Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Snusets Smak – Enbär

Snusets Smak – Del 1: Enbär

Enbär är en smaksättare av rang och en viktig del i många olika maträtter. Läs första delen i vår smakserie här!

Upp till 40 meter höga träd
Först och främst – Enbär är egentligen inte ett bär, det är en sammanväxt kotte. Det är ingen viktig detalj och jag kommer kalla det för bär genom hela texten. Men det kan ändå vara kul att veta tänker jag. I alla fall, de enbuskar vi känner till är tvåbyggare och det betyder att det finns både en hanplanta och en honplanta. Det är på honplantorna bären vi pratar om idag ploppar upp och när de kommit fram tar det ungefär två till tre år för bären att mogna och få sin mörkblåa, nästan svarta färg.

Enar växer nästan i hela världen, från Arktis till tropiska Afrika, och det finns runt 60 olika enarter att prata om. Storleken på dessa sträcker sig från en meter höga buskar till hela 40 meter höga träd. Enarnas barr är mycket stickiga och vassa. (De är till och med lite giftiga för folk med känslig hud.) Så om du ska plocka enbär kan det vara bra att använda både handskar och sekatör. Ett annat tips till plockningen är att ruska på busken. Om du håller ner en av grenarna i en hink och ruskar om den faller de mogna enbären av.

Enbär i mat
För länge sedan, när man bryggde öl, var enbär en viktig ingrediens. Detta var innan humlen började användas, men än idag görs Gotlandsdricka och finska Sahti på ungefär samma uråldriga sätt. Som många redan vet används enbär också i Gin och det är även populärt i många andra spritsorter.

Torkade enbär är också goda att använda i mat och såser. Det enda man behöver göra är att först krossa bären för att frigöra alla smaker och aromer. Sen kan de helt enkelt koka med i din maträtt. Speciellt gott är det till vilträtter.

Snusets Smak – Enbär

Historia
Förr i tiden bosatte sig folkslag i närheten av enskogar. Detta på grund av att enskogen tillhandahöll mat, ved, virke och i vissa fall medicin. Navajoindianerna i Nordamerika använde till exempel enbär som ett medel mot diabetes. Utvärtes användes de för att öka blodcirkulationen och för att lindra muskelsmärtor. På grund av den här mångsidigheten hyllas enen i en massa olika kulturer, inte bara av Navajoindianerna. Det är till och med en symbol för långt liv.

Enbär i snus
I 1850-talets Göteborg var hamnarna en plats där exotiska ingredienser såldes och lokala trender utvecklades. Sjömännen, som varit ute på haven, samlade på sig både saker och kunskap på deras resor och detta spreds sedan vidare till andra sjömän och folk inuti landet. Ingredienserna och kunskapen spred sig även till snuset. Den första snusblandningen med enbär kommer faktiskt från hamnen i Göteborg och den blandningen var även grunden till dagens Göteborgs Rapé.

Snusets Smak – Enbär

Snus med enbärssmak har, på grund av göteborgssnuset, oftast blåa dosor idag. Förr i tiden levererades till och med allt snus från Göteborg i blåa dosor. Som smakämne balanseras enbär väl tillsammans med lavendel, lingon, bergamott, trä och rök. Detta märks till exempel i dessa snussorter: Göteborgs Rapé, Swedsnus Enbär, Kapten Vit Enbär och Offroad Blue Selection.

Vilket är just ditt favoritsnus med enbärssmak? Kommentera gärna!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.