Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Svenska snusare är bäst i världen - rökfria innan 2040!

Svenska snusare är bäst i världen – rökfria innan 2040!

Alla Svenska snusare kan verkligen ta och klappa sig själva på axeln. Sverige är faktiskt det bästa landet i världen när det kommer till att sluta röka. Allt tack vare det svenska snuset!


Cigarettvanor i Europa

I maj publicerade europeiska unionen en genomgående undersökning som handlar om cigarett- och röktobaksvanor i Europa. Tabellen nedanför visar en del av datan från undersökningen och procentandelen dagliga rökare i 28 olika europeiska länder. På toppen av tabellen hittar vi Bulgarien. Där röker dagligen 36 procent av befolkningen. Grekland och Frankrike ligger hack i häl med 35 respektive 33 procent cigarettrökare.

Lite längre ner på listan finns Spanien (26 procent), Italien (24 procent) och Tyskland (23 procent). Nära botten har vi Storbritannien, Nederländerna och Danmark, alla på 16 procent vardera. 

Slutligen har vi det pyttelilla strecket längst ner – det är Sverige. Endast 5 procent av oss svenskar röker cigaretter varje dag. Tillåt mig att upprepa det. Bara 5 procent!

Svenska snusare är bäst i världen - rökfria innan 2040!


Statistik från Bloomberg.com

En tobaksfri värld 2040

Förstår du som läser detta hur otroligt det är? För bara några år sedan lanserade den medicinska tidskriften The Lancet en kampanj för ”en tobaksfri värld 2040”. Tidningens definition av ett "tobaksfritt" land var en rökning på mindre än 5 procent. Sverige är i princip där redan nu! Med en marginal på över 20 år.

Så varför har vi svenskar slutat röka? Jag tror att alla som läser detta vet svaret. Vi har helt enkelt ersatt dödliga cigaretter med en produkt som ger oss både nikotin och tobak, utan att öka dödsrisken. Det svenska snuset!

Redan på 90-talet började cigarettförsäljningen minska medan försäljningen av snus ökade snabbt. Idag finns det över en miljon snusare i Sverige, och det är många fler än vad det finns rökare. Rökrelaterade dödsfall har därmed minskat dramatiskt i Sverige och ett nikotinberoende är verkligen ett lågt pris att betala. Till skillnad från andra länder i världen har svenska rökare ett sätt att sluta på utan att behöva övervinna det nikotinberoendet. Detta är självklart en av många saker som gör det kämpigt för andra att sluta med cigaretterna.

Det finns en lösning

Trots detta vägrar de flesta länderna att följa den svenska vägen. EU tillåter inte att snus säljs i de flesta av deras medlemsländer. Och i USA, förra året, nekade FDA (Food and Drug Administration) en ansökan från Swedish Match om att annonsera snus som mindre skadligt än cigaretter.

De flesta makthavarna i västvärlden fortsätter alltså att driva tanken att ett upphörande av alla former av tobak och nikotin är den säkraste politiken. Även om det är sant så är det ett klassiskt exempel på en ouppnåelig utopi. Om västvärlden på riktigt vill uppnå en cigarettfri värld innan 2040 finns det redan en lösning – Sverige, och de svenska snusarna, har verkligen stakat ut vägen.

Den engelska artikeln går att hitta på nyhetssidan www.bloomberg.com
 

Hur stolta blir ni när ni läser det här? Bidra gärna med hejarop, mer skryt och annat kul i kommentarsfältet!


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.