Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00

Recept Kungssnus Lucky Price

Eget snus med Kungssnus Lycky Price

Recept för tryckkokare här. Recept för ugn här.

Tillverkning i Tryckkokare

Utrustning som du behöver när du gör snus med tryckkokare

För att tillverka snus krävs inte så värst mycket mer än du antagligen redan har i ditt kök. I tryckkokare går värmebehandlingen på några timmar, det blir enklare att bearbeta fram en bra konsistens och det är i det närmaste helt doftfritt om man låter tryckkokaren få stå under köksfläkten. Förutom snussatsen behöver du jodfritt salt, natriumkarbonat, gummi arabicum och en valfri arom. Mer om mängder och utrustning finner du i varje steg nedan. Observera att vi inte använder decilitermått utan mäter upp allt enligt vikt för att slutresultatet ska bli bästa möjliga. Så innan du kör igång bör du läsa igen hela guiden.

Krav:
Tryckkokaren ska vara på minst sex liter och rymma en mindre kastrull på tre liter(helst inklusive lock). En Tefal Secure 5 Neo rekommenderas. Hur en tryckkokare fungerar finner du i tryckkokarens manual.

Trelitersgrytan med lock ska få plats inuti tryckkokaren och ej vara av aluminium. Eventuella handtag monteras bort och skruvhål för handtag pluggas igen på lämpligt vis.

Köksassistent ska vara av modell Bosch Mum 6. Äldre modeller av Bosch fungerar också utmärkt och går oftast att hitta begagnade, se dock till att blandarkärlet är på minst 6liter. Även äldre Electrolux med öppna kärl fungerar dugligt men gör att snustillverkningen orsakar mer dofter för omgivningen.

Resterande utrustning bör du normalt ha hemma i ditt kök.

Så här tillverkar du snuset!

1. Börja med att ställa det kärl du ska blanda ingredienserna på en våg och nollställ denna. Töm hela påsens innehåll på 750gram tobakspulver i blandarkärlet och fyll på med 100gram jodfritt salt. Totalvikten landar på 850gram.  (Salt som innehåller jod kan orsaka beska i det färdiga snuset.) Fyll på med vatten tills totalvikten landar på 1700gram. Blanda allt med elvisp tills blandningen är jämt fuktigt. Har inte saltet löst upp sig så kommer det att göra det senare i värmebehandlingen. Flytta över blandningen i en treliterskastrull.

2. Till Tefal Secure Neo ingår en distans(falskbotten) som placeras i botten av tryckkokaren. Fyll på med vatten tills distansen befinner sig 1 cm under vattenytan. Ställ sedan treliterskastrullen inuti tryckkokaren. (Har du ingen distans så har du säkert något annat som fungerar, exempelvis pepparkaksformar av stål, muttrar, teskedar eller till och med småstenar fungerar utmärkt, dock minst 2-3 cm högt. Plast, aluminium och galvaniserad metall är dock inte lämpliga material)  Är det så att du kan sätta locket på trelitersgrytan och fortfarande stänga locket på tryckkokaren så är det bra, annars kör du utan lock på trelitersgrytan. På med locket till tryckkokaren och sätt på full värme tills värmen och trycket är uppnått inuti tryckkokaren. Har du köksfläkt så ställer du denna på lägsta läge för att få doftfri tillverkning. När trycket är uppnått så sänker du från maxvärme till att den ligger på maxtryck utan att någon ventil släpper ut övertryck. En normalt läge på köksspisens vred brukar ligga på 2-3.

3. Från och med nu ska tobaksblandningen värmebehandlas under 6 timmar utan avbrott. (Ställer du in temperaturen för högt så kommer tryckkokaren släppa ut för mycket ånga med torrkokning som påföljd, med för låg temperatur sker inte tillräcklig värmebehandling. Hur just din tryckkokare finner du i din tryckkokares manual. Använder du dig av kokplatta som du pluggar in i vägguttaget? Sätt på en timer för avstängning efter sex timmar) Efter ca 15 minuter så kan man på ett enkelt vis kontrollera att den är uppe i värme. Skvätt lite vatten på tryckkokaren, börjar vattnet omedelbart koka så är det över hundra grader inuti kokaren. Temperaturen bör ligga på 120-125grader. Inuti kokaren utvecklas nu smaker och tobakens cellväggar bryts ner. Efter sex timmar stänger du av värmen. Låt tryckkokaren självsvalna tills trycket släpper och tryckkokaren kan öppnas. Nu är det inte läge för något avbrott i tillverkningen utan gå vidare med nästa steg. ( Tobaken fortfarande inte fått mörkbrun färg, det på grund av att vi inte är färdiga med alla momenten ännu.)

För att fortsätta blanda och bearbeta tobaken använder vi en köksassistent av modellen Bosch Mum 6.  Ställ blandarkärlet på vågen och nollställ denna. Fyll på kärlet med den varma tobaksblandningen, denna ska vara så varm som möjligt. (Vilka köksassistenter vi rekommenderar hittar du i början av guiden.) Blanda i hela innehållet av en Kungssnus arom och 60gram natriumkarbonat. Vill du ha naturellt snus så väljer du en Kungssnus Grundarom. Fyll på med vatten tills totalvikten landar på 2000gram, häll inte vatten direkt på natriumkarbonat. (Har du inget arom från Kungssnus blandar du i 50gram glycerin och 50gram propylenglykol) Sätt igång köksassistenten på hög hastighet och bearbeta snuset. Blanda med fördel i en till två matskedar Gummi Arabicum så kommer den rätta konsistensen fram snabbare och snuset bevarar konsistensen bättre framöver.

