Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Nikotinhalten i tobaksfria nikotinpåsar – en djungel av pluppar

Nikotinhalten i tobaksfria nikotinpåsar – En djungel av pluppar

Hur starka är egentligen de vita nikotinportionerna och vad betyder plupparna på dosan?
Här reder vi ut hur nikotinstyrka fungerar och hjälper dig hitta en nikotinpåse med lagom styrka.

Vad är nikotin?

Nikotin är en alkaloid som finns naturligt i tobaksplantan, som tillhör potatisväxtfamiljen. Andra arter i denna familj, som till exempel tomater och potatis innehåller också små mängder nikotin.

Nikotin har länge använts av människor som ett njutningsmedel. När man snusar eller använder andra nikotinprodukter tas nikotinet upp i blodet och når belöningssystemet i hjärnan. Detta ger både en lugnande och uppiggande effekt hos de flesta och en känsla av allmänt välbefinnande.


Vad är nikotinpåsar?

Det tobaksfria vita snuset, även kallat all white-portioner, nikotinpåsar eller nikotinportioner, har de senaste åren växt explosionsartat på marknaden.

2021 ökade försäljningen av nikotinpåsar i Sverige med hela 88% enligt Snusrapporten!

Hur mycket nikotin finns det i all white-portioner?

Den stora skillnaden mellan nikotinpåsar och traditionellt snus är att nikotinpåsar inte innehåller någon tobak. Huvudingrediensen är i stället andra naturliga växtfibrer och nikotinet är tillsammans med olika smakämnen tillsatt i efterhand.

Nikotinpåsar finns därför i en mängd olika format, smaker och styrkor.

Hur fungerar plupparna på nikotinportioner?

De flesta tillverkare av nikotinpåsar trycker pluppar på dosan för att ange nikotinstyrkan på sina produkter.

Hur styrkeskalan för plupparna ser ut skiljer sig dock från märke till märke. Den vanligaste skalan är 1–4, men vissa märken använder sig av en femgradig skala.

Därför innehåller en produkt med två pluppar från till exempel Velo sällan samma mängd nikotin som en med två pluppar från Klint. Med anledning av detta har Snusbolaget därför tagit fram en intern styrkeskala på nikotinpåsar som ser ut så här:

  • Svag: 0.1–3 mg nikotin per portion
  • Normal: 3.1–6 mg nikotin per portion
  • Stark: 6.1–9 mg nikotin per portion
  • Extra stark: mer än 9.1 mg nikotin per portion

Du kan enkelt använda filtreringsfunktionen för att hitta en nikotinpåse med en nikotinhalt som passar dig!

Styrkan beror inte enbart på nikotinhalten

Du har filtrerat fram två sorters nikotinpåsar med exakt samma nikotinhalt. Då är det bara att välja vilken smak som verkar godast eller? – Nej, riktigt så enkelt är det faktiskt inte.

Hur stark effekt en produkt ger och hur mycket nikotin som tas upp genom munslemhinnan beror nämligen även på fukthalten och pH-värdet i nikotinpåsen.

En hög fukthalt och ett högt pH-värde gör att nikotinet tas upp effektivare, och även hur mycket saliv du har i munnen spelar roll för hur stark nikotineffekt du får.

En blötare prilla med högt pH-värde kommer alltså upplevas starkare än en torr med lägre pH-värde, även om de har samma nikotinhalt.

Vissa tillverkare har också tagit fram särskilda patenterade sammansättningar av innehållet i sina nikotinportioner som ger snabbare och mer effektiv frisättning av nikotin. Till exempel Volt Pearls.

På Snusbolaget använder vi oss av det oberoende laboratoriet Eurofins för att testa att produkterna vi säljer håller sig inom ramen för vad branschen satt som säkerhetsstandard vad gäller ingredienser, pH-värde och nikotinhalt. På Nicoleaks hittar du listan över alla produkterna som testats.

Det är bra att ha prillan inne en kortare stund första gången du provar en ny sort för att undersöka hur stark du upplever den.
De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.