Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Snusets Smak – Whisky

Snusets Smak – Del 3: Whisky

Whisky och snus är ingen ny kombination. Redan på 90-talet började den rökiga drycken dyka upp i de svenska snusdosorna.

Whiskyhistoria
Redan 1494 skrivs det om whisky för första gången. I en inköpslista till munken John Cor från klostret Linders finns ingredienserna för att göra eget maltbrännvin med. Troligtvis skulle brännvinet inte användas för berusning utan alkemiska övningar och livselixir. Det var oftast högt uppsatta religiösa män som satt inne på den här sortens kunskaper på den tiden. Det har medfört att irländarna nuförtiden ifrågasätter om det verkligen var skottarna som först började med whisky - de flesta munkarna fanns ju trots allt på Irland.

Efter ett tag började kunskapen att destillera sprit spridas från de religiösa sammanhangen. Ute i byarna på de brittiska öarna blev till exempel whiskyn en viktig del av böndernas ekonomi. Det som inte åts upp utav kornskörden gjordes det sprit utav.

I slutet av 1700-talet hade flera kommersiella destillerier poppat upp. Bland andra Bowmore och Lagavulin, som vi än idag kan köpa på Systemet.

Whiskytillverkning
Det är endast tre ingredienser som behövs för att tillverka whisky. Någon sorts spannmål (vanligast är: havre, vete, majs, råg och ris), vatten och jäst. När destilleriet valt spannmål krävs det mältning, mäskning, jäsning, destillering, lagring och ofta efterbehandling för att färdigställa whiskyn.

Under mältningen blötläggs spannmålet för att det ska börja gro och skapa sockerarter som kan jäsa. Sedan torkas eller rostas spannmålens korn, ofta med hjälp av att elda torv. Det är även då som den speciella rökigheten i whiskyn utvecklas.

Mäskning betyder att spannmålet krossas, mals och blandas med varmt vatten i några timmar. Vattnet tar då smak av spannmålet och stärkelsen går ut i vattnet och börjar brytas ner till socker. När märkningen är klar tar man bort vörten som får svalna innan den överförs till jäskar. Under jäsningen blir vörtens socker till alkohol.


Klassiska ekfat som används vid whiskytillverkning. Ger även whiskysmak till vissa snussorter.

Sedan är det dags för destillering. Under destilleringen värms whiskyn upp, alkoholen förångas och ångan leds sedan bort. Head, som den första vätskan kallas, är väldigt stark. Heart, som den största mängden whisky kallas, kommer i destilleringens mitt. Tail, som den sista vätskan heter, har låg alkoholhalt och många oönskade smaker. Det är hjärtat som används till whiskyn och hur stort hjärta man väljer att använda sig av lär avgöra hur whiskyn slutligen smakar.

För att få kallas whisky måste spriten sedan lagras på ekfat i minst tre år. Under lagringen mognar whiskyns smak och drycken får dess färg. Vissa tillverkare tillsätter dock färgämnen för att få till rätt bärnstensaktiga färg på slutresultatet.

Snabb whiskyordlista
För den som är oinsatt (OBS! Jag) kan alla whiskybegrepp som kastas runt kännas rätt svåra att förstå. Några av de vanligaste kommer här:

  • Single Malt: Maltwhisky från ett destilleri.
  • Single Cask: Whisky från en endaste tunna.
  • Blended/Vatted/Pure Malt: Blandad maltwhisky från flera olika destillerier.
  • Blended Whisky: En blandning av maltwhisky och grainwhisky från flera olika destillerier.
  • Cask Strength: Icke-utspädd whisky. Vid buteljering är det ofta vanligt att späda ut whiskyn för att för att få rätt alkoholhalt.
  • Caramel Free/No Coloring: Whisky som inte behandlats med färgämnen.
  • Chill-filtered: En whisky som kylbehandlats för att få bort vissa fettsyror.
     

Whisky i snus
På 90-talet började vi ana whiskysmaker i kommersiellt svenskt snus. 1994 lanserades till exempel portionssnuset Probe Whiskey och det kom snabbt att bli oerhört omtalat och populärt. 2016 lades dock Probe tyvärr ner (R.I.P.) och ersattes av General Mackmyra. Det var första gången som Swedish Match samarbetade med ett etablerat whiskymärke.

Snusets Smak – Whisky


Andra snussorter som fokuserat på whiskysmaken är till exempel: Islay Whisky Snus, Crafted Snus och Swedsnus Whisky. Alla dessa tre smaksätts med äkta single malt whisky och är några av Snusbolagets mest exklusiva snussorter.

Du kan läsa mer om dessa whiskymättade snussorter här

Vilket är just ditt favoritsnus med whiskysmak? Kommentera gärna!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.