Snus – Tjuvarnas nya guldkalv

Snus – Tjuvarnas Nya Guldkalv

Stölderna där snus utgör bytet ser verkligen ut att ha ökat under de senaste åren. Läs mer om stölderna och varför just snus blivit ett så populärt stöldgods här!

Snus stjäls istället för kontanter

Vi läser allt oftare om stölder och rån där snus och annan tobak står i fokus. Särskilt utsatta verkar bensinmackar och kiosker vara. Kanske beror det på att de ligger utanför gångstråk och på platser där inte många rör sig sent på kvällarna. Nästan säkert är att den minskade användningen av kontanter och införandet av låsta kontanthanteringssystem har gjort att kriminella oftare riktar in sig på varor som är lätta att omsätta – som till exempel snus.

Snus – Tjuvarnas nya guldkalv

Tjuvar fokuserar antagligen på snus och tobak på grund av det stadigt minskande användandet av kontanter.

Illegal tobak - En viktig inkomstkälla för kriminella

Illegal tobak, det vill säga tobak som smugglats in i landet, eller stulits för att säljas vidare på svarta marknaden, är en viktig inkomstkälla för kriminella. Uppskattningar från OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) säger att cirka 15 procent av den svenska tobakshandeln består av illegal tobak. Det skulle betyda att ohederliga säljare undviker ca 1,5 miljarder kronor om året i skatter. Det är pengar som annars skulle gått till skola, sjukvård och underhåll av vägar.

Stöld, rån och inbrott

Tobaksstölderna varierar i storlek. Från några dosor som göms under jackan till rån och välorganiserade inbrott där flera hundra stockar snus stjäls vid varje tillfälle. I de allra flesta fall handlar det om att stjäla för vidare försäljning. Mer sällan stjäls det för eget bruk.

Här är ett axplock bland alla de rån och stölder det rapporterades om under förra året:

En typisk snusstöld
Tjugo i fyra på morgonen krossar tre svartklädda män en ruta på Circle K i Vellinge. Där stjäls 60 stockar snus från snuskylen. Värdet uppskattas till ungefär 20 000 kronor. När polisen kommer till platsen har tjuvarna hunnit försvinna från platsen, men övervakningskamerorna ger ett bra signalement på de inblandade.


Bland annat bensinmackar och kiosker är särskilt utsatta av snusstölder!

Litet men fräckt
Två män distraherar kassörskan i Coop-butiken i Virserum medan en tredje man roffar åt sig 22 snusdosor ur snuskylen som han gömmer under jackan. Värdet på stöldgodset uppgår till 1 100 kronor.

Välorganiserad stöldliga med motorkapar
En liga utför nattetid sju spektakulära inbrott i olika livsmedelsbutiker i Göteborgsområdet. När tjuvarna tagit sig in i en butik använder de motordrivna kapmaskiner för att skära upp metalljalusier och ta med sig stora mängder tobak. Sedan flyr de från platsen i en Range Rover Sport SVR (550 hästkrafter) och kör lätt ifrån väktare och polis. Vid varje tillfälle får de med sig snus till ett värde av hundratusentals kronor.

Här kan du se ett klipp från de spektakulära rånen!

Stor, men misslyckad stöld från kiosk
Någon eller några gör inbrott i en kiosk i centrala Uppsala och flyr efteråt i en vit skåpbil. Polisen är snabbt på plats och hittar kort därpå allt stöldgods utslängt längs med en väg. Totalt handlar det om 340 stockar snus som tjuvarna lämnat efter sig i flykten.

Misstänkt billigt snus?

Stulet snus säljs oftast vidare via mindre nogräknade återförsäljare som säljer det till ett onormalt lågt pris. Här behöver man ju inte ta hänsyn till tobaksskatt eller moms. Ser du alltså misstänkt billigt snus till försäljning är det läge att dra öronen till dig. Det kan ju såklart kännas fint att hitta en stock Rapé för 100 kr, men risken är stor att det du ser är stöldgods och att personen bakom kassan gör affärer med rånare. Det finns också en liten risk att varorna är smuggelgods eller billiga piratkopior av låg kvalitet, även om det är mer troligt när det gäller cigaretter.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.