Magister Snus – Snusguide del 3: Kemikalier

Magister Snus – Snusguide del 3: Kemikalier

I del tre går Andreas Meijer igenom de kemikalier du behöver tillsätta i ditt hemmagjorda snus. Se guiden och läs mer här

Blanda i sodan utomhus

Äntligen! Nu är det dags att faktiskt göra snus av råtobaken. Efter att ha svettat tobak, vatten och salt i 24 timmar (förra klippet) så ska vi blanda i natriumkarbonat, eller hushållssoda. Det är den här processen som gör att vi får till det som kan kallas snus. Svettningen kommer se till att de skadliga bakterier som kan finnas i organiskt material (tobak är ju en växt) dör samt att den mjukar upp tobaken och gör den mottaglig för den basiska sodan.

Det finns flera recept på detta och recepten innebär en del skillnader mellan dessa går jag igenom i mitt tidigare inlägg så det kommer inte bli någon repris på dessa. Däremot upprepar jag rekommendationen som finns i klippet: försök blanda i sodan utomhus! Doften är mycket stickande och det är just dessa minuter som kan avgöra om resten av hushållet går med på att du fortsätter med din hobby eller inte…

Experimentera dig fram

Vad som är ”rätt” mängd soda till ditt snus är ju inte helt solklart, utan det beror på vilken fukthalt du tänker att du ska sluta på och vilken tobak det är du använder. Sedan påverkar också dina aromer där alkohol, som whiskey, kommer göra att pH-halten sjunker mer än om du inte har i whiskey. Det som passar just dig kommer du komma fram till när du experimenterat lite.

För att kunna bestämma fukthalt och spara plats till blöta aromer så väljer jag att göra det så torrt som möjligt (ni som hängde med första gången såg dock att jag hade lite mer vatten än de flesta recept innan svettningen). Detta innebär att jag vispar i sodan torr i det varma snuset. Sedan låter jag maskinen jobba tills tobaken har svalnat så att den är hanterbar. Det tar en stund, 15-20 minuter ungefär. De vita prickarna kommer att försvinna med tiden så det är inget att bekymra sig över. Låt tobaken snurra hela tiden som den svalnar med sodan i.


Smaksättning med alkohol sänker pH-halten på snuset.

Om skiten inte kommer ihop sig så krävs mer våld

När tobaken har svalnat till en rimlig nivå så är det dags att tillsätta fuktighetsbevarande medel. Detta är naturligtvis inget måste, du kan göra snus utan dessa tillsatser. Men det kommer innebära att snuset har en benägenhet att torka snabbare. Däremot påverkar det egentligen inte konsistensen på snuset direkt utan det som gör att du får till en trevlig konsistens är mekanisk bearbetning – eller som en vän brukar säga: våld funkar och om skiten inte kommer ihop sig så krävs mer våld. Det stämmer, men det är också viktigt att ha koll på fukten för att konsistensen ska sitta. I detta moment är inte konsistensen så viktig eftersom det är något vi fixar till senare.

När de fuktighetsbevarande medlen tillsätts så kommer det att dofta mer igen eftersom katalysatorerna för reaktionen mellan soda och tobak är värme och fukt. Jag har i ungefär 0,7dl glycerin och 0,7dl propylenglykol då det brukar vara en lagom längd för ett neutralt snus. Om det är så att du har aromer som redan innehåller glycerin och propylenglykol (ex. de svarta från Tobakskemi) så behöver du inte tillsätta något annat än dessa. Så om du hellre har i en flaska grundarom eller liknande så går ju det också alldeles lysande.
 

Magister Snus – Snusguide del 3: Kemikalier


0,7 dl glycerin och 0,7 dl propylenglykol brukar vara lagom för ett neturalt snus.

Lagra minst tre veckor

När din tobak har jobbats ihop ordentligt så är det dags att lagra snuset. Det är förvisso snusbart redan nu men smakerna är inte så goda och konsistensen är mycket svår att sätta på ett snus som inte har fått lagra och mjukna ordentligt. Min rekommendation är att låta snuset lagra minst tre veckor innan du påbörjar jobbet med aromer och konsistens. Eftersom det är en hel del ammoniak som bildas när sodan reagerar med kväve i tobaken så är det trevligt att låta denna få avdunsta. Så lagra relativt luftigt denna första lagring.

Lådorna du fick tobaken i är lysande att lagra i, väl kylt, och i några veckor. Se till att du kan ha i kylskåp eller utomhus. Den som ha ett kallt garage, jordkällare eller annat kan naturligtvis använda detta. Under lagringen så luktar det inte så mycket så resten av hushållet störs inte så mycket av lagringen.

Nästa klipp kommer ta upp smaksättning och konsistenssättning.

Må bäst!

Magistern



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.