Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
Snusets dag

Snusets dag 2021

Snusets dag är en högtid för att fira det svenska snusets unika historia, hantverk, kultur och framtid. Vi firar ”snusets seger över ciggen” då vi menar att vår anrika prilla är en stor anledning till att vi i Sverige idag har den lägsta andelen rökare i Europa.

Den 24:e oktober är Snusets Dag – då stoppar vi in en pris och skänker en tanke till snusets rika historia, och Sveriges rökfria framtid.

Detta firar vi

Historia – snuset har en lång och spännande historia från andra sidan Atlanten, via adeln i Europa, till vår svenska mylla. På vägen till det karga nord har det passerat många länder, men ingen annanstans i världen är snuset som det svenska.

Hantverk – att göra snus är ett klassiskt hantverk som på senare år återupptäckts av entusiaster runt om i Sverige. I stugorna odlas, torkas, mals, bakas och smaksätts det som aldrig förr!

Hälsa – vi svenskar väljer i allt högre grad snus framför rökning, vilket innebär stora hälsovinster. Med EU:s lägsta antal rökare har vi också lägst antal döda i rökrelaterade sjukdomar.

Allt detta vill vi fira med dig!


Snushistoria

Vårt nutida snusande har en både spännande som snårig historia. Visste du till exempel att snus blev populärt i Europa mycket tack vare den franska drottningens migrän, Columbus resor till Västindien och svenska bönder?

Läs mer > 

Hur odlar man tobak för att göra eget snus?

Snus gjord på egenodlad tobak är ett gammalt hantverk, men ny en gren i Snus-VM 2021. Med anledning av detta tog Snusjournalen bilen till Sorunda för att besöka tobaksodlaren Niklas Myrtenblad.

Läs hela artikeln här >

Snusets roll för folkhälsan

Det svenska snuset är unikt på flera sätt. Men en av de viktigaste egenskaperna är dess särställning bland tobaksprodukter. Att tobaken konsumeras utan att rök inhaleras innebär att de negativa hälsoeffekterna förknippade med cigarrettrökning helt undviks

Läs mer här >


Så kan du fira snusets dag!

Snus, prilla, pris, baue – kärt barn har många namn. Precis som snuset har snusets dag sitt ursprung i Sverige. Men hur firar men denna dag?

Lär mer här >


Snus VM

Snusets dag

Dagen till ära har vi även en stor nyhet att dela med oss av - Snus VM går av stapeln 2021! Det har blivit dags att kröna nästa världsmästare i snustillverkning.

Läs mer om Snus VM 2021 här!

En snuspralin för Snusets dag!

Snusets dag har nu fått sin helt egna konfekt. Tillsammans med chefskonditor Annie Hesselstad har Snusbolaget tagit fram Snuspralinen i choklad. Chefskonditorn berättar om hur den snusinspirerade pralinen kom till.

Läs hela intervjun här >I klippet berättar chefskonditor Annie Hesselstad om Snuspralinen. 

In the US? This website only ships to Sweden. Visit Nicokick.com for US offers and shipping!