Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Snusets Smak – Bergamott

Snusets Smak – Del 2: Bergamott

Bergamott är en speciell liten citrusfrukt med otroligt många användningsområden. Läs andra delen i vår smakserie här!

Bergamotts otroliga värde
Bergamott är en citrusfrukt, en hybrid mellan pomerans och suckacitron, som framförallt odlas i Italien och norra Afrika. Namnet kommer närmast från franskans bergamote, som hämtats från italienskans bergamotta. Troligtvis kan namnet även kopplas till turkiskans ord beg-armudi, som betyder furstepäron.

Frukten har ett syrligt och bittert fruktkött och ett gulgrönt skal. Själva skalet innehåller en stor mängd olja som används i mycket bredare utsträckning än fruktköttet. När oljan framställs finfördelas och pressas skalen för att sedan genomgå destillering.

För att förstå värdet av bergamott måste man först veta att 200 kg frukt behövs för att utvinna en liter olja. Lägg där på att varje växt är ett litet underverk som kräver en exakt jordbruksteknik och oändligt tålamod. Plantan härstammar nämligen från ympning av tre bergamottgrenar som överförs till en bitter apelsinväxt. Efter det måste den sammanslagna plantan förbli i en kruka ett år innan den överförs till marken och lämnas ytterligare två år. Det är först under det tredje året som trädet börjar ge frukt.

Earl Grey – bergamott i te
Enligt vissa uppgifter ska bergamottolja ha använts inom medicinen i Indien redan runt år 1000 f Kr. Dessa uppgifter är inte helt säkra, men i Europa ska iallafall oljan ha använts sedan 1500-talet. Då var det kejsaren Carles V som erbjöds kanderade bergamottfrukter när han reste genom Rom.

Doften och smaken blev kända för den stora massan på grund av en herre vid namn Charles Grey. Earl Grey (Earl är en form av greve som finns i England) var i början av 1830-talet brittisk premiärminister. När en av hans handelsdelegationer besökte Kina ska de ha räddat livet på sonen till en högt uppsatt mandarin. Som tack fick delegationen bergamottparfymerat te att ta med sig hem. Väl hemma i England gjorde tesorten succé och snabbt därefter började det produceras i större skala. Idag är Earl Grey en av de mest självklara tesorterna på marknaden.


Earl Grey, en av världens populäraste tesorter,
smaksätts med bergamott.

Mästare av smak- och doftkombinationer
Bergamottolja har en frisk citrusdoft med blommiga, söta och örtiga inslag som andra citrusfrukter saknar. Bergamottoljans fylliga toppnoter är lätta att kombinera med andra oljor, vilket gör den till en av de mest använda dofterna i parfymer och mycket lätt att arbeta med i komponering av doftblandningar. Med till exempel geranium, lavendel, patchouli och ylang ylang skapas klassiska doft- och smakkombinationer.

Bergamott kan användas i matlagning för att tillsätta en speciell syrlighet, med tillhörande bitterhet, i sin maträtt. I en fräsch sallad eller till grillad fisk kan frukten verkligen ge en extra dimension. I sprit, godis, desserter och honung är det dock vanligare att bergamott används. I te är det allra vanligast. 5–10 droppar smaksätter 250 gram teblad i det klassiska Earl Grey-teet.

Många kändisskockar har också experimenterat med att använda citrusfrukten. Fabio Pisani och Alessandro Negrini från den italienska restaurangen Il Luogo di Aimo e Nadia har till exempel skapat en efterrätt som verkligen förhöjs av bergamott. Tiramisu med yoghurt och mascarpone, kaffesmakande kex, bergamottricotta och honungskanderad kapris.

Snusets Smak – Bergamott

Bergamott i snus
År 1862 började snusfabrikören Johan A Boman med sitt arbete att ta fram det han ansåg vara det perfekta snuset. I över fyra år reste han världen över, blandade olika ingredienser och provade olika smaksättare. Resultatet blev tillslut en blandning av 22 olika tobakssorter med en slutgiltig prägel från en droppe bergamottolja. Hans skapelse fick namnet General. Idag är det bara ett fåtal personer som känner till Bomans grundrecept från 1866, men i stora drag ser receptet likadant ut nu.

Bergamott är verkligen en av de vanligaste snuskryddorna, och även när det inte används som främsta smaksättare finns det ofta med för att balansera de andra smakerna. Citrusfrukten smaksätter bland annat General, Granit, Kaliber, Knox, Skruf och många många fler märken och storsäljare.

Vilket är just ditt favoritsnus med bergamottsmak? Kommentera gärna!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.