Snussorter som inte tillverkas längre

Snussorter vi minns

Nya snusmärken lanseras och gamla snusmärken försvinner. Här är några klassiska snussorter som vi på redaktionen kommer ihåg med värme, men som tyvärr inte går att köpa längre.


Stjärnsnus - slutade produceras 1998

Stjärnsnuset tillverkades från början av Frisk & Co. men Svenska Tobaksmonopolet tog över mellan 1915 och 1916. Swedish Match fortsatte sedan att tillverka snuset mellan 1919 och 1998.

Snuset var finkornigt och aromatiskt och såldes mestadels utmed norrlandskusten.


Snussorter som inte tillverkas längre

Rallarsnus - slutade produceras 2006

Swedish Match lade ner produktionen av Rallarsnus år 2006 med anledningen att de sålde för få dosor. Påståendet bestreds dock av många upprörda svenskar.

Rallarsnuset var ett medelgrovt lössnus med kraftig och fyllig smak. Det hade en viss jordighet och inslag av nymalet kaffe. Den klassiska dosan, med jeansdesign, saknas än idag av många.


Snussorter som inte tillverkas längre

Whiskey Probe - slutade produceras 2016

Whiskey Probe producerades av Swedish Match och hade en väldigt uppskattad smak av whisky. Snusets aromer togs fram i Bourbondistriktet i Kentucky, USA och förutom smaken av whisky kunde man även känna av en viss rökighet i snuset.

Whiskey Probe släpptes som portionssnus 1994 och som lössnus 2001. 2016 ersattes snuset av nyheten General Mackmyra.


Camel - slutade produceras 2012

Snus från Camel kom ut 2009 på den svenska marknaden. Snuset hade en klassisk och tydlig smak med inslag av bergamott och choklad. Snuset såldes i både white- och originalportioner och innehöll tobak från världens alla hörn.


Lucky Strike - slutade produceras 2013

År 2005, i samband med rökförbudet på svenska krogar, lanserades snus under det klassiska cigarettmärket Lucky Strike. Snuset hade en ren smak av tobak och blev snabbt populärt på den svenska marknaden. Lucky Strike såldes i tre olika varianter; original portion, vit portion och miniportion.

Lucky Strikes dosor var gjorda av metall och på undersidan fanns ett lock för förvaring av använda prillor. På det locket trycktes flera olika etiketter med skämtsamma texter på, exempelvis ”Bjudlock” och "Returstation".


Snussorter som inte tillverkas längre

Lundgrens Förbakad - slutade produceras 2017

Tanken bakom Lundgrens förbakad var att skapa en produkt där det bästa av två världar rymdes i ett och samma snus. Snuset kombinerade helt enkelt det smakrika och klassiska lössnuset med det praktiska och smidiga portionssnuset.

Lössnuset förbakades alltså i mindre portioner som du kunde baka om på ditt eget sätt eller snusa som de var. Snusets smak hade en rik tobakskaraktär med söta inslag och en touch av både ängsblommor och örter.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.