Snusets folkhälsoeffekter mörkas

"Snusets folkhälsoeffekter mörkas"

Snuskommissionen riktar skarp kritik mot SBU. I ett debattinlägg i Göteborgs-Posten anser man att SBU mörkar sin egen rapport.


Det är en rejäl bredsida som Snuskommissionen ger SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) i inlägget. Snuskommissionen anser att SBU släppt sin rapport ”Utvärdering av samband mellan snus, e-cigaretter och tobaksrökning” närmast i smyg. Kanske tål inte rapporten dagens ljus för att den låtit bli att söka ett samband som inte finns: snusets folkhälsoeffekt som rökavvänjningsprodukt?

”Utredarna vet att sambandet finns. Men det går inte ihop med deras ideologiska approach: att driva linjen om nolltolerans mot all tobak och därför tar de inte upp denna aspekt”, skriver man i debattinlägget.

Skadligt motstånd mot skademinimeringsprincipen
Som anledning till att det blivit så här anger Snuskommissionen bland annat utredarnas motstånd till skademinimeringsprincipen:

” Varför skulle de vilja påvisa ett samband mellan ökad folkhälsa och ändrad tobakskonsumtion? Det är som att låta två vaccinationsmotståndare utreda effekterna av den svenska vaccinationsstrategin.”, skriver Snuskommissionen.

Snuskommissionen anser att i och med detta har svensk tobakspolitik nått en ny bottennivå: ”Inte nog med att den politik som bedrivs är kontraproduktiv ur ett folkhälsoperspektiv; nu ska man dessutom mörka sina egna rapporter.”

Ideologisk avgränsning grundproblemet
– Grundproblemet är den ideologiska avgränsningen av SBU-studien som exkluderar all forskning som bedrivits av FHM i Norge, säger Snusbolagets kommunikationschef Markus Lindblad till Snusjournalen. Om Folkhälsomyndigheten på samma sätt bett en forskargrupp utvärdera chansen till att det finns spridning av covid-19 i Sverige men att de endast får använda förstoringsglas för att undersöka det så blir slutsatsen därefter; vi kan inte hitta någon smittspridning men ej heller utesluta.

– Vi är oerhört tacksamma att så inte är fallet, men jag är på samma sätt orolig att det sker inom andra avdelningar på Folkhälsomyndigheten.

– SBU-studien visar ännu en gång att Folkhälsomyndighetens enhet för tobaksprevention, beställare av SBU-studien, har nått vägs ände för att minska den rökrelaterade dödligheten i Sverige, fortsätter Markus Lindblad. Lösningarna finns närmare än vad vi tror, hos grannavdelningen, avdelningen för folkhälsoanalys, som genom riskvärdering lett oss genom covid-19 pandemin så långt. Hur Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson leder en myndighet där så olika syn på evidens och riskreduktion kan samexistera är beklämmande.  Det är hög tid för samordning av kunskapsläget.


De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.