Magister Snus – Snusguide del 1: Materiel

Magister Snus – Snusguide del 1: Materiel

Andreas Meijer går igenom allt du behöver för att göra eget snus. Från råtobak till elvisp – här är hela guiden!

Att göra eget snus är inte så svårt som många verkar tro

Det finns många frågetecken när det kommer till snustillverkning hemma. Eller kanske när det gäller snustillverkning överlag? När jag var i början av min snuskarriär så var det stora ryktet att snustillverkarna lade glaskross i snuset för att nikotinet skulle tas upp ordentligt av munnen. De första prillorna sved ju så duktigt att det kanske inte var helt otroligt… Men det är självfallet inget annat än rykten som sprids av barn och ungdomar.

Oavsett om du är intresserad av att göra snus själv eller inte så kan det vara intressant att veta hur det går till att göra sitt eget snus och främst – att det inte är så svårt som många verkar tro. Mitt mål är att ni som läser detta ska få inblick i vad det är vi stoppar under läppen varje dag (i alla fall de flesta som kommit såhär långt i denna text). När jag väl började med snustillverkning så förvånades jag över hur få ingredienser det egentligen är som krävs för att något ska bli snus: Vatten, råtobak, salt och soda (eller något annat basiskt). Allt annat är till för att få längre hållbarhet eller någon specifik smak.

Sedan är det ju så att de flesta snusare använder portion vilket inte är det som förknippas med hemgjort snus. Associationerna brukar snarare gå till någon blöt unken massa som kladdar fruktansvärt mycket och smakar… sådär. Nå, det ska vi nog kunna ändra med denna guide till hur det kan gå till för att få ett gott hemmagjort snus med precis den konsistens tillverkaren vill ha på sitt snus.

Allt materiel du behöver

Det första vi behöver tänka på är det materiel som behövs för att göra snus. Det går ju inte att blunda för att det kräver vissa inköp innan du börjar med tillverkningen men inte så farligt mycket innan du kanske blir som jag och nördar in dig på en massa roliga prylar och aromer till snuset. Förutom verktyg så behövs några ingredienser och det är dessa jag går igenom i klippet som tillhör den här texten:

  • Råtobak (tobaksmjöl)
  • Salt (helst havssalt)
  • Natriumkarbonat eller kaliumkarbonat
  • Propylenglykol
  • Glycerin/Glycerol
  • Aromer

De verktyg som är bra att ha för att underlätta tillverkningen är:

  • Elvisp
  • Köksvåg
  • Hushållsassistent (gäller främst tillverkning av lössnus)

För portionssnus:

  • Portionspåsar
  • Liten plattång
Magister Snus – Snusguide del 1: Materiel

En hushållsassistent kan verkligen komma till användning!

Varför nöja sig med något halvbra?

När det gäller valet av råtobak så är smaken verkligen något som är personligt. Jag väljer att börja med Prillan Original i guiden eftersom det är en lätt nybörjarsats som inte är så krävande. När du tycker att ditt snus är ok så är det alltid roligt att prova andra sorter och komma fram till vilken snussats (tobaksblandning) just du gillar. Efter ett tag kommer du märka om du föredrar grova tobaksbitar eller om du vill ha det som fint mjöl – eller varför inte blanda olika malningar?

Vill det sig riktigt illa så kommer du börja leta efter specifika tobakssorter och testa vilka proportioner, malningar och torkmetoder du gillar i kombination med olika fukthalter och… Sedan kan du ägna all din tid åt snustillverkning eftersom du förmodligen kommer vara singel vid det här laget om du inte redan var det.. 

Magister Snus – Snusguide del 1: Materiel

Prillan Original är en snussats som inte är så krävande. Passar bra till nybörjaren!

Skämt åsido är detta ett ämne som är riktigt intressant att snöa in på eftersom snuset är en så viktig del av snusarens liv. Varför nöja sig med något halvbra liksom?

Nästa steg är svettningen av tobaken

Som jag nämnde så kommer portionssnuset att få ett eget inlägg men när det gäller inköp av prylar så skiljer det sig eftersom lössnusaren inte behöver köpa portionspåsar eller plattång medan portionssnusaren inte behöver svära lika mycket över konsistensen på snuset (portionssnus är mycket torrare än lössnus).

När det gäller kemikalierna så går det att köpa soda, glycerin/glycerol och propylenglykol i olika butiker (färghandel, bygghandel, apotek etc.) men om du vill köpa produkter som specifikt är lämpade för snus så är Tobakskemi ett företag som verkligen levererar kvalitet. Jag föredrar ju kaliumkarbonat i mitt snus då det är lite mildare mot läppen och det kan vara svårt att få tag på.

Jag hoppas att detta väcker en nyfikenhet hos dig för nu drar vi snart igång svettningen av tobaken och då finns ingen återvändo!

Allt gott!

Magister Snus



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.