Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Svenskt Snus i EU – Generaladvokatens förslag

Svenskt Snus i EU – Generaladvokatens förslag

I torsdags var snusförbudet i EU ännu en gång på tapeten. Läs allt om uttalandet från Henrik Saugmandsgaard Øe, EU:s generaladvokat, här

Generaladvokatens argument

Tyvärr fastslog EU:s generaladvokat Henrik Saugmandsgaard Øe att snusförbudet i EU är lagligt. Generaladvokaten sade bland annat detta i sitt uttalande den 12:e april:

"Den tidigare EU-lagstiftningen gick inte över gränsen när det bestämdes att snus är beroendeframkallande och hälsofarligt i den utsträckning att det ökar riskerna för vissa skadliga effekter."

Generaladvokaten fortsatte med att säga att de studier som gått emot dessa uppgifter inte är "tillräckliga för att ifrågasätta denna slutsats".

Henrik Saugmandsgaard Øe sade också att ”upphävandet av förbudet mot snus skulle kunna leda till en generell ökning av tobakens skadliga effekter inom EU, på grund av dess effekter på konsumtionsmönster ", bland annat genom att öka risken för senare användning av röktobak.

Generaladvokaten tog dock inte ställning till snus som ett stöd för att sluta röka och sade att det inte fanns tillräckligt med data för det påståendet. Generaladvokaten förkastade också argumentet om att snus diskrimineras i jämförelse med andra tobaksvaror.

"Till skillnad från röktobak är snus en nyhet och förbudet undviker skapandet av en ny missbrukskälla med tanke på dragningskraften snus kan ha på ungdomar."

Generaladvokaten förkastade alltså en stor del av all forskning som gjorts på snus de senaste 15 åren. Han verkade också tycka att ungdomar ska röka istället för att snusa och han struntade helt i att snusande Sverige har lägst antal rökare i hela Europa. Allt detta samtidigt som han kallade snus för en ny produkt.

Jag kan inte undgå att bli lite nyfiken på vad vi svenskar stoppat under läppen i över 200 år...

Swedish Match hoppas fortfarande

EU drog igång snusförbudet för 26 år sedan och det har utmanats flera gånger sedan dess. På Swedish Match anade man dock redan innan det nya beslutet fattades att chansen att häva förbudet var ganska liten. Men det var ändå värt ett försök, och de var såklart nyfikna på att höra motiveringarna och resonemangen.

2014 infördes ett nytt tobaksdirektiv som gjorde det möjligt att sälja alternativa tobaksprodukter i EU, bland annat E-cigaretter som innehåller tobak. Det har även publicerats ny forskning som framhäver snusets alla fördelar, så utlåtandet från den 12:e april betyder inte att New Nicotine Alliance och Swedish Match slutar hoppas. Först måste EU-domstolens domare reagera på generaladvokatens förslag och det slutgiltiga beslutet kommer någon gång senare i år.

Läs mer här:

https://www.di.se/nyheter/swedish-match-far-negativt-besked-fran-eu/

https://www.thelocal.se/20180412/ban-on-swedish-snus-still-valid-eu-advocate-generalDe kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.