Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Snusskatten sänks med 20 procent – så mycket billigare blir snuset

Snusskatten sänks med 20 procent – så mycket billigare kan snuset bli

Regeringen vill sänka skatten på snus med nästan 20 procent. Samtidigt ska skatten på cigaretter höjas.
– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Snusskatten sänks med 20 procent – så mycket billigare blir snuset

Hur mycket snusskatt betalar en snusare per år?

Under 2023 betalade en snusare som konsumerade fem dosor portionssnus veckovis en snusskatt på totalt 3 170 kronor. Detta belopp är baserat på den då gällande skattesatsen. Under 2024 har snusare fått se en ökning i sin årliga snusskatt. Mer specifikt, för samma mängd snus har skattebeloppet stigit med 112 kronor. Det innebär att den årliga kostnaden för snusskatten för en snusare med denna konsumtionsnivå har ökat med 3282 kr för samma mängd snus, vilket är en viktig information för snusare att planera sina utgifter runt. 

Från och med den första november i år kan snuset komma att bli tre kronor billigare per dosa. Det innebär en sänkning om 780 kr och totalt sett betalar en snusare en snusskatt på 2502 kr för samma mängd snus. Det kan bli effekten av den skattesänkning regeringen bestämt och förslaget ska nu iväg på en lagrådsremiss. Förslagen aviserades i budgetpropositionen för 2024. Detta kommer även innebära att skatten på cigaretter och röktobak höjs med nio procent.

Snusjournalen kommer givetvis att ha ett öga på snusleverantörernas agerande i november för våra snusares räkning.

Regeringen antar propositionen

Den 11 april bestämde regeringen att gå vidare med beslutet om beskattning av tobak- och nikotinprodukter utifrån dess effekt på hälsan. Alla tobaks- och nikotinprodukter kommer påverkas av beslutet, även nikotinportioner och vapes som årligen ska justeras upp med inflationen. Ändringarna förväntas träda i kraft från den första november 2024.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigaretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Regeringen tar ställning för riskreduktion

Med detta visar regeringen klart och tydligt sitt stöd för riskreduktion. Det här beslutet sänder en stark signal till Europa och övriga världen om att den skandinaviska erfarenheten - som visar att det mest effektiva sättet att minska dödsfall relaterade till rökning - är att ge rökare ett säkrare nikotinalternativ som till exempel snus och nikotinportioner.

 – Med det här beslutet visar den svenska regeringen var de står i frågan om riskreduktion. Snusbolaget välkomnar skattesänkningen på snus och skattehöjningen på cigaretter. De här skatteförändringarna kommer gynna svenska snuskonsumenter, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.