Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00

Svenskt Snus

Vad är Svenskt Snus?

Det snus som vi idag nyttjar introducerades under början av 1800-talet som ett alternativ till den då relativt dyra tuggtobaken. Till en början så tillverkade svenska tobaksodlare sitt eget snus men när snus började bli populärt så tillkom det snusfabrikanter som specialiserade sig på att tillverka snus. Under 1800-talet kom några av de idag mest kända snusmärkena såsom Göteborgs Prima Fint, Generalsnus och Ljunglöfs Ettan.

Under 1800-talet och upp till början av 1900-talet så bereddes snus genom fermentering, det vill säga att man lät snuset "svettas", i höga temperaturer under flera månader. Snuset såldes då i lösvikt, paketerat eller i dosor. Dosorna var då pressade i vaxad papp och hade en oval form. 

Snus säljs mest i Sverige, Norge och Danmark men finns också i andra länder. I USA finns det också miljontals snusare då de svenska emigranterna tog med sig och introducerade snus i sitt nya hemland under 1800-talet upp till 1920 någon gång. Swedish Match är idag en relativt väletablerad aktör på den amerikanska snusmarknaden. 

Det finns olika varianter som liknar snus runtom i världen, ett bra exempel på detta är Indiska Chaini Khaini, som trots att det inte smakar särskilt likt snus, har samma portionspåse-form som svenskt snus.

Begreppet "Svenskt Snus" innefattar idag ett antal olika varianter av snus. Det finns lössnus, portionssnus, stark portionssnus, stark lössnus, long portionssnus, white portionssnus, mini portionssnus och nikotinfritt snus. På Snusbolaget erbjuder vi också snussatser med vilka du kan tillverka ditt eget lössnus och portionssnus.

Lär dig Allt om snus i vår stora wiki här