Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Snusets dag

Snusets dag - 24 Oktober 2023

Snusets dag är en högtid för att fira det svenska snusets unika historia, hantverk, kultur och framtid. Vi firar ”snusets seger över ciggen” då vi menar att vår anrika prilla är en stor anledning till att vi i Sverige idag har den lägsta andelen rökare i Europa.

Den 24:e oktober är Snusets Dag – då stoppar vi in en prilla och skänker en tanke till snusets rika historia, och Sveriges rökfria framtid.

Därför firar vi Snusets Dag

Historia – Snuset har en lång och fängslande historik. Historian om snuset sträcker sig långt tillbaka i tiden och har sitt ursprung på andra sidan av Atlanten. Redan under 1500-talet började snuset spridas från Nordamerika till Europa och fick snabbt popularitet bland européerna. Det var vanligt bland både rika och fattiga och användes både som tuggtobak och snus. Under 1600- och 1700-talet blev snuset allt mer mainstream och accepterat i samhället, speciellt i Sverige där det blev en viktig del av den svenska kulturen. Idag fortsätter snuset att vara populärt och har utvecklats till olika smaker och varianter som tillfredsställer en bred publik av snusare runt om i världen. 

Hantverk – att göra snus är ett klassiskt hantverk som på senare år återupptäckts av entusiaster runt om i Sverige.  I stugorna odlas, torkas, mals, bakas och smaksätts det som aldrig förr! Hantverket att tillverka snus är en tidlös tradition som har fått nytt liv tack vare entusiaster över hela Sverige. Runt om i landet ägnar sig dessa passionerade individer åt att odla, torka, mala, baka och smaksätta snus på ett sätt som inte setts tidigare. Det är ett klassiskt hantverk som har återupptäckts och blivit omtyckt av både unga och gamla. Genom att bevara och förvalta denna tradition kan vi inte bara uppskatta den rika historien av snustillverkning, utan även uppleva den unika känslan som kommer med att skapa något med egna händer. Så låt oss värna om detta hantverk och fortsätta att hylla den svenska snuskulturen. 

Hälsa – vi svenskar väljer i allt högre grad snus framför rökning, vilket innebär stora hälsovinster. Med EU:s lägsta antal rökare har vi också lägst antal döda i rökrelaterade sjukdomar.

Allt detta vill vi fira med dig!


Snushistoria

Vårt nutida snusande har en både spännande som snårig historia. Visste du till exempel att snus blev populärt i Europa mycket tack vare den franska drottningens migrän, Columbus resor till Västindien och svenska bönder?

Läs mer > 

Hur odlar man tobak för att göra eget snus?

Snus gjord på egenodlad tobak är ett gammalt hantverk, men ny en gren i Snus-VM 2021. Med anledning av detta tog Snusjournalen bilen till Sorunda för att besöka tobaksodlaren Niklas Myrtenblad.

Läs hela artikeln här >

Snusets roll för folkhälsan

Det svenska snuset är unikt på flera sätt. Men en av de viktigaste egenskaperna är dess särställning bland tobaksprodukter. Att tobaken konsumeras utan att rök inhaleras innebär att de negativa hälsoeffekterna förknippade med cigarrettrökning helt undviks

Läs mer här >


Så kan du fira snusets dag i år!

Snus, prilla, pris, baue – kärt barn har många namn. Precis som snuset har snusets dag sitt ursprung i Sverige. Men hur firar men denna dag?

Lär mer här >


Snus VM

Snusets dag

Dagen till ära har vi även en stor nyhet att dela med oss av - Snus VM går av stapeln 2021! Det har blivit dags att kröna nästa världsmästare i snustillverkning.

Läs mer om Snus VM 2021 här!

En snuspralin för Snusets dag!

Snusets dag har nu fått sin helt egna konfekt. Tillsammans med chefskonditor Annie Hesselstad har Snusbolaget tagit fram Snuspralinen i choklad. Chefskonditorn berättar om hur den snusinspirerade pralinen kom till.

Läs hela intervjun här >I klippet berättar chefskonditor Annie Hesselstad om Snuspralinen.