Snusets Smak – Del 6: Lakrits

Snusets Smak – Del 6: Lakrits

Det svarta guldet lakrits är inte bara godis. Roten har ätits i 3500 år och nu finns det även snus med den klassiska smaken. Läs allt om lakrits och lakritssnus här!

Lakritsens historia

Ordet lakrits kommer från grekiskan och betyder ”söt rot” och redan för 3500 år sedan ska till exempel trupper i Alexander den Stores armé ha ätit lakrits. Anledningen att militären åt det sägs vara att de skulle känna sig mindre törstiga när de var ute på fältet.

Sedan medeltiden har lakritsroten tuggats i Sverige för dess söta egenskaper, men det finns inga uppgifter om att Sveriges gamla militärer åt lakrits. Vi har däremot använt roten som medicin i några hundra år. Bland annat vid hosta, matsmältningsproblem och dålig potens. Men även vid behandling av reumatiska sjukdomar, magsår och menstruationsrubbningar.

Tillverkning av lakrits

Lakritsroten (Glycyrrhiza glabra) växer främst runt medelhavet samt vissa delar av Asien och Indien och när man tillverkar lakrits använder man sig av rötterna på växten. Detta görs när växten är mellan två och tre år gammal och hunnit bli upp till en meter hög. Medan själva plantan bara hunnit bli ungefär en meter har rötterna vuxit sig 8-10 meter långa och det är just dessa man använder i produktionen. Efter skördning så hackar man och maler rötterna, för att sedan koka pulvret i 160°. Det man får fram är en seg massa som får sin svarta färg när den blir utsatt för syre.

I de södra delarna av Italien, Kalabrien, har man odlat lakrits i flera hundra år. Många säger att den kalabriska lakritsen är världens bästa och dess smak skiljer sig verkligen från övrig lakrits. Men – den har också ett betydligt högre pris på grund av den dåliga tillgången och den dyra produktionen.

Snusets Smak – Del 6: Lakrits


Lakritsrötter (Glycyrrhiza glabra)

Lakrits i godis och mat

Lakritsroten innehåller sötningsmedlet glycyrrhizin. Sötningsmedlet är 50 gånger sötare än vitt socker och detta ger lakritsen dess naturligt söta smak. I mjukt lakritsgodis använder man lakritspulver som tillsätts i en massa av mjöl, sirap, olja och socker. För att få saltlakrits tillsätter man även salmiak. Vi svenskar är faktiskt riktigt duktiga på att äta lakrits och vi sätter nästan i oss 2000 gram per år.

Smaken av lakrits är väldigt lik smakerna i anis, stjärnanis och fänkål och på senare tid har det börjat förekomma allt oftare i matlagning och bakning. Marmelader, choklad och glass är väldigt vanligt. Men det passar även till fisk och lamm. Det finns även bra recept där lakrits kombineras med skaldjur och kyckling.

Lakrits i snus

När det kommer till snus med lakritssmak finns det många snusmärken och producenter att välja bland. Allt ifrån All White-snus till vanligt portionssnus, minisnus och lössnus. De främsta märkena är dock: Epok, Offroad, LM365, Catch, Kapten och Mocca.

Innan Swedish Match lanserade Catch Licorice 1984 var egentligen allt snus på den svenska marknaden väldigt försiktigt smaksatt. För 30 år sedan skulle snuset helt enkelt smaka tobak! Och möjligtvis lite bergamott. Men Catch banade modigt väg för en hel rad andra snussorter, och efter det tog det inte lång tid innan andra spännande, söta, syrliga och mintiga smaker började poppa upp. Därför tycker jag vi kan tacka Catch Licorice för att den bidragit till det breda sortiment vi kan erbjuda er idag. Tack!

Ett litet urval av lakritssnus från Snusbolaget!
 

Snus med lakritssmak

Epok Lakrits Slim Strong Vit Tobak Portion kan du köpa här!
Offroad Lakrits Lössnus kan du köpa här!
LM365 Lakrits Portion kan du köpa här!
Catch Lakrits Mini kan du köpa här!
Kapten Vit Lakrits Mini kan du köpa här!
Mocca Lakrits Mini kan du köpa här!

Tips: Läs om den andra smakklassikern enbär här.

Förresten! Vilket är ditt favoritsnus med lakritssmak. Kommentera gärna nedanför!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.