Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Magister Snus – Snusguide del 4: Vispa & Blanda

Magister Snus – Snusguide del 4: Vispa & Blanda

Del fyra i Andreas Meijers snusguide. Här kan du se filmen och läsa hur Magister Snus vispar, blandar och lagrar sitt snus.

Snuset behöver bearbetas ordentligt

Jag avslutade ju förra delen med löfte att sätta smak och konsistens på snuset. Det kommer inte att bli så. Denna del och nästa del är ju något jag gör i samma veva men det blir så oerhört långa klipp och lång text så jag får dela upp det hela.

Innan vi kan sätta smakerna och sedan konsistensen så behöver vi bearbeta snuset ordentligt. Den som hoppar över detta steg kommer få svårt att få till ett snus som smakar bra och som håller ihop som det ska. Syftet med detta är att få tobaken mjuk och varm. Den som har en assistent behöver inte göra så mycket mer än att slänga i snuset i assistenten och köra på.


Om du har en köksassistent är det bara att slänga i snuset och låta assistenten jobba.

Det som händer är att sodan verkligen får reagera ordentligt och doften av kattpiss (ammoniak) försvinner från snuset. Det andra som händer är att tobaken blir mjuk och börjar ”klibba” utan tillsatser av stärkelse eller annat. Du ska vispa snuset så att det blir varmt.

När denna första vispning är gjord så finns det lite olika vägar att gå. Antingen fortsätter du (som jag gör i denna guide) eller så lägger du bort en del av snuset för att kunna smaksätta lite i taget. Jag smaksätter ofta en mindre del i taget eftersom det är lätt att tröttna på ett och samma snus när det är så stora mängder. Sedan kan det ju gå åt skogen med smaksättning (det har ju hänt mig några gånger…) och då är det skönt om det inte var allt snus jag hade som fick en dålig smaksättning.

Lagring av snuset

När det gäller lagring så finns ju lite olika bud på vad som gäller. Den som gör snuset bestämmer naturligtvis själv men jag har hittat ett sätt som funkar för mig. Tyvärr innebär det att en stor portion tålamod måste finnas och då är det bra att vara lite förutseende så att du har flera snussatser på gång samtidigt.

En som är helt klar med minst 1 kg färdigt snus så du kan snusa och en snussats som har svettats och lagrar (beräkna ca 6 veckor från svettning till att det smakar bra) och en snussats som ligger och väntar på att svettas. Tobak håller i princip hur länge som helst bara den förvaras torr så det är lika bra att ha ett litet lager hemma…

Magister Snus – Snusguide del 4: Vispa & Blanda

Meijer rekommenderar ungefär sex veckors lagring.

Min lagringsprocess är som följer:

  1. Svettning
  2. Lagring ca 3 veckor + vispning, smaksättning och konsistens
  3. Lagring ca 3 veckor till

Det snus jag inte sätter smak och konsistens på kommer ju att lagra ännu längre, vilket brukar ge ett mycket bra resultat. Det är ju ofta när snuset börjar ta slut som det smakar som bäst.

Det kan verka överdrivet med denna långa lagringstid och extrema vispning men det har en poäng. Alla dofter vi inte vill ha får en chans att lämna snuset. När vi dessutom nöter ner tobaken (mekaniskt) så har vi chans att få ihop det konsistensmässigt som vi vill ha det. Alltså får vi ett snus som har chans att smaka som vi vill att det ska smaka och det har en chans att bygga den konsistens vi vill att det ska ha. Ett underbearbetat snus kan i värsta fall innebära att snuset svider, blöder ut massor av vätska (trots att det är som sand), inte håller ihop, smakar ammoniak, doftar unket. Saker som vi inte vill att vårt snus ska uppvisa och som kan lösas på samma enkla sätt: vispa och lagra.

Vilken snussats man använder spelar stor roll

Självfallet spelar valet av snussats in. Jag har haft snussatser som nästan varit omöjliga att få till bra. För något år sedan insåg jag att jag hade stått med samma snussats i nästan 7 timmar innan den blev som jag ville… Så tålamod och pannben är goda egenskaper för att lyckas. Än så länge har jag inte stött på något snus som inte kan räddas. Ett väldigt blött snus kan ju blandas ut med torrare grundsnus. Ett överkryddat snus kan också blandas ut. Ett snus som inte går ihop kanske behöver 15 minuter till i assistenten – eller så är det någon matsked vatten som krävs.

Desto fler gånger du gjort snus – desto säkrare blir du på att komma närmare målet: Snuslycka!

Må väl!

Magister SnusDe kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.