Foto Torbjörn Lindén

Efter 56 snusfria år – historisk satsning på nikotinpåsar och chew bags

Efter 56 snusfria år – historisk dansk satsning

Nu är snus verkligen på banan igen – i världsföretaget som redan 1826 erbjöd sin då snäva omvärld tobaksprodukter! 

– Om du tittar på marknaden saknas det produkter som smakar gott. Med Ace Superwhite har vi hamnat riktigt rätt, tycker jag. Ace är en ren nikotinprodukt och Ministry of Snus A/S andra varumärke, efter att moderbolaget valt en drygt 56 års snusfri tillvaro.


Rune Drud Madsen är personen som tycker. Han är Minister of Communications i Mac Baren Tobacco Company A/S dotterföretag Ministry of Snus A/S, som grundades 15 oktober 2018.

– Vi har i Ace Superwhite använt flavors som är mycket karakteristiska och kraftfulla, så vi kommer med något nytt till kategorin. Det blir superbra. Det är jag helt säker på.

Ace var det senaste nya som för första gången visades för besökarna på InterTabac i Dortmund i september. Det första nya varumärket var Rite, en chew bag. I svensk version är det ett white-portion-snus. Båda märkena finns nu tillgängliga i Sverige. Bland annat via Snusbolaget.

Snus komplement med ”lös” början

Rite lanserades i november 2018 med Danmark som första marknad för den snusportionerade tuggtobaken. Senast företaget i Svendborg på Fyn producerade snus var troligen 1962 eller något år strax före. Årtalet är ungefär lika ”löst” som snuset var då. 

I Halbergs Tobaksfabriks priskurant för 1962 finns nämligen inte snus med. Det berättar Adam Wagner i den förnämliga boken ”Tobak til tiden, Mac Baren – en virksomhed i Svendborg”. Författaren har gått på djupet i företagets arkiv och andra källor för att finna grund för de uppgifter som han förmedlar om vad som skett sedan tobaksspinnaren Svend Bønnelycke grundade firman 1826.

Vilket år Bønnelycke som komplement till spunnen tobak började framställa snus har Adam Wagner inte heller kunnat finna i sitt faktasökande. Någon årsbeskrivande ”grundstötning” saknas alltså. Det blir därför en för tiden mer allmän uppfattning i boken, utgiven 2014:

– Snus fanns i Bønnelyckes produktion också precis som i andra allsidiga tobaksfabriker på 1800-talet.

I var tid velat utveckla

Företagets första snusperiod varade sannolikt i fler än 130 år. Nu är en ny era på gång, runt 56 år senare. Nu är snus, chew bags och nikotinpåsar, verkligen ”Tobak til tiden”.

– Mac Baren har alltid gjort piptobaker och så har man gjort rulltobaker, Make your own-, Roll your own-tobak. Om man tittar på själva tobaksindustrin så har Mac Baren alltid varit med och gärna hela tiden velat utveckla verksamheten. Därför är det inget tvivel om att det är naturligt att man inom Mac Baren i produktportföljen velat ge fokus på den nya kategorin inom tobak, förklarar Rune.

Produkter som går pipa förbi

Eftersom Rite och Ace skiljer sig från de produkter som senaste decennierna byggt varumärket Mac Baren över världen sker verksamheten i ett eget bolag.

– Jag tror att förbrukarprofilen är helt annorlunda för våra produkter kontra de andra produkterna vi har inom Mac Baren. Det är också grunden till att de har valt att skapa en helt ny avdelning. Våra produkter är något helt annat än piptobakerna.

De framställs också rent fysiskt avskilt från produktionen av röktobak.

– Vi har byggt en helt ny fabriksdel med uteslutande fokus på produktion av snus och chew bags, våra super white- och all white-produkter. Vi har helt nya faciliteter till det. Det är fantastiskt!

Efter 56 snusfria år – historisk satsning på nikotinpåsar och chew bags

Foto Torbjörn Lindén
– Vår chew bag Rite går över all för väntan i Danmark och även på våra exportmarknader. Vi har fått en bra start på Rite framhåller Rune Drud Madsen, communications minister i Mac Baren ägda-dotterbolaget Ministry of Snus A/S. Varumärket Rite lanserades i snusvariant i Sverige nu i oktober.

Rätt först lansera ”right” produkt hemma

För ganska exakt ett år sedan inleddes produktionen av snusningsprodukter. Rite blev premiärprodukt. Sett till att tillverkningen rullat på starkt kan gensvaret uttalas både ”rätt” och ”right”. Tuggtobaken i chew bags-format lanserades först hemma i Danmark, 192 år efter att Svend Bønnelycke lockade med spunnen tobak för tuggning.

– Danskarna har tagit emot Rite riktigt bra. Även på våra exportmarknader har vi fått en bra start på Rite. Det går över all förväntan, anser Rune.

Tyskland blev första utlandsmarknaden för tuggpåsarna i de fem smakerna Original, Cold Dry, Polar, Arctic och Nordic Dry. Samtliga smaker finns i två format, slim och large.

Tjeckien, Slovakien och Slovenien följde därefter. Som snus blev Rite tillgängligt i Sverige i oktober 2019.

Ett ”ess” med i spelet

På InterTabac visades Ace för världen. Nikotinpåsen möttes av stort intresse, från distributörer i många länder och från detaljister i Tyskland. Sedan en tid erbjuds tyskarna att välja nikotinportioner från ett antal svenska och danska producenter. Med ett nu tillkommande ”ess” kan spelet om de nikotinsökande med inriktning på skademinimering bli ännu aktivare.

– Produkterna är nya för Tyskland och nya för oss, säger Rune, som snusat svenska produkter i tio år.

Efter introduktionen på världens största tobaksmässa har export inletts till Sverige, Österrike och Estland. Nu är det dags även för danskarna att ta del av nikotinportionsfamiljen Ace fyra smaker: Cool Mint, Eucalyptus, Extreme Cool och Citrus. Alla är slim white-portion.

– Fler marknader kommer om ett tag.

Minister-skojigt på arbetet

Minister of Communications Rune Drud Madsen ler när han talar om mottagandet på mässan. Han ler också åt den titel han har: kommunikationsminister.

– Det är lite skoj. När vi startade visste vi inte vad vi skulle kalla företaget. Vi resonerade att vi ska ha en arbetsplats, som ska vara annorlunda och trevlig. Vi kallar den för ”Ministry of Snus” så kan man göra en massa roliga historier om ministeriet och då kan vi ha minister som del i titel.

Han betonar att de som en mindre aktör gärna vill vara annorlunda än de större spelarna.

– Vi kan göra en del andra saker. Att göra något på ett nytt sätt är viktigt för oss också. Särskilt när det gäller produktutveckling.

Vill bli rökfri världsledare

Om Ace blir ett ”serve-ess” hos nikotinnjutare återstår att se. Att Rite är helt rätt intygas av slutorden i minnesboken Tobak Til Tiden. Henrik Halberg, sjätte ägarledet i företaget som sedan 1 maj 1995 heter Mac Baren Tobacco Company A/S, skrev:

– Visionen är att vi vill vara världens ledande, oberoende producent och leverantör av piptobak. Och att vi vill vara en betydande leverantör inom nischen för rull- och rökfria tobaksprodukter på utvalda marknader.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.