Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
Mulles Snus finns nu på Snusbolaget

Nyhet: Mulles Snus finns nu på Snusbolaget

Mulles Snus finns nu att köpa på Snusbolaget. Det är ett handgjort lössnus som kommer i fyra olika smaker och två olika varianter – Original och Gammeldags. Läs mer om snuset och skaparen Anders Avelins tankar här!

Nedanför hittar du en kort intervju med Anders Avelin. Vi på Snusjournalen frågade såklart mycket om hans snus och hur själva tillverkningen går till. Men också hur han ser på framtiden för snus och hans eget snusmärke. Om du är intresserad av att köpa Mulles Snus hittar du alla olika sorter här. Du kan bara köpa snussorterna på Snusbolaget och Mulles hemsida.

Mina vänner vill inte snusa något annat

Själva snusresan började med att Mulle inte tyckte han fick det han önskade när han öppnade locket på fabrikstillverkade snussorter. Han hade snusat samma märke i 20 år och upplevde att snuset blev sämre och sämre.

Jag ville ha något annat. Så jag började leta efter gamla recept och läsa på om hur man gör eget snus hemma. Sedan tog jag sats och gjorde mitt första försök till ett hemmagjort snus. Det blev en katastrof. Men snuset blev bättre och bättre med tiden och till slut ville mina vänner inte snusa något annat. Det var de första små stegen till vad Mulles Snus är idag, säger Anders.

Utmaningarna på vägen dit var såklart många, men den största utmaningen stötte Mulle på när han skulle välja tobak till Mulles Snus. Att hitta den perfekta tobaken och tobaksblandningen krävde mycket.

Det är egentligen ett arbete som aldrig tar slut, menar Mulle!

Mulles Snus finns nu på Snusbolaget


Hjärnan bakom Mulles Snus, Anders Avelin, eller Mulle som han kallas.

Hur ser tillverkningsprocessen ut? Från idé till färdig dosa.

Eftersom snuset är handgjort så är det ”hands on” i varje moment. Först så stenmals tobaken. Jag upplever att smaken på tobaken kommer fram bättre när den mals istället för skärs. Efter det så siktas mjölet, blandas med vatten och havssalt och ställs i snusugnen. Sedan tillsätts surhetsreglerande medel. Snuset hettas sedan upp till 90°C för att säkerställa att inga bakterier finns med i snuset. Därefter kyls snuset ner och smakämnen tillsätts, beskriver Mulle.

Mulles görs i fyra olika smaker, men alla dessa kommer även i två olka varianter. En original och en gammaldags. Skillnaden mellan dessa är att Gammeldags innehåller pottaska istället för fuktighetsbevarande medel.

Mulles Snus finns nu på Snusbolaget

Mullbänk, Glenn, Fänrik Lund och Första Klass i varianten Gammeldags. Finns även i Original!

I Gammeldags har jag tagit tillbaka den gamla hederliga pottaskan som försvann ur svenskt snus på 70-talet. Pottaskan är ett surhetsreglerande medel och gör att snuset får en lite annorlunda karaktär. Äldre snusare som jag har pratat med beskriver också att snuset får lite mer bett. Vi har även tagit bort så många tillsatser vi kan. Allt för att snuset ska vara så rent som möjligt, menar Mulle.

Jag har massor av idéer

Även fast Mulles Snus fokuserar på gamla anor och klassiska smaker tror Anders Avelin att framtiden för snuset är ljus. Fler och fler väljer snus istället för cigaretter och Mulle tycker det är spännande att se hur snusandet ökar i andra länder. Både i Europa och Asien. Hur framtiden ser ut för just Mulles Snus är såklart svårt att sia om. Men vi på Snusjournalen tycker även att den ser oerhört ljus ut.

Jag har massor av idéer. Förhoppningsvis ser de dagens ljus om ca 6 månader. Jag återkommer gärna och berättar mer då. Till dess tycker jag alla portionssnusare ska unna sig en lössnus till helgen, avslutar Mulle.

Snabbfrågor

Första snuset? Rallarsnus
Vilka vinner fotbolls-VM? Sverige eller Tyskland
Favoritmat? Biff Rydberg
Vad saknar du på snusmarknaden? Ett större utbud
Vad tar du med dig till en öde ö? Som alla andra läsare här så skulle jag ta med mig snus.
Välj en superkraft! Osynlighet
Favoritfilm? Big Lebowski
Något tips till den som gör eget? Ge inte upp!

Om Mulles Snus

Mulles finns i fyra olika smaker och två olika varianter. Dessa är: Mulles Snus Mullbänk, Mulles Snus Glenn, Mulles Snus Första Klass och Mulles Snus Fänrik Lund. Dessa kommer i varianterna Original och Gammeldags och du kan köpa dem här!

Mulles beskrivining av snuset:
Kvalitén på Mulles är såklart topp tack vare att det är handgjort. Snuset är ett klassiskt lössnus med bra smak. Rikligt fuktigt och det smakar samma sekund som du stoppar in det.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.