Kategori
- Alla snussorter
Varumärken
A
B
C
E
F
G
H
J
K
L
N
O
P
Q
S
V
W
X
Ü
Z
Har du funderingar på att göra eget snus? Här nedan har vi samlat tips och vanliga frågor kring att göra eget snus. Klicka på respektive titel och läs svaren undertill.
Viktig information till våra kunder
Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak. Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.
Dessa snussatser kunde inte vara enklare att göra! Portionssatser kan du snusa direkt som de är eller tillsätta lite vatten om du vill ha de blötare. De flesta sorter är white från början och desto mer vatten som tillsätts desto mer lik en original portion blir prillan. Snusats Express kräver enbart vatten och andel mängd står på förpackningarna och på våra produktkort!
När du köper råtobak hos Snusbolaget får du med en manual/guide från leverantörerna som hjälper dig steg för steg till den perfekta snussatsen. Men för att vara på säkra sidan listar vi även guiderna nedan:
Recept till PRILLAN hittar du HÄR!
Recept till COOBRA (grön/blå/orange) hittar du HÄR!
Recept till COOBRA (alla röd) hittar du HÄR!
Recept till KUNGSNUS hittar du HÄR!
Recept till KUNGSSNUS LUCKY PRICE hittar du HÄR!
Recept till WESTEROSE hittar du HÄR!
Recept till JEMTSNUS hittar du HÄR!
När det gäller snustillverkning så finns många olika tillvägagångsätt att förhålla sig till. Den som aldrig har gjort snus tidigare kan lätt bli förvirrad av ugnstyper, riskokare, tryckkokare och olika former av hemmabyggen. Vi på Snusbolaget har hört vad ni säger och har satt ihop en liten generell guide som fungerar för de flesta tobaksblandningar och ger en bra grund för att påbörja resan som hemsnustillverkare.
När du nu köpt en snussats så ska du vara noga med att fundera över malningen. Olika malning på tobaken kommer att ge olika typer av snus. Tycker du att finmalen tobak ger bra snus så vet du det och om du hellre föredrar grövre malning så kan du hålla dig till de grovmalda sorterna i framtiden.
När du ska göra en snussats för första gången så rekommenderar vi att du följer tillverkarens manual eftersom tillverkaren har en tanke med sin egen snussats. Däremot finns det några generella förhållningssätt som kan vara bra att känna till så att du får ett generellt recept att förhålla dig till.
Gör du lössnus så gäller detta om du har 1000g tobak
Svettning (uppvärmning av tobak, salt och vatten – minst 85 grader i minst 24h):
1000g tobak
900-1000g vatten
100g salt
I det varma färdigsvettade snuset:
70-90g soda
I det svala/kalla snuset:
50-75g glycerin
50-75g propylenglykol (tänk på att många aromer innehåller detta)
aromer
Kokande vatten som tillsätts under knådning för att få rätt konsistens.
Självfallet räknas mängderna om vid ändrad tobaksmängd. Kolla gärna igenom tipsen för att slippa gå på de vanligaste fallgroparna när du tillverkar snus.
Nybörjartips (för dig som aldrig gjort snus hemma eller inte fått till en bra snussats ännu)
· Var försiktig med fukten. Det är mycket lättare att tillsätta vatten än att torka ut snus.
· Ha alltid lite extra snus som är torrt, gärna att du köper en extrasats bara för detta – den kan användas till flera satser senare. Vi kallar detta för ”Grundsnus” och det är det absolut snabbaste sättet att minska fukten i för blött snus, utan att förstöra smaken.
· Knåda, knåda och knåda lite till. Det är den mekaniska nötningen som gör så att snuset hållet ihop och inte smular sönder – självfallet tillsammans med rätt fukthalt. En hushållsassistent sparar tid och frustration men dubbla plastpåsar fungerar också på ca 500g i taget (det blir för tungt med mer).
· Rätt fukthalt är individuellt, du behöver hitta din egen. Skriv upp allt i början så att du kan återskapa samma snus flera gånger.
· Ha tålamod. Ett snus utvecklas med tiden. Att lagra snuset några veckor brukar göra det lättare att få till konsistens på, stickigheten minskar och det brukar smaka mycket bättre.
