Snustillverkarna – mikrobryggeriernas efterföljare
Längtan efter småskalighet och hantverksmässig framställning har gett mikrobryggerierna luft under vingarna. Näst på tur står mikrotillverkning av snus!
Mikrobryggeri-boomen
2007 fanns det bara 30 aktiva ölbryggerier i Sverige. Under lång tid startades bara ett fåtal nya bryggerier varje år, men runt 2011 tog utvecklingen ordentlig fart. Det året startade 14 nya bryggerier. Antalet nya bryggerier har sedan dess ökat varje år och nu startas mer än 60 stycken varje år! Totalt finns det över 400 svenska ölbryggerier som sysselsätter 1700 personer runtom i Sverige.
Småskaligt och autentiskt
Mikrobryggeriernas framväxt är typisk för det senaste årtiondets övergripande trend där småskalighet, äkthet och särart värderas högt. Storskalighet och multinationella företag känns inte lika creddiga längre. Inte heller klassiskt lyxiga eller dyra varumärken. I en värld där så mycket handlar om yta vill vi gärna återerövra det autentiska.
Mikro-snus-tillverkning – nästa stora trend?
Nu ser snuset ut att stå inför en liknande utveckling. Snustillverkning i mindre skala finns redan nu på några olika ställen i landet. De första entusiasterna banar väg för en våg av småskaligt, autentiskt snus som inte nödvändigtvis strävar efter att tilltala den stora massan.
Snusentusiasten som startade mikro-tillverkning
Ett exempel på en nya, nischade snustillverkare är Mulles Snus. Företaget startades för bara några år sedan av en snusentusiast som inte hittade den produkt han själv ville ha: Gammeldags, smakrikt och lagom fuktigt snus.
Mulles snus är såklart handgjort och mals i en traditionell stenmal. Som surhetsreglerande medel används pottaska, precis som på gammelfarfars tid.
Mulles kallar sig för en mikro-snus-fabrik och det är tydligt att man satsar mer på sin egen nisch än på massmarknaden. Mulles liknar verkligen några av de framgångsrika svenska mikrobryggerierna som etablerats de senaste åren.
Snustillverkaren Mulle
LM365 är en annan småskalig snustillverkare från Gislaved som är relativt ny på marknaden. LM365:s snussorter hittar du här.
LM365 är kort och gott ett familjeföretag som drivs av Lisette och Milos där de säljer de svenskt snus och snussatser som baseras på högkvalitativa tobaksblad från Italiten, Kroatien och Spanien. Deras fokus ligger på att göra kvalitetssnus från grunden, samtidigt som de försöker hålla priserna nere.
Kulturen kring hantverkssnus och mikrotillverkning av snus har även spridit sig till facebook. Där möts tusentals entusiastiska snusare varje dag och diskuterar hur man tillverkar och smaksätter snus hemma. Facebookgruppen ”Vi som älskar lössnus (18+)” har i skrivande stund 3275 medlemmar som alla är riktigt hjälpsamma och duktiga. Ställer man en fråga om snus eller snustillverkning där, vad som helst egentligen, får man garanterat ett kunnigt och bra svar.
Snustillverkning kan ge nya företag på landsbygden
Många av mikrobryggerierna startades också av entusiaster och många av dem ligger på mindre orter. Oppigårds verksamhet ligger till exempel i Ingvallsbenning, utanför Hedemora i Dalarna och lilla Tjers Byggeri som drivs av Frida Andersson ligger i Svartbyn utanför Överkalix. Självklart finns mikrobryggerier även i Stockholm, men spridningen är ändå förvånansvärt jämn över landet.
På LRF ser man mikrobryggerierna som en del av det moderna svenska landsbygdföretagandet. På sverigesmikrobryggerier.se finns en lista över landets alla mikrobryggerier. Här är det tydligt att småskalig tillverkning sker över precis hela landet. Det är troligt att mikro-snustillverkningen kommer att växa på samma sätt.
Har du en egen snusvision att förverkliga?
Här har du fler artiklar på samma ämne. Och mer matnyttig information om du har en egen snusvision som väntar på att bli verklighet.
- Snusets Smak – Del 7: Öl & IPA
- Odla egen tobak – så gör du
- Snustillverkning – Lagar, regler & gränsvärden
- Henrik Jakobsson – Gotlandssnus, prilla för prilla