Allt om Snus – den ultimata kunskapsbanken om snus
Låt oss presentera Allt om snus– snusguiden som täcker in all fakta, stort som smått. Här finns allt som du vill, behöver och måste veta om snus!
Vi på Snusjournalen gillar verkligen att nörda ner oss när det kommer till snus. Det finns inget ämne som vi tycker är så roligt.
Det var precis därför som vi skapade Snusjournalen. Här får vi sprida vår snuskunskap och lyfta aktuella ämnen. Snusjournalen har vuxit till en plats där vi testar, undersöker och diskuterar allt inom snusets universum. Inget ämne är för litet eller för stort och vi älskar att grotta ner oss om all typ av udda fakta och hemligheter kring detta spännande ämne och dela med oss av allt det som kan vara intressant och matnyttigt för er snusare!
Allt om snus - en Snusipedia
Nu tar vi vårt intresse vidare och lanserar Allt om snus – en Snusipedia, den ultimata kunskapsbanken om snus. Den här sidan kommer bli som ett uppslagsverk inom snusvärlden. Vi kommer ta upp många olika ämnen om snus, tydligt uppdelat efter olika rubriker. Här kommer dina frågor att besvaras – oavsett som du är en ny-snusare eller en inbiten brukare med stor kunskap. Komihåg, ingen blir fullärd, särskilt inte inom ett så brett ämne!
Låt oss ta en titt på några saker vi kommer att lyfta. Ett av dessa ämnen är snuskonsumtionen i Sverige. Visste du hur utbrett snusandet är i vårt avlånga land? Drygt en miljon svenskar snusar regelbundet, varav 80 procent är män. Det betyder att ungefär en fjärdedel av den vuxna manliga befolkningen snusar regelbundet eller då och då! Medelsnusaren konsumerar cirka fyra dosor per vecka.
Men hur skiljer sig konsumtionen mellan olika delar av vårt land? Var gillar man lössnus och var är miniprillor populärast? Det kikar vi närmare på i Allt om snus.
Snusets historia – och mycket mer
Ett annat ämne vi kommer ta upp är snusets historia. Människans tobaksbruk går ju otroligt långt tillbaka i tiden. Det finns spår av tobaksodlingar i Centralamerika och Peru så gamla som 8 000 år.
Visste ni att Christofer Colombus är en del av historien om hur tobak till en början kom till Europa? Under en av hans resor till Bahamas i slutet av 1400-talet upptäckte han att lokalbefolkningen rullade tobak i majsblad och tände på. Här öppnades hans ögon för tobaksbruk. Och många andras…
Det var slutligen sjömännen som reste kors och tvärs över haven som spred tobaksplantan till sina hemländer. I slutet av 1500-talet nådde plantan Sveriges gränser.
Men, det finns mycket mer att berätta om snusets historia! Vi kommer ta upp flera milstolpar och händelser som gjort snuset till vad det är idag. Vill du nörda in extra mycket rekommenderar vi vår artikelserie om snusets historia. Här finns första delen: Snusets historia del 1.
Ännu mer fakta om snus
I Allt om snus kommer vi även att ta upp snusets hållbarhet. Det finns flera saker att tänka på gällande hållbarheten, särskild för den som inte är en van snusare: Hur förvaras snus för att hålla så länge som möjligt? Kan man frysa in snus och hur går man i så fall tillväga när suget kommer och man vill tina en dosa? Kan man då återfukta snus som blivit torkat? Det (och mycket mer) kommer vi att besvara i Allt om snus!
Snus finns idag i en rad olika format och storlekar. Allt från jättesmala prillor och all white till perforerade portioner, tuggtobak och nässnus. Vi kommer ta upp en drös med olika varumärken och berätta mer om dessa.
Vi kommer även ta upp lagar och regler kring snus, både i Sverige och ute i världen. Vissa länder har, som ni säkert vet, stränga förbud mot att ha med vår favoritprodukt i resväskan.
Slutligen kommer vi också att spåna om snusets framtid, presentera topplistor och lyfta en mängd med aktuella ämnen. Vi kommer också allteftersom att fylla på med material. Trevlig läsning!