Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Kändisar som snusar

Kändisar som snusar

Vilka svenska kändisar snusar? Föredrar de lös eller portion? Vem är märkestrogen och vem växlar mellan 6 olika sorter? Här har du svaren!

I ett land som Sverige med lång och fin snustradition är det ju inte så konstigt om många kändisar snusar. När över en miljon svenskar snusar dagligen vore det ju väldigt märkligt om inte några av dem blivit kända för antingen det ena eller det andra.

Mediaprofiler som snusar

Tidigare professorn i kriminologi, författaren och numera överallt i media, Leif GW Persson, är en känd livsnjutare och väletablerad snusare. Han började snusa redan när han gjorde lumpen i Norrland för ett halvt sekel sedan. Att Leif GW snusar i TV-rutan är mer regel än undantag. Därför vet vi att det är Grov som GW främst gillar. Cirka en dosa om dagen sägs det gå åt.

Jan Guillou är också han en långvarig snusare. 1991 när ett svenskt snusförbud var på tapeten producerade han bland annat den här gamla pärlan där gammelmoderaten Anders Björk gör ett karaktärstroget framträdande och meddelar att de många jägarna inom moderaterna borgar för en snusvänlig inställning inom partiet. Snus är ju ”det tysta nikotinet”. Filmen är för övrigt värd att titta på även på grund av det underbara, ålderdomliga språkbruket.

Andra snusande TV-personligheter är Filip Hammar, Mikael Tornving, Robert Gustavsson och Babben Larsson.

Sportprofiler som snusar

Det är välkänt att snusande är utbrett både inom fotboll och ishockey. Redan 1994 lugnade Henke Larsson och Klas Ingesson nerverna med hjälp av snus innan straffläggningen som ledde fram till det historiska VM-bronset. Lars Lagerbäck, som var svensk förbundskapten 2000–2009, och nu förbundskapten för norska herrlandslaget, är också en känd fotbollssnusare.

Andra snusare inom fotbollen är till exempel Magnus Hedman, Thomas Brolin, Markus Rosenberg (Malmö FF), Rami Shaaban (tidigare Hammarby och Arsenal), och Victor Lindelöf. Lindelöf spelar ju som bekant i Manchester United i Premier League där synen på snus är minst sagt annorlunda. Victor kör dock sitt eget race och håller fast vid Göteborgs Rapé.

När det gäller hockey så är det nästan svårt att prata om individuella snusare för det verkar som att ALLA snusar: tränare, spelare, materialare och läkare. Det är ingen ovanlig syn att se materialaren öppna ytterlocket på en dosa precis innan nedsläpp så att de spelare som snusar in i det sista kan spotta ut prillan.

I NHL är snus egentligen förbjudet enligt kollektivavtalet, men det verkar ingen bry sig om. Erik Karlsson är en av alla svenska NHL-stjärnor som snusar. Vill du se andra snusande hockeyspelare är det bara att bege sig till närmsta ishall. Om det är SHL, Allsvenskan eller din närmsta Korpen-liga spelar ingen roll. Alla snusar.

Artister och skådespelare som snusar

Allsångsfenomenet Lasse Berghagen började snusa redan när han var 12. Han påstår att det räddat hans liv eftersom han tidigare rökte som en skorsten och med säkerhet varit död om han fortsatt på samma sätt. Det måste ha varit annorlunda att vara tolv år på den tiden! Enligt obekräftade uppgifter är det Ettan lös som gäller för Lasse.

Mikael Persbrandt växlar till synes obehindrat mellan Dramatens stora scen och populärkulturella filmroller för att inte tala om ett privatliv som emellanåt varit följetong i kvällspressen. Snusar gör han också, mycket och gärna. Det var mycket ståhej i lilla Köping när filmen Tårtgeneralen skulle spelas in. Många ville fångas på bild med den store Persbrandt. En av de som lyckades bäst med att charma honom var Gun Gustafsson på Hemköp som gick ut med ett superriktat erbjudande om snus för halva priset – som bara gällde för Persbrandt själv - och bara om han handlade av henne. Detta lyckades såklart och Persbrandt dök upp i full Hasse P-mundering.

