Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Snuspralin för Snusets Dag!

En snuspralin för Snusets dag!

Hallå där...

… chefskonditor Annie Hesselstad. Du har tagit fram Snuspralinen i choklad inför Snusets dag 2021. Kan du berätta lite mer om hur den kom till? 

I Klippet berättar chefskonditor Annie Hesselstad om Snuspralinerna.

– Jag är fascinerad över traditionen och hantverket bakom snus. Därför ville jag göra en snusinspirerad pralin inför Snusets dag. Det var en rolig utmaning eftersom det finns så många spännande smaker i snus som passar med choklad. Det är svårt att kopiera en smak som snus och jag valde i stället att fokusera på att välja ut smaker som återfinns i snus och jobba utifrån det. Jag är väldigt nöjd med resultatet och hoppas att den lite speciella smaken ska falla andra i smaken.  

Vad smakar snuspralinen? 

Pralinen är fylld med en mörk choklad-saltkolaganache smaksatt med bergamott och tjärsirap. Jag valde en mörk choklad för att få fram den mustiga tonen i snus, och att smaksätta med bergamott kändes som ett givet val. Jag tycker det är en spännande och lite ovanlig kombination, som rundas av med rostade kakaonibs och fänkålspollen för att få fram ännu mer mustighet och även lite lakritstoner som är vanligt i snus.

Var det självklart att det skulle bli en chokladpralin?

Nej, jag var inne på både olika bakverk och bakelser först, men landade i att göra något som går att paketera i en snusdosa. 

Hur kommer du själv att fira Snusets dag den 24 oktober? 

Självklart med att bjuda någon av mina snusande vänner på en snuspralin! 

Det här är Snuspralinen

I ett mörkt chokladskal göms en silkeslen saltkola-ganache gjord på grädde, mörk choklad, bergamottsaft och tjärsirap. Pralinen är sedan rullad i mörk choklad och täckt med en blandning av rostade kakaonibs och fänkålspollen. 

Bergamott är en italiensk citrusfrukt som påminner om lime till utseendet, men med en betydligt skarpare och bittrare smak. Syran balanseras upp med en saltkola-ganache, smaksatt med tjärsirap. Tjärsirapen kan vara lite svår att identifiera, men en pigg palett märker nog att den finns där. För att plocka tillbaka friskheten i den mustiga pralinen så är den rullad i kakaonibs, som är bitar av kakaobönor som fermenterats och därför får en lite syrlig smak. Kakaonibsen är blandade med fänkålspollen, det man kan säga är fänkålets “saffranspistill”, en liten del av blomman som torkas och smaken blir söt, intensiv lakrits.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.