rätten-till-hemleverans

Rädda rätten till hemleverans: skriv under idag!

Hemleverans av varor är i dag en självklarhet för många. Nu vill Läkemedelsverket tvinga tillbaka utvecklingen genom att sätta stop för möjligheten att få läkemedel levererad i brevlådan.


Sverige är ett av de länder i världen där e-handel är mest utbrett. Den tekniska utvecklingen går i en rasande takt och bidrar till skapandet av nya varor och tjänster som förändrar vårt sätt att leva på.

Under senare år har vi sett ett flertal exempel på när digitalisering av handeln fungerar som allra bäst. Hemleverans av livsmedel, läkemedel och andra varor var för många avgörande under coronapandemin. 

Tyvärr verkar vi också snart få se exempel på när handeln fungerar som allra sämst. Nyligen skickade nämligen Läkemedelsverket, Sveriges ansvariga myndighet för godkännande och övervakande av läkemedelsprodukter, ut en remiss som föreslår att legitimationskontroll ska införas som krav för leverans av alla typer av läkemedel.

Vill ändra villkoren för leverans

Redan i dag finns det vissa leveranser som kräver fysisk legitimationskontroll. Narkotiska läkemedel är en sådan. Med det nya förslaget kommer emellertid alla läkemedel, även receptfria som nässpray och hudsalvor, behöva kvitteras ut med legitimation. Därmed försvinner möjligheten att få produkterna hemskickade.

Läkemedelsverkets vision är att vara en ”ledande kraft i samverkan för bättre hälsa”. Tyvärr verkar myndigheten, med det nya förslaget, däremot mer intresserad av att sätta käppar i hjulen för det som fungerar än öka tillgänglighet och underlätta för landets läkemedelskonsumenter.

Förslaget, som har fått bred kritik, motiveras av myndigheten med att stöldrisken vid hemleverans är för stor. Sveriges konsumenter skulle därför behöva tvingas byta till oönskade leveranssätt. Hur bra det vore i praktiken kan man dock fråga sig, särskilt när myndigheten inte bemödat sig ta hänsyn till hur förslaget kommer att påverka äldre, människor med funktionsnedsättningar eller landsbygdsbor som har långt till fysiska apotek och utlämningsställen.


Läkemedel i dag – snuset nästa?

Vi är nog alla överens om att säkerheten kring transporter av läkemedel och andra varor med åldersgräns ska vara hög. Varför bandet måste backas för att detta ska kunna uppnås kan man dock fråga sig, då åldersbegränsade varor har lämnats ut över hela landet sedan Bank-ID introducerades i början på 2000-talet. Att tvinga tillbaka utvecklingen flera år är sällan ett bra sätt att stifta lagar.

Läkemedelsverkets förslag riskerar dessutom ha negativa konsekvenser för andra branscher. Hur påverkas Sveriges alla snusare? Jo, om en myndighet skulle landa i att läkemedel, som nikotintuggummin, inte bör kunna lämnas ut utan fysisk ålderskontroll hamnar vi på ett sluttande plan mot en dyster utveckling där alla åldersbegränsade varukategorier ses över – inklusive snus.

  • E-handel är det säkraste sättet att beställa produkter med krav till ålderskontroll. Det gäller oavsett vilket. Snus, nikotinläkemedel eller receptfria läkemedel. Handlar du dessa varor på nätet säkerställs din identitet med hjälp av Bank-ID och varorna levereras dit du skulle befinna dig – vare sig det är Ystad eller Haparanda, säger Snusbolagets kommunikationschef, Markus Lindblad.

Du kan göra skillnad

Tillsammans med Apoteksförenigen arbetar Apotea.se med att lyfta frågan. E-handelsbolaget har därför initierat en namninsamling, där de kräver att Läkemedelsverket stoppar sin remiss och säkerställer att dagens leveransmöjligheter bibehålls. Man ber Läkemedelsverket att tänka om, helt enkelt.

Skriv under namninsamlingen ”Vi vill få medicinen hem” i dag!


Varför engagera mig?

På Snusbolaget arbetar vi enligt principen att vi är starkare tillsammans. När vi organiserar oss och står tillsammans kan vi ropa högre och lättare skapa förändring.

Vi vet att det fungerar. Ett exempel är den namninsamling som vi organiserade 2016, då en stor andel av Snusbolagets kunder skrev under för att behålla smaksmärkning på snusdosor i Sverige. Tillsammans vann vi.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.