Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Snusets Smak – Del 5: Eucalyptus

Snusets Smak – Del 5: Eucalyptus

För ungefär 30 år sedan började eucalyptus användas i snus. Det är även en växt som kan bli över 90 meter hög och minska risken för malaria. Fantastiskt, va?

Eucalyptus är en ständigt grön växt

Växtsläktet eucalyptus är träd och buskar inom familjen myrtenväxter. Det finns faktiskt omkring 600 olika arter av eucalyptus och de flesta av dem härstammar från Australien. I Australien frodas växten över hela landet och eucalyptusen anpassar sig helt efter de vitt skilda klimaten som landet erbjuder.

Eucalyptusen har läderartade, städsegröna blad och några av växterna i släktet har bark. Att eucalyptus är städsegrön betyder att växten håller sig grön året om och att den inte fäller sina blad.

När det är varmt ute, som det ofta är i Australien, dunstar en olja ur eucalyptusens blad. Ångan från oljan stiger då och bildar en blå dimma i trädkronorna. I de blådimmiga träden sprider sig skogsbränder oerhört lätt, men det är nödvändigtvis inte dåligt för all eucalyptus. Vissa av eucalyptusväxterna är nämligen beroende av skogsbränder för att sprida sin pollen.
 


Klättring i en jättestor eucalyptus på ön Tasmanien.

Eucalyptus kan bli 92 meter

En av arterna i växtsläktet eucalyptus kvalar in till topplistan över världens största träd. Vissa av dessa jätteeucalyptusar, som trädet också heter, kan faktiskt bli över 90 meter höga. Dessa gigantiska träd hittas i Tasmaniens skogar.

Jätteeucalyptus har också en stor betydelse för industrin. Det är till och med den volymmässigt största råvaran som används i pappers- och pappersmassaindsutrin.

Eucalyptus används även som insultimber. Det betyder att virket inte tar åt sig vatten så lätt, och det gör det till exempel lämpligt att använda som stängsel. Eller i andra utomhusmiljöer.

Eucalyptus minskar risken för malaria

Eucalyptusolja har en väldigt bred tillämpning inom många olika områden. Oljan kan bland annat användas för rengöring, som en naturlig biopesticid eller för att dränera träsk och därigenom minska risken för malaria.

Eucalyptusoljan går också att använda i bränslen, dofter, smaker och insektsmedel. Eucalyptusträd visar även allelopatiska effekter. Det betyder att träden släpper ut föreningar som hämmar andra växtarter från att växa i närheten.

När oljan extraheras ur eucalyptusbladen använder man sig av ångdestillering. Ångdestillation går helt enkelt ut på att man låter ånga från en kokande vätska, under tryck, blåsa igenom råvaran.

Eucalyptus i snus

Eucalyptus används i många olika snussorter. Bland annat i den populära klassikern Catch Eucalyptus som funnits i nästan 30 år.

När Catch lanserades på den svenska snusmarknaden smakade alla snussorter tydligt av tobak. Men i och med Catch introducerades ett snus med minimal tobakskaraktär. Catch erbjuder än idag distinkta smaker av eucalyptus, mint eller lakrits istället för tobak.

Snusets Smak – Del 5: Eucalyptus


Från vänster: Oliver Twist Eucalyptus, Coobra Eukalyptus, Offroad Eucalyptus och Catch Eucalyptus

Tuggtobaken Oliver Twist har också eucalyptussmak i sitt sortiment och Offroad erbjuder flera olika snussorter med eucalyptus som främsta smaksättare. Både mini och normalstora portioner.

Eucalyptus finns även som snusarom för alla som gör eget snus. Coobra Eucalyptus ger ditt snus en frisk och mintig smak och går att använda till både lös- och portionssnussatser.

Vilket är ditt favoritsnus med eucalyptussmak? Kommentera gärna!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.