Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00

Recept Kungssnus

Bruksanvisning för ca två kg lössnus.

Till Alla kungssnus snussatser får du alltid med en manual i lådan du köper!

Gäller för: 

- Kungsnus Fin. Köp här.
- Kungssnus Medium. Köp här.
- Kungssnus Grov. Köp här.


De tillsatser du behöver förutom råtobakspulvret är: 

 • Vatten
 • 100 g/84 ml salt (natriumklorid)
 • 50 g/50 ml soda (natriumkarbonat) OBS! Du skall INTE använda kaustiksoda.
 • 50 g/40 ml glycerol (glycerin)
 • 50/g/40 ml propylenglykol
 • Ev. stärkelse (Gummi Arabicum)
 • Ev. arom eller snuskrydda

OBS! Till Kungssnus rekommenderas det att använda 50 gram glycerol/glycerin med koncentrationen 99,5% och 50 gram propylenglykol med koncentrationen 100%.


 1. Sätt ugnen på 80- 85º C.
   
 2. Koka upp 6 dl vatten och tillsätt 100 gram salt i vattnet. Häll över tobakspulvret i ett större kärl.
   
 3. Blanda saltvattenlösningen med tobakspulvret och rör noga om med elvisp tills att allt pulver är jämt fuktat. Häll därefter blandningen i plast-burken. Blandningen ska precis få plats i burken och ska inte vara hårdare pressad än så. Sätt på locket och se till att det sitter tätt.
   
 4. Ställ burken i mitten av ugnen. Ugnen ska ha undervärme på, om det är möjligt. Stick in en ugnstermometer genom det varma locket för att kontrollera att rätt temperatur uppnås. Snusblandningen skall hålla en temperatur på minst 80º C och max 90º C.
   
 5. Efter 24 timmar i ugnen är snuset färdigjäst och ska tas ut. Låt snuset svalna till kylskåpstemperatur. Blanda 50 gram natriumkarbonat i 5 dl kallt vatten, rör om tills allt löst sig. Lösningen ska nu blandas ner i snuset och röras om noggrant.
   
 6. Blanda i glycerol och propylenglykol för att fukta upp snuset till en önskad nivå.
   
 7. Nu ska snuset bearbetas för att få rätt konsistens. Snuset ska alltså gå att baka till en prilla utan att det smular. Detta går att göra med hushållsmaskin eller elvisp. 
   

  - Med hushållsmaskin tar det 15-60 minuter, skärande verktyg i maskinen rekommenderas inte. 

  - Om du gör det med elvisp behöver du först kylskåpsförvara snuset i ungefär två-tre dagar. Bearbeta sedan snuset på låg hastighet under lång tid. Att växelvis handknåda snuset brukar hjälpa en hel del. Tillsätt Gummi Arabicum, för att påskynda processen, om det verkligen behövs.

 8. Smaksätt med lite rökarom och/eller annan arom. Kylförvara i 14 dagar. Tillsätt därefter mer vatten om ett fuktigare snus önskas. Du kan efter lagring bearbeta snuset igen om du inte är nöjd med konsistensen. När snuset har lagrats färdigt ska färgen vara mörkbrun. Är det för ljust beror det antingen på för låg temperatur vid bakning eller för lite bearbetning.

TIPS: Det färdiga snuset kan lagras några månader i kylskåp. Vid längre tids förvaring rekommenderas du dock att frysa in det. Se till att du använder lufttäta plastpåsar. Om så önskas kan du vid tillverkning halvera mängden glycerol och istället tillsätta 50 gram propylenglykol. Detta föredras av vissa.

Istället för soda går det utmärkt att använda vanligt bikarbonat. Då blir det dock lite skillnad i smaken. Om du vill använda bikarbonat i din snussats kan du först låta det stå 40 minuter i ugnen på 200 grader.


Viktig information till våra kunder
Tillsatserna ingår inte längre för våra snussatser och kan heller inte köpas på Snusbolaget. Enligt nu gällande regler får Snusbolaget och andra återförsäljare inte längre sälja tillsatser/tillbehör tillsammans med råtobak. 
Du kan dock enkelt själv köpa de nödvändiga tillsatserna. Läs mer här.