Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Julesnus med Andreas Meijer

Magisterns Julesnus

Snusjournalens Andreas Meijer tog med oss och visade hur man gör sitt eget julesnus. 

Det börjar närma sig den största högtiden vi har i Sverige. Eftersom snus är en av de mest tydliga svenska markörerna så är ett snus för denna högtid en självklarhet.

Den som vill testa att göra ett eget julsnus kan börja med att ta ett neutralt snus med bra konsistens. Inga rökta tobakssorter eller smaksättningar från början. Jag använder mig av soltorkad och lufttorkad råtobak som går att köpa billigt på nätet. Denna tobak bereds sedan efter konstens alla regler med salt och kaliumkarbonat (eller natriumkarbonat). För konsistensens skull har jag även i lite glycerin och propylenglykol. Det är också en fördel om snuset har lagrats i några veckor så att ammoniak och tunga dofter får lägga sig och snuset är mottagligt för smaksättning. Snuset behöver alltså förberedas för att komma i julstämning.

Nedan hittar du min video. Under den finns en transkribering där du kan läsa dig fram till ett eget julesnus.

Se Andreas och Snusjournalens video till vänster. Läs mer om Andreas här.

 

Om du inte orkar/vill/kan göra eget snus så kan du använda ett färdigt köpesnus och krydda upp det själv. Det mest neutrala snuset är ju Ettan som enbart innehåller lite rökarom och i övrigt smakar av tobakssorterna (främst Virginia) som snuset innehåller. Köp 5-6 dosor Ettan, lägg i en skål och gå loss med fantasin. Antingen genom att hitta på egna smaksättningar eller genom att köpa färdiga aromer som också finns på nätet.

I klippet ovan pratar jag om ett julsnus som fått erkännande när det gäller smaksättning och en tydlig doft av nejlika framträder. Det är naturligtvis Jakobssons Julsnus. Tyvärr finns det ju bara i portion så vi som snusar lössnus får snällt lösa detta på annat sätt.

En av de viktigaste sakerna för ett gott lössnus är faktiskt konsistensen. Även om smak naturligtvis är viktigt så är ett helt neutralt snus men med bra konsistens mycket bättre än en fin smaksättning i ett snus som är torrt/blött/smuligt/rinnigt. MEN – detta är ju något mycket individuellt och det bästa sättet att verkligen få bestämma själv över hur ditt snus ska vara är ju att faktiskt göra det själv. Nu finns det en uppsjö snussatser att välja mellan och det lättaste är ju att ge sig ut på snusforum och kolla vad de mer erfarna snusbakarna rekommenderar en nybörjare att använda.

Nu till de smaker jag har med i detta recept. Det jag har valt kommer helt enkelt från enkelheten i att alltid kunna göra mitt snus på samma sätt, år efter år – som sig bör med en tradition. Om tillverkningen är för komplicerad så kan det bli så att jag drar mig för att faktiskt tillverka snuset, och det är ju inte meningen. Till dessa 2,2 kg snus har jag använt mig av:

  • 3 msk kanel
  • 3 msk kardemumma
  • Knappt 1 ½ msk nejlika
  • Knappt 1 ½ msk pomeransskal
  • 1 msk ingefära
     

Samtliga kryddor är torkade och finmalda. Basen ligger i kanel och kardemumma – de klassiska julkryddorna. Nejlika och pomerans ger doften av apelsinerna som skadade våra barnatummar när vi satt och tryckte in nejlikor i dem för att hänga upp i röda sidenband. Men doften av den kombinationen är så starkt förknippad med julens förväntningar. Mot slutet har jag i lite ingefära. Även om ingefära har sitt ursprung i det asiatiska köket så har det kommit in i juldofternas palett genom såväl pepparkakor som glögg och är en naturlig fortsättning på de klassiska jularomerna.

Julesnus med Andreas Meijer


Under årens lopp har jag experimenterat med andra aromer till julsnuset. Såväl whiskey som Cointreau har varit med på ett hörn, men dessa har sedan plockats ut för att mer möta barndomens jular.

Att skapa ett snus är för mig så mycket mer än att följa ett recept och komma nära tillverkarens tanke. Det är en process under ständig förändring. Smaksättningen har varit densamma under många år men tobakssorterna har varierat och konsistensen har skiftat tack vare detta och mina egna kunskaper om konsistenssättning. Precis som i matlagning finns utrymme för förbättring och förändring så att varje gång en snussats görs så är det ett steg närmare den perfektion vi alla söker. Men precis som julens budskap är väntan på Messias så är snustillverkningens lycka att aldrig nå perfektion utan att snarare ha viljan att utvecklas och försöka skapa det bästa vi någonsin kan där vi just nu befinner oss i vår tillverkningsprocess.

God jul!

Magistern



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.