Nu börjar det varma snuset att få en mörkbrun färg. Väntade du med att blanda tills snuset kallnade får ett ljusbrunt snus. Stanna upp maskinen ibland och skrapa ner det som fastnar på kärlets väggar. Fortsätt till snuset får den precis den krambarhet som du önskar. (Nu är det verkligen en fördel att ha en köksassistent av märket Bosch då man kan sätta på locket och bearbeta snuset utan att det doftar nämnvärt mycket) Efter ett dygn känner du på snuset och fuktar eventuellt upp det med vanligt vatten tills det har önskad fuktighet. Fortsätt att bearbeta snuset ytterligare tills den har precis den konsistens du önskar. En slutvikt på 2000gram är vår rekommendation. 

4.  Nu är snuset färdigt. Alldeles färskt snus kan ha en speciell smak som inte alla uppskattar. Lagra gärna snuset i plastburken i två veckor i kylskåpet så kommer snusets naturliga smaker att framhävas på ett bättre vis.  


Tillverkning i Ugn

Att tillverka snus av Lucky Price i ugn kan ge ett något ljusare snus och det blir lite svårare att få till en bra konsistens på snuset. Tillverkningen i ugn medför även mer dofter vilket inte alltid uppskattas av övriga familjemedlemmar. Om du använder dig av stekpåse så minskar dofterna betydligt. Antingen har du hela burken med tobaksblandningen i stekpåsen under eller så har du tobaksblandningen i stekpåsen under tillverkningen, det första alternativet är att föredra. Vill du ha doftfri snustillverkning, under förutsättning att du har en fullt fungerande köksfläkt, så väljer du att tillverka i tryckkokare l

 

 1. Häll över tobakspulvret i ett större kärl. Koka upp 8dl vatten och tillsätt 100gram jodfritt salt i vattnet, minska mängden salt till 90gram om du vill ha ett mildare snus. Blanda saltvattenlösningen i tobakspulvret och rör om hastigt med elvisp tills allt pulver är jämt fuktat. Häll därefter blandningen i plastburken. Blandningen får ej vara sammanpressad i burken. Sätt på locket. (ska du efteråt smaksätta med exempelvis whiskey så räkna bort två dl vatten)
   
 2. Burken skall nu ställas på galler i mitten-delen av köksugnen som är tempererad till 85-90º. Värmen ska komma från den nedre delen av ugnen om möjligt. Stick in ugnstermometer genom det varma locket för att kunna kontrollera att rätt temperatur uppnås. När temperaturen i snuset uppnått 85º – 90º grader ska den stå 24timmar i ugnen.
   
 3.  Efter 24timmar i ugnen tas burken ut ur ugnen. Häll över snuset i en större bunke och blanda i  60gram natriumkarbonat och rör om en kort stund så  de vita kornen blir jämt fördelade i tobaken. Häll tillbaka tobaksblandningen i den svarta burken och fortsätt värmebehandlingen i 12timmar till från det att burken ställdes in i ugnen.
   
 4. Efter 12timmar ar du ut burken och låt det självsvalna till rumstemperatur.
   
 5. Tillsätt 50gram propylenglykol och 50gram glycerin och rökarom, använder du dig av en Kungssnus arom så innehåller den redan lagom mängd. Smaksätt gärna färsksnuset med någon essens, arom, whiskey, portvin eller vad du nu önskar.
  Justera upp slutvikten med mer vatten, tills den hamnar på 2000gram, och rör om. Vill du ha ett fuktigare snus, tillsätt mer vatten.
   
 6. 6a.(Med hushållsmaskin). Har du en hushållsmaskin (köksassistent) så bearbetar du färsksnuset, allt från 15-30minuter, tills konsistensen känns rätt bra och snuset går att baka till en prilla precis som du vill ha det. En eller flera matskedar Gummi Arabicum, under bearbetningen i assistenten, är ett utmärkt hjälpmedel som gör att man får fram riktigt bra konsistens lättare. Skärande verktyg ska dock ej användas.

  6b.(Med elvisp). Strö ner ca 65gram Gummi Arabicum och bearbeta därefter färsksnuset med elvisp på en låg hastighet i 30-60minuter tills konsistensen känns rätt bra. Det bör gå att baka till en prilla utan att det smular allt för mycket. Att växelvis handknåda brukar hjälpa en hel del.(Notis angående val av maskin på punkt 6. Önskar du få en konsistens där prillan blir lättbakad, får en konsistens som inte är korning och inte smular krävs en hushållsmaskin. Elvisp lämpar sig för dig som inte kramar prillan och önskar ett smuligare snus. På förstasidan hittar du vilka hushållsmaskiner som rekommenderas)
   
 7.  Mellanlagra färsksnuset kylskåpskallt i plastburken i minst 10dagar så att smakerna får mogna till sig.
   
 8. Kontrollväg åter snuset så det har en vikt på 2000gram, fyll på med vatten om det behövs och vispa runt.
   
 9. Är prillan för smuligt och faller samman, bearbeta åter snuset enligt punkt 6.
   
 10. Förvara det färdiga snuset i plastburken kylskåpskallt. Snuset får gärna vara lätt sammanpressat.
  Njut!!