Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Snusets Smak – Öl & IPA

Snusets Smak – Del 7: Öl & IPA

För ungefär 10 år sedan fick IPA- och mikrobryggeritrenden rejäl fart i Sverige. Förra året kom den även till snusets värld. Läs allt om Öl, IPA och snus här!

India Pale Ale – extra mycket av allt

IPA, eller India Pale Ale som förkortningen står för, är ett öl som innehåller extra mycket malt och humle och som överjäses när man tillverkar den.

Extra mycket humle ger öl en tydlig beska, både i smaken och aromen. Extra mycket malt ger öl en väldigt fyllig karaktär och extra hög alkoholhalt. Traditionell IPA från England har en ganska grov och jordig smakpalett medan modernare IPA-varianter ofta är sötare och ibland till och med innehåller en massa frukt. Till exempel mango och grapefrukt.

Innan 80-talet var den klassiska engelska IPA:n mest populär, men de amerikanska mikrobryggerierna tog snabbt över. De började experimentera med ölsorten, bland annat med amerikansk humle, och det är en stor bidragsfaktor till den söta smaken hos de modernare IPA-sorterna.

Myten om IPA på skeppet till Indien

Många IPA-älskare sprider myten om att den överjästa ölsorten började bryggas på 1700-talet för att klara resor till engelska kolonier i Indien (Därmed namnet India Pale Ale). Men det är tyvärr inte sant. Ölsorten fanns mycket tidigare, såldes främst på den engelska marknaden och kallades då för October Beer.

Det var dock resorna som gjorde det nya namnet populärt och det var även det namnet som spred sig till resten av världen. I staden Burton vidareutvecklade man ölet genom att använda stadens hårda vatten. Detta gjorde att färgen blev ljusare och beskan ännu tydligare.

Snusets Smak – Öl & IPA

Öl och IPA i snus

Tyvärr har det inte gått så bra för många snussorter med smak av IPA. På Snusbolaget säljs varken Hop(e) & Glory eller Mellgrens längre. Göteborgs Rapé Humle blev dock en av 2017 års stora succéer, men den hamnade inte i det ordinarie sortimentet från Swedish Match.

Ett snus som uppskattas, och är nytt för i år, är dock Åreprillan IPA. I Åreprillan IPA hittar man en tydlig smak av IPA klara inslag av humle. Snuset har även en hög nikotinhalt som levereras i stora originalportioner.

Här kan du köpa och läsa mer om Åreprillan!

IPA och mat

När man dricker IPA gör salt mat att beskan blir mildare. Om man äter stark mat förstärks beskan. Så beroende på vad man gillar passar helt olika maträtter bra. Belgarna uppskattar till exempel moule frites till sin öl, där de salta pommes fritsen försvagar beskan.

Till en början var det ju populärt att dricka IPA med en så hög beska som möjligt, men nu börjar beskan bli mer balanserad och sötman träda fram mer i de flesta sorterna. På Systembolaget hittar du iallafall nästan 600 olika sorters IPA, alla med olika styrkor, smaker och karaktär.

Mer på samma ämne:

Läs mer om mikrobryggerier och småskaliga snustillverkare här!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.