Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Svenskarnas namn på snus

En "jävel" till kaffet - svenskarnas namn på snus

Vad kallar svenskarna sitt snus? Här är undersökningen!

Det började som lite vänskapligt käbbel på kontoret. Daniel från Göteborgstrakten kallade en stock för en rulle och sedan var allt igång. Vi listade snabbt upp vartenda snusrelaterat slangord och smeknamn vi kom på – med målet att en gång för alla komma överens om vad som egentligen är mest rätt. Det här blev resultatet.

Vi skickade helt enkelt ut ett frågeformulär till en del av de snusare som handlar hos oss. Ta inte illa upp om du inte fick formuläret. Vilka som fick det bestämdes helt slumpmässigt. I alla fall – runt 2500 personer svarade, ungefär 80% av dessa var män och ungefär 20% var kvinnor. Runt 50% kom från de tre storstadsområdena och utöver det steppade dalmasarna, värmlänningarna och smålänningarna upp rejält. De stod för ungefär en femtedel av de övriga svaren.

Om inte portionssnus kallas för just portionssnus är det prilla, påse eller pris som är det vanligaste. Det verkar även som att många lössnusare gillar att klanka ner på portionssnusarna. Runt 10% av de svarande gillar att kalla portioner för blöjor eller blöjsnus. (Haha!)

En oväntad placering på topplistan kammade ”En jävel” hem. Ungefär 10% gillar att kalla sitt snus för det. Det är även ett smeknamn jag använder ofta.

Kampen om vad lössnus kallas, förutom prilla och pris, stod mellan baksnus, kramsnus och knådsnus. Inte helt oväntat vann baksnuset den kampen. 22% säger baksnus, 17% säger kramsnus och 2% knådsnus. På västkusten är det dock vanligare att folk säger kramsnus än baksnus. I de nordligaste delarna av Sverige är där kramsnuset har flest av sina anhängare. Där är knådsnuset nummer två med bara 1% mariginal.

Mer än nio av tio svarande kallar ett 10-pack snus för en stock och 50% av de som kallar ett 10-pack för rulle säger även stock ibland. Här har vi alltså en solklar vinnare. De som säger rulle är dock mestadels från Dalarna, Stockholmsområdet, Småland och Örebrotrakten. Jag som trodde det var göteborgare som kallade stockar för rullar.

Hos de yngsta snusarna var ”En jävel” väldigt populärt. Ungefär fyra av tio kallar sitt snus för det. Det är också i åldersgruppen 18–24 som flest ovanliga smeknamn förekommer. Bland dem är dessa populära: Snurre (24%), macka (12%), schne eller schnaus (9%).

Bland pensionärerna är paj (5%) och pris (15%) vanliga. Mullbänk hamnar också som det tredje vanligaste namnet på lössnus (14%). Folk födda mellan 1960 och 1980 kallar helt enkelt snuset för påse och prilla.

Att ”barka” trodde jag folk sa i Stockholmsområdet. Men endast några få svarade det där. Däremot är snurre och ”en jävel” populära alternativ i vår huvudstad. Bland lössnusarna i Stockholm var det dock inget ovanligt som stack ut.

Vad kallar du ditt snus och har du något mer lokalt smeknamn att dela med dig av? Kanske det du och ditt kompisgäng kallade snuset på gymnasiet eller vad folk säger i en liten stadsdel utanför Gränna. Dela gärna med dig!

 De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.