Snusets historia – del 5: 1950–1999

Snusets historia – del 5: 1950–1999

En larmrapport om cigarrettrökning blir snusets räddning. Portionssnuset lanseras och blir en succé. EU-inträdet hotar det svenska snuset, men Sverige förhandlar till sig ett undantag. 

Tobaksmonopolet avskaffas

Efter andra världskrigets slut ligger snusanvändningen på en historiskt låg nivå, mycket på grund av att Hollywood (med sponsring från cigarettillverkarna) gjort cigaretten till det glamourösa alternativet. I början av 60-talet diskuteras det till och med på Svenska Tobaksmonopolet om det inte är dags att helt lägga ned snustillverkningen. Så blir det som tur är inte! Däremot avskaffas tobaksmonopolet 1961 och Svenska Tobaksmonopolet ändrar namn till Svenska Tobaks AB. Marknaden är därmed öppen för andra bolag, men intresset är litet.

Första larmrapporten om rökning räddar snuset

1964 kommer den första stora amerikanska forskningsrapporten som beskriver hälsoriskerna med rökning. Plötsligt ifrågasätts rökningen på ett sätt som innan varit otänkbart. Idag vet vi att tobaksrök innehåller partiklar, gaser och ånga som består av ungefär 4 700 olika ämnen och föreningar som bildas när tobaken eldas upp. Minst ett 50-tal av dessa misstänks vara cancerframkallande. Rapporterna om rökningens risker gör att snuset får en ny chans.

I slutet av 60-talet byter Svenska Tobaks AB ut den gamla ovala pappdosan mot den runda dosa med metallock som blivit en klassiker. Den nya dosan går snabbare att tillverka och håller snuset färskt längre. Detta, i kombination med en ökad medvetenhet om riskerna med rökning, gör snuset populärare igen.

Portionssnuset lanseras och blir en succé

Med ökad snuskonsumtion får produktutvecklingen en skjuts. 1973 introduceras portionssnuset för att möta medelklassens efterfrågan på renare och mindre kladdigt snusande. Det första portionssnuset som får framgång är Tre Ankare och inspirationen kom från tepåsen. Portionssnusets ökade popularitet går hand i hand med att rökningen minskar under hela 70-talet. 1976 införs Socialstyrelsens varningstexter på cigarettpaketen och skatten på cigaretter ökar rejält.

De dyrare cigaretterna och hygieniska fördelar gör portionssnuset mer populärt än någon kunnat förutse. 1979 har Svenska Tobaks AB svårt att tillverka så mycket portionssnus som svenskarna vill köpa och brist uppstår. Företaget går då ut i annonser och ber om ursäkt!

Snusets historia – del 5: 1950–1999

Tre Ankare var det första portionssnuset!

EU-valet och snuset

1991 ansöker Sverige om medlemskap i EU, som då hette Europeiska Gemenskapen (EG). Till alla svenska snusares fasa är makthavarna i Bryssel mycket avigt inställda till snus. 1993 förbjuds försäljningen av snus inom EU helt och hållet.

Därför blir snuset en stor fråga inför Sveriges folkomröstning 1994 om ett eventuellt inträde i EU. Vi som var med då minns parollen ”EG? Inte utan min prilla!” Folkomröstningen resulterar i en knapp majoritet för Ja-sidan. När Sverige sedan förhandlar om medlemskapet säkrar våra politiker och jurister ett permanent svenskt undantag för snusförsäljning, med villkoret att snusexport inte sker till något annat EU-land.

Hemma i Sverige ägs nu Svenska Tobaks AB av ett statligt ägarbolag där Volvo tar över konsumentprodukterna. 1994 slås Svenska Tobaks AB ihop med tändsticksbolaget Swedish Match som börsnoteras 1996.

Snusets historia – del 5: 1950–1999


Vita portioner lanseras 1998!

White lanseras

Det första smaksatta snuset, Catch, lanseras på 80-talet och är en första prövande flirt med nya målgrupper. Annars fortsätter utvecklingen mot mer sofistikerade och rena snussorter och 1998 lanseras vitt portionssnus som är torrt utanpå och fuktigt inuti. Det ger ett vitare snus med minimal rinnighet och jämn fördelning av både smak och nikotin över tid. White Portion blir snabbt populärt och snusas idag av 500 000 svenskar, vilket gör det till det mest populära snuset.

Trots att tobaksmonopolet är avskaffat sedan länge är det ont om konkurrenter till Swedish Match ända fram till millennieskiftet. 1999 finns det bara 20 olika sorters snus – bara tre fler än efter Svenska Tobaksmonopolets stora utrensning 1917!

I nästa del av Snusets historia ska vi se närmare på tiden från år 2000 och fram till idag. Det är en mycket expansiv tid för nya svenska snustillverkare!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.