Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Så räddar du ditt lössnus

Så räddar du ditt lössnus och din snussats – 4 snabba lösningar

Har du svårt att få till den perfekta snussatsen? Vi har kokat ner decennier av sammanlagd snuserfarenhet till 4 snabba lösningar som räddar ditt snus.

Ditt snus är torrt och livlöst

Ett problem som många stöter på när snussatsen tas ur ugnen är att den blivit alldeles för torr och livlös. Det beror oftast på att man haft för hög värme i ugnen eller att man använt för lite vatten. I recepten för snussatserna står det oftast att ugnen bör vara på 90 grader, men då alla ugnar inte fungerar exakt likadant kan temperaturen pendla några grader, både upp och ner.

Förebygg torrt snus: använd dig av en stektermometer (gärna digital) och håll koll på temperaturen under baket. Har du ingen termometer du litar på kan du sänka ugnens temperatur några hack under rekommenderad temperatur för att vara på den säkra sidan. Huvudregeln här är att ju lägre temperatur du använder, desto längre tid måste snussatsen vara i ugnen.

Rädda torrt snus: Om du vill rädda ditt redan torra snus kan du lägga ned en skiva gurka i din dosa, eller försiktigt skvätta i vatten i snussatsen och blanda om rejält. Att blanda i lite stabilisator och sedan röra om grundligt brukar också ge ett bra resultat. Det kan lätt bli för mycket så tillsätt en liten mängd i taget för att få till den bästa konsistensen.


Ditt snus är för blött

Lika vanligt som att snuset blir för torrt är att det blir för blött. Om ditt snus blir för blött finns det många smarta sätt att torka det på. Att ditt snus är för blött kan antingen bero på att du har använt för mycket vatten, temperaturen i ugnen var för låg eller att du blev för ivrig och tog ut det innan äggklockan ringde.

Förebygg blött snus: var noggrann när du mäter och väger ingredienserna. Att göra sitt eget snus har många likheter med att baka bröd, det är kemi i köket. Liksom erfarna bagare ska du alltid väga dina ingredienser (gärna två gånger).

Rädda blött snus: Fukt dunstar. Att låta snuset lufttorka utan lock fungerar bra. Om du ställer det i kylen, i hallen eller i köket spelar ingen roll. Har du utrymme och tid kan du också sprida ut snuset på en plåt och köra det på mycket låg värme i ugnen. Var försiktig och titta till snuset ofta så det inte bränns. Att blåsa på snuset med en hårtork, samtidigt som du rör om, fungerar också bra.

Det går också att blanda ut det blöta snuset med lite av det torra grundsnuset. Detta passar bäst till en snussats som bara är en aning för blöt.

Så räddar du ditt lössnus

Alla snussatser går att rädda på något sätt. Om de är torra, fuktiga eller kladdiga spelar ingen roll.

Du gillar inte konsistensen på ditt snus

Vilken konsistens ditt snus ska ha kan bara du avgöra. Vissa gillar fint och tätt snus som känns som lera. Andra vill ha ett lössnus som är grovt, på gränsen till svårbakat. Nyckelordet i båda fallen är handkraft. Ju mer du vispar ditt snus, desto tätare och följsammare blir det. Vilken snussats du använder spelar ju också en avgörande roll.

Förebygga fel konsistens: Allt börjar med ditt val av snussats. Finare malning ger ett mer lättbakat och tätt snus. Utifrån ditt val av snussats kan du sedan bestämma hur tät du vill ha snusmassan genom att justera tiden du vispar. Minsta rekommenderade tid är ca 30 minuter. Vispa upp till en timme för ett fastare snus. En snabbare och mindre krävande knep är att blanda ner specialstärkelse eller gummi arabicum. Båda produkterna är till för att göra snuset fastare, vilket förbättrar konsistensen på prillan avsevärt.

Rädda snus med fel konsistens: Det är aldrig för sent att göra ditt snus tätare, fastare och mer lättbakat. Vispa mer eller tillsätt specialstärkelse eller gummi arabicum. Kom ihåg att det alltid är bättre att börja smått när det kommer till att tillsätta stärkelse eller gummi arabicum.

Ett klassiskt missförstånd är att dessa produkter skulle öka nikotinhalten. De kan dock bidra till att snuset uppfattas som starkare. Kom också ihåg att förvara ditt snus i kylskåpet vilket gör att din favoritkonsistens håller i sig längre.


Ditt snus är för salt

Till att börja med: det är svårt att rädda ett snus som har saltats för mycket. Det är bättre att vara försiktig redan från början och salta mer i efterhand. Det går nämligen att salta direkt i det färdiga snuset och blanda om det noggrant. Men, det finns knep att ta till även om saltkaret välte ner i snussatsen.

Förebygg snus med för mycket salt: Noggrannhet är en dygd i snussammanhang. Använd alltid en digital våg när du mäter upp saltet till din snusats. Du hittar översättningstabeller inne på Snusbolagets produktsidor.

Rädda snus med för mycket salt: Skvätt i något sött i snuset. Sötma neutraliserar saltet en aning, så att hälla i något sött fungerar till viss del. Var dock försiktig med sötman. För sockrat snus är inte gott och det är dessutom dåligt för tänderna.
Lägg i skivor av rå potatis för att suga upp saltet. Det är bara att skiva potatisen och låta den ligga i snuset någon timme. Eftersom potatis också innehåller socker och stärkelse får du även här vara försiktig. Men det är värt ett försök i alla fall.
Gör en till snussats utan salt och blanda ut det osaltade snuset med det saltade snuset. Helt klart det bästa knepet. Du får ju mer snus!

Har du egna knep som du använder dig av när du ska rädda ditt lössnus eller din snussats? Kommentera gärna nedan!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.