Snusets Smak – Del 7: Melon

Snusets Smak – Del 7: Melon

Vattenmelon finns inte bara i fetaostsallader. De smaksätter även några av de sötare snussorterna i Snusbolagets sortiment. Läs allt om melonsnus och melon här!

Fakta om melon

Vattenmelon (Citrullus lanatus), som egentligen en gurkväxt, är en frukt som kommer från Kalahariöknen i de södra delarna av Afrika. Egentligen är det ju ingen frukt heller, utan ett bär. Men låt oss inte trassla in oss i den diskussionen igen. Vi kallar det frukt från och med nu. Vattenmelon har iallafall ätits i flera tusen år och till det har vi rätt klara bevis. För när Tutankhamons grav upptäcktes 1922 hittade man faktiskt vattenmelonkärnor i gravkammaren (Tutankhamon levde på 1300-talet före Kristus). Numera odlas vattenmelon i varma områden i hela världen.
Vattenmelonen blev såklart populär på grund av dess söta smak, men det många inte vet är att frukten också innehåller en massa nyttigheter. Bland annat tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folsyra, pantotensyra, magnesium, fosfor, kalium, zink, koppar, mangan, selen, kolin, betain och C-vitamin. Dessa vitaminer bidrar bland annat med en normal omsättning av energi, protein och glykogen. Alla dessa bra egenskaper trots att frukten innehåller drygt 90 procent vatten.

1200 olika sorters vattenmeloner

Det finns fler än 1200 olika sorters vattenmeloner i världen och alla varierar i smak, storlek, färg och form. I Japan och Asien odlar man till exempel vattenmeloner i fyrkantiga behållare för att få en kubisk form på frukten. Just de fyrkantiga vattenmelonerna är särskilt populära i Ryssland där de säljs för tusentals kronor.

Vattenmeloner utan kärnor blir också mer populära för varje dag som går. Dessa får man fram genom att korsbefrukta olika sorters vattenmeloner.

Melon i mat och dryck

Melon i mat och dryck har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Här är några grejer du kan göra om du har en melon till övers.

  1. Spetsa med sprit
    Skär ett hål i melonen och häll i valfri sprit. Ställ melonen i kylen och låt melonen suga upp all vätska. När vätskan försvunnit in i fruktköttet kan man hälla på mer. Sen är det bara att upprepa till man fått i önskad mängd. 
  2. Gör en sallad
    Hacka upp din vattenmelon och gör en sallad. Passar perfekt till fetaost, rödlök, tomat, ruccola eller annan grönsallad.
  3. Frys den
    Det går finfint att skära upp kuber, frysa in dem och sen använda som isbitar i en drink. Det blir också gott om man skär upp större skivor, sätter i en glasspinne i skivorna, fryser in dem och äter direkt som pinnglass när de fryst klart. 
  4. Lägg på grillen

Vattenmelon är riktigt gott på grillen. Lägg bara skivor på det varma gallret och vänta till ytan karamelliserats. Melonen får då ännu sötare smak som passar bra till en massa olika maträtter och desserter.

Melon i snus

När det kommer till melonsmak på snus finns det främst en snusproducent som sticker ut. Det är såklart Jakobsson’s. Gotlandssnus, som tillverkar Jakobsson’s, har sålt melonsnus i nästan 20 år och det är en av de stora grundpelarna på den svenska snusmarknaden. Jakobsson’s melonsnus finns i mini, slim och originalportioner och på Snusbolaget kan du köpa dem här.
Om du vill veta mer om Gotlandssnus och snus med melonsmak kan du läsa mer i den här intervjun med Henrik Jakobsson, Gotlandssnus grundare.
Andra märken som säljer melonsnus är Kapten, Epok och Oden’s. De levererar smaken i All White-portioner, originalportioner och miniportioner. Givetvis har vi även melon som smakarom för dig som gör eget snus.

Snusets Smak – Del 7: Melon


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.