Andra skådespelare som snusar är Sven Wollter, Kjell Bergqvist, Peter Haber, Dan Ekborg, Peter Magnusson, Peter Stormare, Stellan Skarsgård och Ola Rapace.

Flera svenska sångerskor snusar eller har snusat, och ofta är en av orsakerna att rökning inte är bra för rösten. Bland dessa finns bland annat Sarah Dawn Finer (och vem kan klaga på hennes röst?), Viktoria Tolstoy och Nina Persson (Cardigans och A Camp) som slutade röka när hon diagnosticerats med livmoderhalscancer.

Jason Diakité (a k a Timbuktu) hör också till snusarnas skara. Han fimpade ciggen när han gick in i Musikhjälpens låda 2009 och har inget hänt sedan dess så snusar han än.

Magnus Uggla var med i Så mycket bättre under den tredje säsongen (som var en av de bättre under programmets historia). Enligt Magnus har det funnits perioder när han inte kunnat sitta vid pianot utan att ha en snus inne. På sin egen dag tog han med de övriga deltagarna Darin, Olle Ljungström, Miss Li, Sylvia Vrethammar, Maja Ivarsson och Pugh Rogefeldt (som också är erfaren snusare) till Gotlandssnus för att göra eget snus. Här kan vi se deltagarna i aktion och Sylvia Vrethammar snusar för första gången i livet (till Magnus och Pughs stora förskräckelse).

Bland övriga musikprofiler som snusar finner vi Eric Prydz, Jocke Berg (Kent), Daniel Beitholtz, Wille Craaford och Anders Bagge. Anders Bagge brukar Ettan lös, även nattetid. I Cirkus Bagge (TV4) kan vi se att den blivande hustrun inte precis gillar snusfläckarna som blir resultatet av detta. Bagge provar också att göra eget snus, men eventuellt hade han behövt läsa på lite mer innan.

Kända kockar som snusar

Johan Jureskog driver flera olika restauranger i Stockholm, bland annat Rolfs kök, Restaurang AG och Jureskogs. Det var brorsan som introducerade Johan till snus, och själv lade han sedan av, medan Johan fortfarande är fast. I TV4 har vi kunnat se Jureskog i programmet Spring! där han skulle jaga ikapp ett av de tävlande paren. Programidén kanske är glömd och begraven, men det är inte klippet på när Jureskog desperat jagar snus istället för att fokusera på huvuduppgiften. Och uppenbarligen är det inte lös han brukar snusa.

Karl Ljung vann en gång tävlingen Årets kock - och även om det var ett tag sedan så är han högaktuell för oss på Snusjournalen. Det är nämligen han som står bakom årets General Kardus, Swedish Matchs superexklusiva snus som kostar 999 kr för 150 g. Man behöver inte ens vara snusare för att få habegär till denna tobak som är mörk, kryddig och med tydliga matinfluenser i smaksättningen som präglas av rosmarin, timjan och citrus.

Per Morberg är skådisen som bytte karriär och blev TV-kock med ”Vad blir det för mat?” och som sedan varit med i juryn för Sveriges mästerkock. Denna färgstarka personlighet uppger själv att alkohol och snus båda är hans favoritgift. Vilken sort han föredrar vet vi däremot inte. Kanske bakar han till och med sitt eget?

Glenn Strömberg - snuslegenden

Legenden bland alla snusare är i alla fall Glenn Strömberg. Sju (!) portioner trycker Glenn med lätthet upp under läppen. Se själv när han demonstrerar detta. Med denna konsumtion är det inte helt lätt att packa för resor, som när det är dags att åka till Ryssland. 6 olika sorter och 11 stockar fick följa med.


Har du egna spaningar på kändisar som snusar? Skriv gärna i kommentarerna nedan! Ju mer detaljerat desto bättre.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.