvara din konsumtion hemmavid.

Det finns dock länder med striktare regler. Exempelvis får du ta med dig 1000 gram snus för eget bruk till Finland. Dock gäller andra regler för nikotinpåsar, som endast får innehålla 4 mg/g nikotin. För starkare produkter behövs ett importtillstånd, till exempel i form av recept förskrivet av läkare. Mängden snus får heller inte överstiga ett års förbrukning.


Ta med snus till Norge, England, och andra länder i Europa

Inom Europa gäller olika bestämmelser länder emellan. Exempelvis är det möjligt att ta med sig 250 gram snus till Schweiz, Albanien och Bosnien. Till Norge kan du dock endast ta med dig 125 gram snus, och till Island är det faktiskt helt förbjudet. Där är nämligen det enda tillåtna snuset det statligt producerade luktsnuset Neftobak.

Hur mycket snus du får ta med dig till England har däremot påverkats av deras utträde ur EU, och sedan 2020 får du endast ta med dig 250 gram snus utan att behöva betala tullavgifter. Du ska även helst deklarera dina tobaksvaror innan resan och detta kan du först göra 5 dagar innan du reser.


Ta med snus till USA, Australien, och länder utanför Europa

Utanför EU och Europa sitter vi på ytterligare ett spännande pussel av regler och rekommendationer för att resa med snus. Australien till exempel är ett land med oerhört strikta regler där allt ovanför 25g, vilket knappt motsvarar en dosa, kommer kosta dig dyrt.

USA är ett annat exempel som på ytan kan verka enkelt då den amerikanska ambassaden i Sverige specificerar att 500g snus, vilket motsvarar ungefär en stock snus, är tillåtet att ta med. US Customs and Border Protection är dock inte fullt lika överens om detta och vill i stället att man hör av sig till den flygplats i USA du kommer att landa på. Detta då reglerna för snus är lite oklara i USA och då varje stat har egna regler.

Du kan dock på många platser i USA hitta svenskt snus i många butiker och pubar, dock till ett höjt pris, vilket du även kan göra i Thailand där det annars är fritt att ta in 250g utan kostnad.


Topp 10 populära resmål som tillåter snus

Här kan du lära dig mer om olika länder och tillåten mängd snus och tobak. Eftersom det lätt blir en lång lista om vi skulle lista alla länder, har vi valt att lista några populära resmål.

  1. Frankrike: För eget bruk*
  2. Norge: 125 gram
  3. USA: 500 gram
  4. Kroatien: 250 gram
  5. Grekland: För eget bruk*
  6. Italien: För eget bruk*
  7. Japan: 500 gram
  8. Maldiverna: 250 gram
  9. Spanien: För eget bruk*
  10. Thailand: 250 gram

*Med eget bruk menas att mängden som införs ska ligga i linje med en rimlig konsumtion och kunna motiveras

** Regler för snus ändras löpande, och informationen i denna artikel kan ha förändrats efter det att den publicerades den 30e mars 2023.  Du som resenär bär eget ansvar att ta reda på aktuella regler samt säkerställa att du följer dessa inför resan. Vid osäkerhet bör du alltid kontakta landets ambassad för att bekräfta att du följer rådande riktlinjer.


Att resa med tobaksfritt snus

För att ta med tobaksfritt snus som t.ex. Zyn, Loop eller Velo, så är reglerna ännu mer svårtydliga. Detta eftersom vitt snus är ett tämligen nytt fenomen och därmed saknas officiella regelverk kring produkten. Där det finns information om import är Finland, som har ett tak på en årsförbrukning med en nikotinhalt som max får motsvara 4 mg per portion.


Vilka länder förbjuder snus?

I dagsläget är det faktiskt endast 4 länder som har ett uttalat förbjud mot att resa med snus in i landet. Exempelvis är det strikt förbjudet att ta med sig snus till Singapore och skulle du trotsa dessa regler riskerar du en hög böter, och i värsta fall fängelse i sex månader. Å andra sidan är det förbjudet att föra in snus i Island, men väl där så är det statligt producerade luktsnuset Neftobak tillåtet.

Nedan har vi listat de änder som förbjuder snus:

  • Island
  • Sri Lanka
  • Singapore
  • Malta

Vad händer om jag tar med mig snus till ett land som har förbud?

Det beror på eftersom olika länder har mer eller mindre strikta regler kring detta. Att bli påkommen med snus i ett land som förbjuder det, leder i de flesta fall att du får lämna bort ditt snus, och betala en bot. Dock råder ännu striktare regler i länder som Singapore, där det kan leda till en hög böter på 70,000 kronor, och i värsta fall fängelsestraff. 

Till Australien å andra sidan kan du endast ta med dig ca en dosa. Vill du ta med dig mer en så måste det deklareras innan resan och du behöver betala 10,000 kronor per kilo snus som förs in i landet. Vill du däremot ta med dig snus till Island, så kan detta leda till böter på ungefär 500 isländska kronor.


Får man ta med snus i handbagage eller kabinväska?

Förutsatt att du planerar att resa till ett land som tillåter snus, går det bra att ta med sig snuset i både handbagaget och kabinväskan. Du bör dock se till att du inte överstiger maxvikten som ligger på ca 8 kg för handbagage och vanligtvis 23 kilo för incheckat bagage. Dessa siffror är hämtade från SAS och du bör därför säkerställa att du inte överstiger maxvikten om du reser med ett annat resebolag. Skulle du dock överstiga maxvikten hos SAS, behöver du betala en extra avgift. 


Skicka snus utomlands

Men om man är utomlands inom EU och snuset tar slut? Är det kört? Inte då! Enligt Tullverket går det bra att skicka snus till och från Sverige inom EU som gåva om:

  • Snuset skickas i paket som gåva mellan två privatpersoner.
  • Den som tar emot gåvan har fyllt 18 år.
  • Det får bara vara enstaka paket för att räknas som gåva, och därmed vara avgiftsfritt.
  • Snuset är för privat bruk.
  • Snuset transporteras av ett transportföretag.

Du behöver inte heller betala några avgifter om du skickar eller tar emot enstaka gåvor med tobak från ett annat EU-land. Dock gäller samma regler här som vid införsel under resa.


Ta med snus hem från semestern

Om du tagit med dig snus som även ska med hem så går är det fullt möjligt hem till Sverige om det är ämnat för eget bruk. Vill du ta med dig mer än så, måste du betala skatt och tull på allt snus som överstiger 4700 kronor. Detta gäller om du färdas via flyg eller båt. Använder du annat färdmedel så gäller 3300 kronor som avgift för snuset.


Förvara snuset på resan

Eftersom snus är en färskvara är det viktigt att förvara det korrekt för att snuset ska hålla sig färskt under resan. När du anländer till din destination är det därför fördelaktigt att direkt lägga det i kylen igen. Du kan även frysa snuset och tina det innan du reser för att försäkra dig om att snuset inte går ut under en längre resa. Se dock till att placera dosorna en bit från väggen för att undvika frostskador. När du väl ska tina snuset, kan du göra det i rumstemperatur eller kylen. Att tina det i kylen minskar dock risken för fuktskador på snuset.

Med detta sagt hoppas vi att du blivit lite klokare och att du får en riktigt trevlig resa!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.