Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-16.00
Snusarnas val 2022

Snusarnas val 2022

En miljon snusare är röstberättigade i 2022 års val. Men Snusbolaget är inget politiskt parti och inte heller partipolitiskt bundna. Däremot vill vi vara din och våra kunders röst gentemot politiker, beslutsfattare och myndigheter. Vi står alltid på snusarnas sida.

Vi tror på ett samhälle där vuxna människor står fria att bruka vissa njutningsmedel, såsom snus och nikotinportioner. Vi tror på ett samhälle där staten uppmuntrar människor att bruka nikotinprodukter med lägre hälsorisker. Och vi tror att Sverige, med sina unikt låga rökartal, kan bidra med ovärderliga erfarenheter för att bekämpa den tobaksrelaterade dödligheten världen över.

Tyvärr finns det beslutsfattare, myndigheter och organisationer som inte delar vår vision. Ofta dras alla tobaks- och nikotinprodukter över en kam. Cigaretter likställs med snus och nikotinportioner eftersom produkterna innehåller nikotin. Men det är inte nikotinet utan tobaksröken som dödar miljontals människor världen över varje år.

Trots att Sverige har exceptionellt få rökare i förhållande till folkmängd, är vi inte förskonade från rökningsrelaterade sjukdomar och dödsfall. Uppemot 12 000 svenskar dör i rökningsrelaterade sjukdomar varje år. Vi vill att det införs en nollvision för tobaksrelaterade dödsfall, och vi tror att Sverige behöver anta en riskreducerande strategi för att uppnå den. Alla produkter kan inte dras över en kam.

Därför släppte Snusbolaget i våras ett valmanifest med 16 förslag för ett Sverige och omvärld med lägre tobaksrelaterad dödlighet, en långsiktig skattepolitik och en hållbar marknad för nikotinportioner och snus.

Vi har frågat riksdagspartierna vad de tycker om några av våra förslag, men också låtit riksdagskandidater skriva texter om hur de ser på framtiden inom det här område. Allt detta hittar du här på Snusjournalen, länkar finns längst ned i den här artikeln.

Snusbolaget kommer alltid stå på snusarnas sida. Och vi kommer alltid att vara era röster gentemot beslutsfattare, i vått och torrt. Det är inte minst viktigt för människors möjligheter att bruka ett uppskattat men relativt harmlöst njutningsmedel, men också för att fler rökare ska kunna njuta av livet längre genom att börja snusa i stället för att röka.

Markus Lindblad, kommunikationschef SnusbolagetDe kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.