Att göra eget snus - snusexpertens tips och råd inför Snus-VM 2021

Att göra eget snus - snusexpertens tips och råd inför Snus-VM 2021

Conny Andersson, snusexpert och medlem i juryn för Snus-VM ger sina bästa tips för de som gör sitt eget snus.

Conny har arbetat med snus och tobak i 30 år, bland annat som produktutvecklare för olika susproducenter runt om i världen. Här kommer hans bästa tips för dig som vill delta i någon av de tre tävlingskategorierna: portionssnus, lössnus och snus gjort på egenodlad tobak.

Portionssnus

I industrin så smaksätts tobaken innan den stoppas i portionspåsarna. När man gör portionssnus hemma utgår man dock oftast från en redan portionerad (och icke-smaksatt) prilla. Smaksättningen sker genom att man sprayar sina snusportioner med snuskryddor och aromer. Skillnaden är lite förenklat att i industrin så smaksätter tobaken pappret, medan hemma är det pappret som smaksätter tobaken. För att ”hemmaprillorna” ska få en djup smaksättning är det därför viktigt att de får lagras ett tag så att smaken hinner tränga in i tobaken – gärna 2-3 veckor. Tänk därför på att ditt snus behöver lite tid innan du skickar in bidraget till tävlingen.

Lössnus

Lössnus köps som råtobakssats och bakas antingen i tryckkokare eller ugn. Medan bakning i tryckkokare går snabbare så förespråkar Conny ett ”långkok” i ugn. Anledningen till detta är att temperaturen blir aningen för hög i tryckkokare, vilket frigör bitterämnen som kan ge en oönskad besk smak. Tre dagar i ugn, på låg värme, är därför Connys tips till dig som tävlar i kategorin lössnus.

Egenodlad tobak

Virginia är en populär tobak bland snusmakare då den har egenskaper som gör att snuset får en bra konsistens. Conny tycker också om Virginia, men då den är väldigt söt tipsar han om att man inte skall ha för mycket av just denna sort. Blanda gärna upp den med annan tobak som har en lägre sockerhalt – då får du det bästa av två världar!

Bonustips – för alla tre tävlingskategorierna!

Ta det lugnt med smaksättningen! Snus är en tobaksprodukt, och även om smaksättningen är en av bedömningsfaktorerna i Snus-VM så bör den ske med viss finess. Bergamotte, enbär och rökaromer är klassiska smaksättare i snus, men alltför starka aromer dränker tobakssmaken och är sällan ett vinnande koncept. Det bästa snuset är det som smaksatts med fingertoppskänsla och där tobaken får sitta i förarsätet.

Om Snus-VM

Snus-VM är tillbaka! För andra gången kan alla över 18 år vara med och tävla i världsmästerskapet i snus. I år kan du delta i tre kategorier: Lössnus, Portionssnus & Egenodlad Tobak. Tävlingen pågår mellan 1:a oktober och 15:e oktober 2021, och vinnaren utses på Snusets Dag den 24:e oktober. Klicka här för att läsa mer om snus-VM här.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.