Connys snusskola – Fem frågor om snus

Connys snusskola – Fem frågor om snus

Fem frågor om snus som vår snusexpert Conny Andersson ofta får. Vilken tobak använder man till snus? Hur gör jag mitt hemmagjorda snus bättre? Läs svaren här!

Vad för tobak använder man till snus?

Vi har idag ca 5000 olika sorters tobak som innehåller nikotin och som används inom tobaksindustrin. Av dessa används idag ett hundratal till snus. I ett snusrecept kan det finnas ett 10 tal, detta är för att underlätta för snusblandaren. Tobaken odlas alltid som en ettåring och skulle då skörden i till exempel Lancaster i USA bli dålig ett år kan jag då välja en likvärdig tobak och konsumenten känner ingen skillnad i jämförelse med året innan.

Man köper idag tobak från stora delar av världen och ditt snus kan innehålla tobak från alla kontinenter. Idag görs recepten på sol eller lufttorkad tobak och man tillsätter rökaromer. 

Hur mycket nikotin innehåller snus?

Nikotinhalten i portionssnus är från 3 mg nikotin per portion till 45 mg nikotin per portion, med 8 mg nikotin per portion som det vanligaste. Hur mycket av detta nikotin som upptas av kroppen beror på hur länge man har en portion inne, snusets pH-värde, vilket påverkas av mängden tillsatt natriumkarbonat, samt användarens fysiologi. Man brukar dock säga att endast 10-20 procent av nikotinet i snus når blodomloppet, vilket är cirka 0,8 - 1,6 mg nikotin från en vanlig portion med en nikotinhalt på 8 mg. 

Görs snus av tobaksspill?

Ett fett NEJ. Till snus använder vi inte samma tobak som man har till cigarr- och cigarettframställning. Snus görs idag i en modern processindustri, underställd livsmedelslagen, där företagen dokumenterar och redovisar ingredienser. Dessutom är det som vi alla vet en högbeskattad verksamhet där skattemyndigheten kräver insyn i inköp och lager.

Har du ett bra tips för att mitt hemgjorda snus ska bli bättre?

Ofta får jag prova konsumenters hemgjorda lössnus, alla är väldigt stolta över det man har kockat ihop. Det är lätt att jämföra det med hur det var att göra öl hemma för 15 år sedan. Kvalitén på råvarorna har blivit bättre med tiden och den utvecklingen hoppas jag på att få se inom snuseriet också. 

Mitt bästa tips är att sänka värmen till under 90 grader och låta tobaken koka en längre tid i ugnen.
90 grader får man absolut inte gå över, det är en självskriven lag bland tobaksblenders i världen inom cigarr, piptobak och snusframställning.  Det som sker vid en hög temperatur är att tobakens smak dör och den blir väldigt bitter.

Får man odla tobak i Sverige? Kan man odla tobak i Sverige?

Absolut. Vi har odlat tobak ända upp till Piteå. Den sista kommersiella odlingen höll hus i Åhus 1964 och den har nu åter tagits upp i mindre skala i Skävlinge, Skåne. Och vi kan nu hitta den tobaken i Lundgrens produkter. Det blir fler och fler som börjar odla för husbehov. Tobak är roligt att odla och man kan se från dag till dag hur den växer. Tobak och bambu är faktiskt de mest snabbväxande plantorna i världen. Om du sätter ut en planta i maj har du en tvåmeters planta i trädgården i september. Så behöver du en snabbväxande häck mot en granne, odla tobak.

Läs mer om att odla egen tobak här!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.