Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Nyårslöfte 2018 - Nikotinfritt snus och sluta röka

Nyårslöfte eller gravid – nikotinfritt snus och sluta-röka-produkter [uppdaterad 2019-09]

Är du sugen på ett nytt liv efter nyår, eller väntar ni tillökning i familjen? Här är allt du behöver veta om nikotinfritt snus och sluta-röka-produkter.

Nikotinfri till nästa år?

Nyår närmar sig och det är något med nyår som får oss att rannsaka oss själva och sätta upp nya ambitiösa mål. Kanske är nästa år året du ska bli nikotinfri? Du behöver faktiskt inte helt sluta snusa för den sakens skull, bara byta till någon av alla de nikotinfria sorterna som finns. Självklart ger de inte samma effekt som vanligt snus, men du har i alla fall något att lägga under läppen och en dosa att greja med. Dessutom är risken mindre att du tar en cigg eller lånar en vanlig prilla av en kompis om du har ett vettigt alternativ till hands.

Massor av nikotinfritt snus att välja på!

Det finns en hel del nikotinfritt snus att välja på idag, så chansen är hyfsad att hitta något med en smak och konsistens du gillar. Onico är en av storsäljarna, och den finns också med lakritssmak och som miniprilla – perfekt om du vill trappa ned gradvis innan du slutar helt.

Det finns också en del varianter som Kickup, Qvitt och XQS som innehåller ginseng som verkar uppiggande för att motverka abstinensbekymmer. Ginseng är dock inte att rekommendera om du slutar med nikotin under graviditeten (läs mer om det nedanför). Grab är en sort som istället innehåller koffein och den finns i smakerna espresso, kaffe/mint eller vanilj/karamell/kaffe.

Vill du ha något som är snällt mot munnen kan du prova Zeroberg som är gjort på majs och håller ett pH-värde som är bra för tänderna. Den finns också i en massa olika smaker.

Nya sluta-röka-produkter på Snusbolaget

På Snusbolaget finns det också en massa receptrfria nikotinläkemedel från Zonnic, Nicotinell, Niquitin, Nicovel och Nicorette. Perfekt för den som vill sluta röka eller bara trappa ner en aning på cigaretterna. Snusbolaget säljer bland annat nikotintuggummin, nikotintabletter, nikotinspray och nikotinpåsar (som liknar vanligt snus) och dessa produkter kommer i en massa olika varianter, förpackningar och styrkor. det finns garanterat något för alla och om du röker mer eller mindre än ett paket om dagen spelar ingen roll.

Det här händer i kroppen när du slutar med nikotin

När du slutar med nikotin kommer du att känna av en del biverkningar. Vad som är värst varierar dock från person till person. Om du slutar tvärt kommer nikotinabstinensen vara störst under de första dagarna, för att sedan avta efter hand. Det är vanligt att känna sig irriterad, sur eller stressad, vara onormalt hungrig eller sugen på godis och sötsaker. Var förberedd på detta och berätta för din omgivning så att de också förstår vad som händer. Tänk på att besvären går över. Du kommer snart må bättre igen.

Nikotinfritt snus minskar risken att du trillar dit igen

Om du är van att röka vid vissa tider eller i specifika situationer, som efter frukost eller när du tar några öl med polarna, så är det troligt att ditt nikotinsug kommer att vara större då. Se till att ha en dosa nikotinfritt snus till hands vid just de här tillfällena. Då är risken mindre att du frestas att ta en cigg eller något annat nikotinhaltigt då.

Det fysiska nikotinbegäret kommer att klinga av efter några dagar. Däremot kan du sakna kicken av en prilla eller en cigarett i handen under ganska lång tid. För många hjälper det att få fortsätta snusa en nikotinfri sort för att omställningen inte ska bli för stor.

Snus när du är gravid

Den allra bästa anledningen att sluta med nikotin är att du blir gravid, eller planerar att bli det! När du är gravid ska du undvika alla former av nikotin, även snus. På 1177 kan du läsa vad som gäller. Det kan kännas tråkigt och jobbigt att behöva sluta med riktigt snus, men som tur är har du redan en bra ursäkt för att vara retlig, trött och allmänt tvär! När barnet väl kommer och mår bra kommer det vara värt uppoffringen du gör.

Uppdatering 2019-09-25: Graviditet och snus tas upp av Felicia Nordenstam i avhandlingen "Perinatal snus exposure and cardiovascular function in the child" från 2019.

Nyårslöfte 2018 - Nikotinfritt snus och sluta röka

Undvik Ginseng under graviditeten. De nikotinfria snussorterna Kickup och Qvitt innehåller till exempel ginseng.

Om din partner också snusar och vill fortsätta med det, så kom överens om att han ska sköta det så att du märker av det så litet som möjligt. Alternativet är förstås att ni slutar tillsammans, med risk för att båda får ovanligt kort stubin samtidigt. Det kan vara jobbigt att vara gravid och det finns en poäng i att hålla den blivande pappan stabil och förstående. Det kanske han inte klarar just när abstinensen är som värst.

En del gravida får svårt att tåla lukten av snus, och det är kanske bra. Vill du ändå snusa kan du förstås prova något av de nikotinfria alternativen som finns, men se upp för de sorter som innehåller ginseng! Ginseng är ytterligare en av alla saker du ska undvika när du är gravid.

Snus och amning

Även när du ammar bör du undvika alla former av nikotin och ginseng. Om du väljer att amma, fortsätt alltså med nikotin- och ginsengfritt snus. Nikotinet ansamlas annars i bröstmjölken och nikotinhalten blir faktiskt högre där än vad den blir i ditt eget blod.

Om suget ändå blir för stort och du inte kan låta bli att snusa, gör det i så fall direkt efter att du ammat, eller omvänt, amma innan du lägger in en prilla, så att det går så lång tid som möjligt mellan nikotinintaget och nästa gång du ammar. Försök också snusa så korta stunder som möjligt.

Har du bestämt dig? Grattis!

När du bestämt dig för att sluta med cigaretter eller vanligt snus, berätta det för så många som möjligt. Din omgivning kommer snabbt att förstå om du menar allvar. Risken för återfall är dessutom mindre om du kan få stöttning av vänner, familj och arbetskamrater.

Lycka till!

Här hittar du Snusbolagets alla nikotinfria sorter!

Här hittar du Snusbolagets alla sluta-röka-produkter!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.