Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Snuset i Finland - Lukrativt, men olagligt

Snuset i Finland - Lukrativt, men olagligt

Svenska YLE publicerade i början av 2017 en stor granskning av snuset i Finland. Uppskattningsvis omsätter den illegala snushandeln i Finland omkring 50–60 miljoner euro om året. Men det kan vara rejält i underkant.

Finnarna köper snus på Facebook

I Finland har det varit olagligt att både sälja och tillverka snus i 22 år. Men det är fortfarande lagligt att föra in snus i landet. Då är det dock inte så stora mängder gäller. Ett kilo är okej och då måste snuset vara för eget bruk.

I landet snusar uppskattningsvis 50 000 personer och användandet bland unga har dubblats under de senaste fem åren. Och medan den lagliga införseln av snus har minskat har tullens beslag ökat. 2016 blev ett rekordår för tullen. Då beslagtogs mer än 3 000 kg snus.

Snuset i Finland - Lukrativt, men olagligt

Det är ofta på Facebook som snuset säljs vidare i Finland. YLE:s granskande journalister hittade med enkelhet runt 200 grupper där medlemmarna kan köpa snus. Där kostar en stock ungefär dubbelt så mycket som i Sverige. De som säljer snus i grupperna är dock helt vanliga människor – familjefarsor som gör det för att få in lite extra pengar varje månad.

Hårda straff för snussmugglarna

Men det är de som hämtar in snuset från Sverige som gör de stora pengarna. En låda snus (24 stockar) som köps från gränshandeln i Haparanda bidrar enkelt med 2000 kr i ren vinst för smugglarna. Och i bara en skåpbil går det ju in en hel del lådor.

Men det visade sig att det är en kriminell estnisk liga som står bakom, och langar, mycket av det snus som säljs i södra Finland. Då är det inte längre familjefarsor som sköter handeln. De personerna säljer även tyngre droger som förs in från baltländerna. 

Om man blir ertappad med en stock insmugglat snus landar enbart den retroaktiva skatten på runt 750 kr. För smugglingen och brotten mot tobakslagen ökas straffen ännu mer.

Snussorterna från Oden's är snussmugglarnas favoriter och det är även de som ofta förekommer i snusgrupperna på Facebook. Odens är framförallt populära på grund av priset, nikotinhalten och vikten.

Många av Oden's dosor innehåller bara 10 gram snus och det betyder att 10 stockar till och med kan föras in lagligt i landet. Det låga priset i Sverige gör att varje stock lätt kan säljas vidare för det dubbla. Den höga nikotinhalten, ofta tre gånger starkare än andra snussorter, gör snuset ännu mer eftertraktat.

Snuset i Finland - Lukrativt, men olagligt

De hämtar snuset från Haparanda

På den svenska sidan, i Haparanda, finns det fem snusbutiker med en stor andel finska kunder. Runt 80% är finska och som tidigare nämnt är billigt och starkt snus de självklara valen. På bara ett sekel har omsättningen i dessa butiker ökat nästan hundrafalt. För tio år sedan låg omsättningen på ungefär 3 000 000 kr. Nu ligger siffran på ca 300 000 000 kr.

I Estland, där många av de illegala smugglarligorna kommer ifrån, har snus varit förbjudet sedan 2016. Och även där finns liknande snusgrupper på Facebook. Den estländska tullen har försökt få Facebook att ta bort grupperna, men utan vidare resultat. Enligt Facebook strider det inte mot deras regler. Nu jobbar istället tullen på att få igenom ett lagförslag som ger dem möjligheten att låtsas vara köpare i snusgrupperna. På så sätt vill de kunna ta säljarna på bar gärning. Lagförslaget har inte gått igenom och om det kommer att göra det är ännu oklart.

Folkpartiet visste vad som skulle hända

Det enda som krävs för att köpa snus i både Finland och Estland är alltså att gå med i en Facebookgrupp. När det är gjort letar man upp det märke man vill ha och lämnar ett bud åt säljaren. Snuset kan man sedan hämta inom en timme. Svårare än så är det inte, men billigt och lagligt kan man inte anklaga det för att vara.

När det finska snusförbudet blev verklighet 1995 var det många som höjde rösten och stretade emot. Bland annat många svenska politiska partier. Folkpartiet varnade just för smuggling, ökad illegal handel och organiserad brottslighet. Precis som många länder upplevt under perioder då sprit och alkohol varit förbjudet.

Och var har Finland nu hamnat?De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.