Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Vad är snus? Snusjournalen förklarar snus så alla förstår!

Vad är snus? Snusjournalen förklarar snus så alla förstår!

Snus är en produkt gjord av tobak som funnits länge i Sverige och används av många Svenskar. Här förklarar vi vad Snus är för något.

Vad är snus?

Snus är en fuktig tobaksprodukt som placeras under överläppen i form av en ”prilla”. Tobak är ett traditionellt njutningsmedel som innehåller nikotin, ett centralstimulerande ämne. När tobaken kommer i kontakt med saliven i munnen frigörs nikotinet, och användaren fylls av en behaglig känsla. Snuset härstammar från Västindien, och har sedan 1700-talet fått en självklar plats i den svenska kulturen. Uttryck som ”fint som snus” och ”snusförnuftig” avslöjar att det till och med har påverkat det svenska språket.

Vad finns i snus?

Snus innehåller tobak, vatten, salt, aromämnen samt fuktbevarande och pH-reglerande ämnen. Ingredienserna måste vara godkända av Livsmedelsverket för att snuset ska få säljas i Sverige. Det snus som vi svenskar är vana vid kallas våtsnus, vilket är en fuktig tobaksblandning som består av cirka 30 % vatten.

Tobaken utgör själva grunden i snuset, och bidrar med både smak och nikotin. Olika tobakssorter har olika egenskaper och därför används tobak från flera sorter i varje produkt. Vissa plantor innehåller mer nikotin medan andra har en mer distinkt smak. Blandningen skräddarsys av experter (master blender) för att den slutgiltiga produkten ska få den karaktär man är ute efter.

Salt används inte bara som smaksättare av snuset, utan även för dess konserverande effekt. Utöver salt behövs både fuktbevarande och pH-reglerande ämnen för att snuset ska bibehålla smak och konsistens. Snus smaksätts ofta med aromämnen för att förhöja smakupplevelsen. Några exempel på vanliga smaker är salmiak, mint och bergamott.

När använder man snus?

Hur ofta och när man snusar beror på ens vanor och behov av nikotin. En del snusar endast till fest och för andra är det en naturlig del av vardagen. På många sätt är det väldigt smidigt att snusa. Du behöver inte lämna rummet eller oroa dig för att någon annan än du själv ska påverkas när du tar dig en snus. Det som händer när man snusar är att nikotin frigörs ur tobaken när snuset kommer i kontakt med saliven. Det i sin tur ökar användarens välbefinnande. Och ju mer man snusar, desto mer vill man fortsätta. Förklaringen till det är att nikotin är beroendeframkallande.

Hur används snus?

Snuset placeras under läppen i form av en prilla. Vissa har prillan inne i några minuter, medan andra kan låta det gå flera timmar innan de tar ut den. I Sverige kan snus delas in i två olika kategorier, lössnus och portionssnus. Lössnuset formas till en prilla av användaren själv. Portionssnuset är däremot klart för användning, uppdelat och packat i små pappersomslag. Det första portionssnuset lanserades så sent som på 70-talet men är idag det som dominerar marknaden. Det säljs i en rad olika modeller och storlekar, med eller utan tobak. Snusbolaget erbjuder ett brett sortiment av både portionssnus och lössnus.

Vem använder snus?

Drygt en miljon svenskar snusar dagligen, vilket gör snusande till en minst sagt vanlig företeelse bland oss. I december 2018 publicerade Statistiska centralbyrån en rapport om svenskarnas tobaksvanor. Den visar att 5 % av alla kvinnor och 22 % alla män snusar dagligen. Det innebär en ökning sedan 80-talet, då endast 1 % av kvinnorna och 17 % av männen snusade. Samtidigt har rökningen minskat kraftigt, både bland män och kvinnor.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

 

Källor:
Swedish Match
Statistiska centralbyrånDe kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.