Snusets smak – Del 4

Snusets Smak – Del 4: Rosenolja

Rosenolja är en produkt som använts i tusentals år och i många olika kulturer. Doften och smaken är helt enorm och det krävs runt 6000 rosor för att tillverka en matsked olja. Rosenolja är verkligen flytande guld.

Allt började i Persien

Ungefär 500 år f.Kr. började människor utvinna olja ur rosor. Allt började i Persien (nu Iran) och det sägs att rosen var den första blomman man använde på det sättet (även ordet ”ros” kommer från samma område och tid). Rosenoljan och tillverkningstekniken spred sig sedan genom arabländerna och till Indien, men idag tillverkas ungefär tre fjärdedelar av all rosenolja i Rosornas dal i Bulgarien. Där används Damascenerrosor, men i till exempel den franska industrin används Hundrabladsrosor.

Rosenoljan som utvinns är ljusgul och går ibland lite åt det gråa hållet. Doften och smaken är intensiv, blommig, lite besk och söt. Och den höga nivån på intensiteten är inte så konstig egentligen. Det krävs nämligen runt 2000 blommor för att tillverka ett gram rosenolja. Det den färdiga oljan sedan består av är alkoholerna geraniol och citronellol samt det doftlösa paraffinet roskamfer.

Tillverkningen kan gå till på två olika sätt. Antingen genom destillering eller genom att blötlägga rosenblad i vegetabilisk olja. Destilleringen är lyxigast och ger den mest potenta oljan. Att blötlägga bladen är ett mer manuellt arbete som tar längre tid och ger en svagare slutprodukt.

En extremt lyxig olja

Oljan har alltid varit extremt lyxig. I Kina, ungefär ett par tusen år bak i tiden, tog de lyxen på extremt allvar. På grund av det fick ingen, förutom adeln och hovet, använda rosenoljan. Det sägs till och med att kineser som använde oljan fick dödsstraff om de ertappades med det.

Utöver lyxen har Rosenoljan genom tiderna ansetts vara ett afrodisiakum och den blommiga doften har alltid setts som en symbol för romantik. I Grekland stod dock rosor för manlighet och viol för kvinnlighet. 

Snusets smak – Del 4

Rosendoft är även något som många doftallergiker tål. Doften är flyktig och luktar inte så värst länge. Detta gör att parfymer som innehåller rosenolja passar bra för de som arbetar på sjukhus eller skolor.

Det har nu genomförts en hel del forskning inom området. Både för att försöka kopiera lukten, vilket aldrig blivit lika bra, men också för att försöka förstå varför människor gillar de dofter de gillar. Ett av resultaten visade i alla fall att 70% av alla människor gillar rosenoljans doft. Detta är såklart en av anledningarna till att så många fina parfymer fortfarande använder oljan idag, ungefär 2500 år efter att den började tillverkas. 

Används främst i parfym och skönhetsprodukter

Rosenoljan används främst som bas i skönhetsprodukter och parfymer. Ämnena som finns i oljan gör att huden lättare håller sig återfuktad och dess egenskaper kan även lugna irriterad hud. Oljan har en massa andra gynnsamma kvaliteter och kan även lindra astma, hosta och illamående.

I matlagning används smaken av rosor ofta i turkiskt godis, indiska rätter, grekisk bakning och arabiska delikatesser. I västvärlden är ingrediensen inte lika vanligt förekommande, men den börjar användas mer och mer.

Snusets smak – Del 4

Rosenolja i snus

Rosenoljan träder fram i väldigt många olika snussorter. Ibland är det bara som en liten touch av blommighet för att balansera en mustig tobakssmak. I andra fall tar det över mer och färgar hela smakpaletten.

I Skrufs produkter, till exempel Skruf Original Lös och Skruf Stark Portion, är oljan ganska påtaglig. Där balanseras den blommiga smaken tillsammans med bergamott och en ren tobakssmak. I General hittar man också nyanser av oljan. Många duktiga göra-eget-snusare berättar till exempel att rosenolja är det som behövs för att komma så nära Generals smak som möjligt.

Snusets smak – Del 4

Märker du av smaken av rosenolja i något särskilt snus? Kommentera gärna!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.