Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Allt om E-ämnen i snus

E-ämnen - Vad innehåller ditt snus egentligen?

Vad är egentligen snus? En förklaring på de tio vanligaste E-ämnena och tillsatserna du kan stöta på i ditt snus.

E325 - Natriumlaktat

Natriumlaktat är ett surhetsreglerande antioxidationsmedel. (antioxidationsmedel förhindrar att ett ämne reagerar dåligt med syre) Det förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning av en produkt. Tillsatser som Natriumlaktat framställs ur mjölksyra och används, förutom i snus, till exempel i godis och ost.

E414 - Gummi Arabicum

Gummi Arabicum (Även arabiskt gummi, acacia eller acaciagummi) är ett naturgummi. Kort och gott är det den hårdnade saven som tagits från två acaciaträd – Acacia senegal och Acacia seyal. Ämnet fungerar som ett ätligt bindemedel och är fortfarande en viktig ingrediens i vissa snussorter och en hel del godis. Bland annat geléhallon, marshmallows och M&M. Mjukt och elastiskt godis, som vingummi, kan bestå av 40–50 % gummi arabicum.

Gummi Arabicum förtjockar, ger volym, stabiliserar konsistens, fördröjer sockerkristallisering och ger en glansig och fin yta. Eftersom ämnet kommer från en ärtväxt/baljväxt kan allergiker mot ärtor, bönor och jordnötter överreagera när de får i sig gummi arabicum.

E422 – Glycerol/Glycerin

E ämnet E422, eller glycerol, är ett fuktighetsbevarande medel. Ämnet klassificeras som en alkohol och är helt ofarlig för kroppen. Det används av vissa snusproducenter, dock inte i lika stor grad som propylenglykol (E1520). Det är en oerhört vanlig tillsats i andra livsmedel också. Sötsaker så som; glass, godis och bakverk innehåller ofta ingrediensen.

Allt om E-ämnen i snus

E460 - Mikrokristallinsk cellulosa

Mikrokristallinsk cellulosa framställs genom att man behandlar alfacellulosa som man tagit fram ur pappersmassa från fiberrika växter. Ämnet är en textur- och strukturgivare, ett förtjockningsmedel och ett stabiliseringsmedel. Tillsatsen används i vissa snussorter men också i tomatsåser och glassar.

E463 - Hydroxipropylcellulosa

E ämnet E463 heter Hydroxipropylcellulosa. Det är kemiskt sett en kolhydrat uppbyggd av sockerarten glukos. Inom livsmedelsindustrin har ämnet många olika användningsområden. Främst som förtjockningsmedel, men också som fyllnadsmedel, kostfibrer, blekningsmedel och konserveringsmedel. Det förhindrar också att ämnen klumpar sig i ditt snus.

Allt om E-ämnen i snus

E500 - Natriumkarbonat/Soda

Bakom E500 är det natriumkarbonat som gömmer sig. Natriumkarbonat är basiskt och går att hitta på naturlig väg, men det framställs även syntetiskt ur koksalt och koldioxid. Ämnet är ett surhetsreglerande medel som också frigör nikotinet i ditt snus. Tillsatsen E500 finns i de allra flesta snussorterna.

E504 - Magnesiumkarbonat

Magnesiumkarbonat, är en naturligt förekommande mineral, som både fungerar surhetsreglerande och klumpförebyggande. Ämnet får användas utan begränsning i snus och andra livsmedel. Dock inte mer än vad som behövs.

E950 - Acesulfamkalium

Acesulfamkalium är ett sötningsmedel som används i en hel del livsmedel. Tillsatsen kan ha bitter eftersmak och det är cirka 200 gånger mer potent än vanligt socker. E950 blandas ofta med andra konstgjorda sockerarter för att efterlikna naturligt socker och ge ditt snus en söt, balanserad och god smak.

Allt om E-ämnen i snus

E965 - Maltitol

Maltitol eller maltitolsirap är ett E ämne och en sockeralkohol som används som sötningsmedel och konsistensmedel. Ämnet framställs syntetiskt ur sockerarten maltos och är nästan lika sött som vanligt socker. Förutom i snus används Maltitol även i sockerfria desserter, glass, sylt, godis och frukostflingor.

E1520 - Propylenglykol

Propylenglykol används, som tidigare nämnt, i de flesta snussorterna. Det är ett fuktighetsbevarande och konserverande medel med ungefär samma användningsområden som E500. I superhöga doser är det giftigt, men då handlar det om att halsa några liter eller så.

Känns allt lite klarare nu? Bra! Men om du precis vände på din dosa, och såg att vi glömt en tillsats i just ditt favoritsnus, är det bara att kommentera. Vi hjälper till och reder ut det med så snart vi bara kan.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.