Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00

Foto: Torbjörn Lindén

Snus på Island - nödmaterial till snusportion.

Snus på Island - nödmaterial till snusportion

Förbud mot snus på Island resulterade i världen första produkt i metervara. Mässintresse oväntat stort för idé till portion där förbud begränsade.


Nöden har ingen lag – om man vill snusa på svenskt vis och svenskt snus är i lag förbjudet! Toalettpapper eller annat nödmaterial för att skapa en snusportion tillhör numera historien på Island. Med Valur Hermannssons och Joel Dadi Olafssons produkt Filt Snus Paper kan alla islänningar i riktigt snuspapper sedan 2014 forma sin portion som de önskar med den på ön lagliga nikotinstarka muntobaken Neftóbak. På InterTabac blev uppmärksamheten för nyheten oförväntat stor.

– Sedan 2017 har vi försökt sälja lite utomlands. Det har gått väldigt bra. Vi har förfrågningar från hela världen via vår webbplats på produkten. Från Mellanöstern, från hela Europa, USA, så ja, det går mycket bra, säger Valur.

Ännu bättre lär det gå efter debuten med egen monter på världens största fackmässa för tobakshandlare, InterTabac i Dortmund. Behov för ett snuspapper i metervara finns uppenbart på flera marknader.

–Vi är ett tillverkningsföretag. Vi har stora återförsäljare hemma som vi säljer pappret till. Vi söker nu distributörer som kan köpa direkt från vår fabrik. Vårt fokus är tillverkning, förklarar Valur.

–Vi tillverkar bara en produkt och vi gör det bra, tillägger Joel.

Behov mot läckage

Idén till snuspapper i metervara väcktes ur ett behov.

–Vi använde toalettpapper eller varje papper vi kunde använda för att lägga i ”snuff”, muntobak, eftersom snus är olagligt på Island. Ett papper behövs för att tobaken inte ska läcka över tänderna och överallt. Därför ”uppfann” vi papperet, beskriver Valur. Det är samma papper som används i Sverige för snusportioner.

Tre meter papper i en liten pappförpackning med rivkant räcker till två dosor Neftóbak. Trots namnet ”nästobak” nämns det som ”tobak för munnen”. Det importeras av Islands motsvarighet till svenska Systembolaget – ÁTVR, Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins – som 1961 också är monopol på tobak. Tobaken säljs i ÁTVR:s 48 butiker, Vínbúðin och småbutiker.

Lanserades som gåva vid köp

Som först i världen med snuspapper i konsumentförpackning har Valurs och Joels företag Filt International ehf sitt eget monopol. Namnet Filt har valts utifrån produktens uppgift, funktion. Pappret är ett filter från tobaken! – men inte från smak och nikotin! Varumärket skrivs på förpackningen med bokstäver i nutida utförande av nordisk runskrift.

Lanseringen av Filt Snus Paper skedde i september 2014. 20 000 förpackningar Snus Paper lämnades med utan kostnad när snuff köptes i ett antal kiosker.

–Efter första veckan fick vi många samtal från fler kiosker och återförsäljare. Sedan dess har det rullat på och idag kan alla islänningar köpa Filt Snus Paper i sin lokala kiosk, berättar Joel.

I år blir försäljningen runt 400 000 förpackningar av produkten enbart på Island. På ön bor runt 330 000 människor.

Snusbolaget först i Sverige

2017 började de sälja sin produkt i Sverige.

–Jag tror att Snusbolaget var första återförsäljaren för oss, funderar Valur. De frågade om de kunde ha produkten.

Sedan dess säljs Filt hos fler. Försäljningen ökar långsamt.

–Sverige är inte en stor marknad för denna produkt än, för de flesta svenskar vet inte att de kan göra sin egen snusportion med lössnus och Filt Snus Paper.

Även om utbudet av färdiga portioner i Sverige är nära ett himmelrike för en snusare finns det de som vill forma sin Roll-Your-Own snusportion.

–Snusare älskar att ha mer kontroll över hur mycket innehåll och hur lång en snusportion ska vara. Alla har olika smak och när man har provat några gånger så har man hittat sin egen unika snusportion, tydliggör Joel.

Osynliga – och som sticker ut

Han konstaterar att det är otroligt hur olika snusare brukar rulla sina portioner. Några gör små kuvert. Somliga vrider pappret omkring tobaken.

–Vissa gillar långa och smala portioner som inte syns medan andra gillar att ha en stor som sticker ut ordentligt.

På Island är ju endast Neftóbak laglig.

–Den är väldigt stark. Mycket starkare än en vanlig svensk portion. Vi gillar Neftóbak och vi gillar att rulla våra egna portioner här. Skulle jag använda svenska portioner använder jag samtidigt tre, fyra. Då blir det väldigt dyrt för mig, säger Joel Dadi Olafsson, som vid besök i Sverige gärna köper svenskt snus.

Kompanjonen Valur Hermannsson lägger till att deras Filt Snus Paper är användbart till all lös tobak:

–Lägg den i papperet. Rulla det och använd.

Nödlösningar är onödiga!


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.