Experttips (för dig som gjort flertalet snussatser men tycker om att nörda in dig lite)
· Tänk på att snus som smaksätts med sura tillsatser (Whiskey etc.) kommer att sänka pH-värdet på snuset – detta motverkas med ca 10% extra soda i snuset (för ca 2 dl Whiskey).
· Tänk på att den smaksättning som görs med organiskt materiel som inte har blivit pastöriserat kommer ha större benägenhet att mögla (ex. pommeransskal, frukter, bär etc.).
· Aromer bör inte tillsättas i varmt snus. Se till att snuset är kylskåpskallt när aromerna går i. Var försiktig med aromerna och låt snuset vila 2-3 dagar så att alla aromer får migrera i hela snusmassan innan du avgör om du ska öka mängden arom.
· Får du ojämn smak på snuset så kan lite extra propylenglykol göra susen, det är en utmärkt transportör av aromer.
· Om du råkar få snus som blir som en gummiboll – släng det inte. Ha det som grundsnus till den där satsen som verkligen inte kommer ihop sig gällande konsistens.
Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak. Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.
Upplever du att ditt snus är lite svårbakat och kanske inte alls så kramvänligt som du önskar? Det bästa tipset är att addera extra glycerol i din snussats. Glycerol hjälper till att binda ihop snussatsen. Detta gör att snuset blir mer formbart och lättare att baka. Glycerol kan du blanda ner i det färdiga snuset med hjälp av en elvisp. Vill du inte tillsätta glycerol kan du vispa snuset till dess det får den konsistens du önskar.
Viktig information till våra kunder
Tillsatserna kan inte köpas på Snusbolaget. Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak.
Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.
Skulle du vilja ha lite extra sting i ditt snus och ett lite större "bett" under läppen? Detta går att ordna med hjälp av extra natriumkarbonat/pottaska. Natriumkarbonat gör snuset mer smakstarkt. Det innehåller alltså inget extra nikotin. Hos oss kan du inte köpa natriumkarbonat men du kan läsa mer vad det är och hur du kan köpa det genom att klicka här.
Vill du ha snus som svider lite mer så kan du öka mängden salt lite eller tillsätta lite salmiak när snuset är färdigt i övrigt. Salmiak kan du tillsätta efter tycke och smak i allt snus som inte ska värmebehandlas mer.
När snuset är värmebehandlat så kommer det förmodligen vara allt från mörkbrunt/svart till ljusbrunt/kopparfärgat. Detta beror på vilken snussats du har valt och behöver inte innebära att du gjort fel Om snuset luktar unket så är det dock bra om det får stå inne ett tag till.
Detta innebär såklart att snuset kommer vara ganska torrt när du tar ut det från värmen. Även om du följer receptet så kan snuset vara för torrt och då behöver du själv avgöra om du behöver ha i mer vatten än vad som står i receptet. Se gärna till att du har grundsnus hemma (alltid minst 500g) så kan du backa om du råkar ha lite för mycket vatten. Tänk också på att det tränger ut vatten när du knådar snuset så ett oknådat snus kan verka torrt men det bli blött när du knådat ett tag.
Om det är så att du fått en snussats som blivit ohjälpligt blöt så kan du använda den för att tillföra fukt i en torrare snussats (du kanske gör flera samtidigt eller köpte fler samtidigt som du kan göra lite torrare).
Kontentan är att reglera fukthalten och sedan finjustera med annat snus som är för torrt (eller för blött om du redan har sådant). Att få till fukt direkt enligt recept är oerhört svårt. Går det inte att få ihop snuset så har vissa lyckats genom att djupfrysa snuset, tina upp det och sedan knåda för att verkligen nöta sönder fibrer i tobaken.
När du nu har gjort ditt snus så uppstår frågan om lagring/förvaring. Snus mår bra av lagring men för lång lagring kan göra så snuset tappar smak eller börjar smaka/dofta ammoniak (om så är fallet så vispa i 5-10 gram soda och låt stå någon vecka så är det fräscht igen). Det bästa för långlagring är att förvara i en större låda, förslagsvis den låda du köpte snussatsen i. Temperaturen bör vara kylskåpstemperatur men snuset går också att frysa. Plastpåsar fungerar också för mindre mängder (kanske om du smaksätter lite i taget).
Att förvara länge i dosa kan göra så att snuset blir torrt fortare och inte är sådär perfekt som du gjorde det för 2-3 månader sedan.