Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Hur odlar man tobak för att göra eget snus? På besök i tobakslandet

Hur odlar man tobak för att göra eget snus? På besök i tobakslandet

Snus gjord på egenodlad tobak är ett gammalt hantverk, men ny en gren i Snus-VM 2021. Med anledning av detta tog Snusjournalen bilen till Sorunda för att besöka tobaksodlaren Niklas Myrtenblad. Vi fick förmånen att se hans tobaksland och dessutom bjöds vi på en lektion i hur man går från tobaksfrö till dosa.Niklas är ett känt ansikte i gör-det-själv-kretsar och driver bland annat det populära instagramkontot Myrtens Tobak som ger goda tips och råd till den som vill prova att odla sin egen tobak för att göra snus. Många känner säkert igen den här entusiastiske snusmakaren från teveprogram som Hjälp, vi har köpt en bondgård! och han har också berättat om det anrika hantverket i SVT Nyheter.

Att odla för hemmabruk är från och med den 1 augusti det enda sättet att kunna snusa skattefritt, och i Niklas tobaksland växer idag runt 2,5 års förbrukning. Han är därmed helt självförsörjande, och sköter på egen hand hela processen från frö till skörd, bakning och smaksättning. I reportaget berättar han om hur det går till och ger sina bästa tips till den som vill prova själv.

I filmen får du bland annat veta:

  • Hur man vet att tobaken är redo att skördas
  • Hur man bör gödsla tobaksplantorna för bästa resultat
  • Vilket mellanrum man skall ha mellan tobaksplantorna
  • Hur man behandlar och torkar tobaksbladen efter skörd

Om Snus-VM

I syfte att stödja svensk snuskultur internationellt anordnar Snusbolaget årligen Snus-VM, där entusiaster runt om i världen tävlar om vem som kan göra det bästa snuset. Den oberoende juryn består av några av världens främsta snusexperter, och Kurbits Snus är tävlingens produktionspartner.

Utöver den nya grenen ”egenodlad tobak” tävlar man även i kategorierna ”lössnus” och ”portionssnus”.

Läs mer om Snus-VM här: https://www.snusbolaget.se/snus-vm/


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.