Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17.00
Snus i USA enligt Chad

Snus i USA enligt Chad "Snubie" Jones

Varför är svenskt snus överlägset jämfört med det amerikanska "snuset"? Läs Chad Jones åsikter om Skoal och Camel.

Why is Swedish snus superior compared to American "snus"? Read Chad Jones opinions about Skoal and Camel.

The article is availiable in English under the Swedish translation. Just scroll down a bit!

"Snus" vs Snus

Det är ingen hemlighet att Sverige är snusets hemland. Men visste du att det också finns snus produceras i Amerika? Det finns faktiskt flera amerikanska "snus"-sorter som säljs här. Som vanligt sätter jag citattecken runt "snus" när jag hänvisar till amerikanskt "snus", eftersom jag inte anser att det är riktigt snus.

Det enda positiva jag kan säga om amerikanskt "snus" är att det har hjälpt många från USA att upptäcka riktigt svenskt snus. Folk som använder amerikanskt "snus" ger ofta samma kritik som jag själv gjorde när jag först testade det. Amerikanskt "snus" innehåller knappt något nikotin. Anledningen är att ”snuset” från USA har klassificerats som ett röktillägg, inte rökersättning. En av de tidiga reklamerna för Camels "snus" sa till och med: "När du inte kan röka, snusa i stället”. De flesta sorterna har också en söt, nästan äcklig smak.

Det finns såklart söta snussorter och smaker i Sverige också, men de är bleka i med de från USA. Smakerna är också extremt begränsade. I Sverige finns det otaliga smaker tillgängliga, i USA finns det inte alls lika många. Vi vet heller inte mycket om hur det tillverkas, och det regleras inte på samma sätt som svenskt snus. Faktum är att tillverkarna av amerikanskt "snus" är långt ifrån transparenta. Jag har försökt prata med dem många gånger genom åren och jag har ännu inte fått någon information om hur de tillverkar "snus" i Amerika.

Här borta har vi två typiskt amerikanska märken; Camel och Skoal. Under åren har Marlboro och Copenhagen försökt sälja snus i USA, men de har inte få tillräckligt med kunder för att fortsätta producera sina produkter i stor skala. Camel är förmodligen det populäraste amerikanska snusmärket, men Skoal är inte jättelångt borta.

Camel

Camel introducerades i USA av RJ Reynolds för ungefär åtta år sedan och företaget säger att Camel ger ”en snyggare tobaksupplevelse och en bra smak” eftersom ”snuset” innehåller premiumtobak som både är rökfri och spottfri. Till skillnad från svenskt snus är dosorna avlånga och gjorda av metall och snuset kommer i fem olika smaker - Frost, Mellow, Mint, Winterchill och Robust.

Frost och Mellow lanserades först. Winterchill, Robust, och Mint kom lite senare. Camel Frost sägs ha "en isande smak av spearmint". Robust sägs ha en "varm och len smak". Winterchill sägs ha en ”uppfriskande blandning av kylig vintergröna och tobak". Robust sägs ha en "rik och komplex smak". Mint sägs ha en "skarp smak av pepparmint". Varje burk innehåller 15 portioner och på dosan står det också att produkten är tillverkad av 100% importerad tobak.

Snus i USA enligt Chad "Snubie" Jones


Portionerna, eller ”bags” som amerikanarna kallar dem, är klassiska vita portioner för svenska snusare. De är ganska torra på ytan. Frost kommer i två storlekar, en normalstor och en lite större. På bilden ovan kan du se att den stora portionen är ganska lik en slimportion och den normalstora är rätt lik en superslimmad portion. Camel Frost har en mild smak av pepparmint som är allt för söt och inte håller särskilt länge. Till slut är det enda som finns kvar den söta smaken.

Camel Mellow har en mild tobaksmak, men även den är väldigt söt. Jag är inte säker på varför tobaksmaken måste vara så söt. Camel Robust har en väldigt vek tobakssmak med en liten touch av citrus och mycket sötma. Camel Winterchill har en mild smak av vintergröna med lite mint i bakgrunden och en hel del sötma som tränger fram. Camel Mint har nästan en smutsig smak, med toner av pepparmint och en hel del socker. Alla är helt enkelt otroligt söta och de innehåller knappt något nikotin. De är torra och smaken varar väldigt kort tid. När smaken bleknar är smaken av socker det enda som finns kvar. Jämfört med riktigt svenskt snus är dessa produkter helt enkelt hemska.

Skoal

Skoal lanserades antingen 2010 eller 2011, jag kan inte komma ihåg riktigt. Den kommer i två smaker: Mint och Smooth Mint. Japp! Amerikaner gillar smaken av mint. Dosorna är runda som hos traditionella snussorter och innehåller "15 spottfria tobakspåsar”. Du kan se att de också använder ordet "bags" istället för portioner. Skoal är gjort utav USST (United States Smokeless Tobacco Company). De gör också Copenhagen Dip, Red Seal Dip och Skoal Dip. Som jag sa tidigare, Camel tillverkas utav 100% importerad tobak och när det gäller Skoal står det på dosan att ”snuset” är gjort utav 100% amerikansk tobak.

Snus i USA enligt Chad "Snubie" Jones


Om man tittar på de öppna burkarna finns det en sak som märks direkt vid första anblicken – portionerna är enorma. Om du kommer ihåg Maxi så känns de här nästan större än dem. Enligt mig är det en löjlig storlek och de är riktigt obekväma under läppen.

Skoal Mint har också en stark smak av socker, även en liten hint av pepparmint och en smutsig tobakssmak i bakgrunden. Jag vet, det är riktigt konstigt. Jag älskar smaken av tobak, men tobaksmaken i det här ”snuset” har en väldigt smutsig smak. Skoal Smooth Mint har också den en omedelbar smak av socker. Även en riktigt söt smak av spearmint med en liten hint av mentol. Jag märker inte så mycket tobak i bakgrunden, men tobaksmaken som finns där har samma smutsiga kvaliteteter som hos Skoal Mint. Båda dessa produkter innehåller knappat någon nikotin, åtminstone inte vad jag kan märka. Ärligt talat, jag har snusat svenska miniportioner som levererar mer nikotin. När man jämför Skoals ”snus” med riktigt svenskt snus, är det som äpplen och päron. Precis som med Camel njuter man inte alls av Skoal, de är alldeles för söta och de innehåller knappt någon nikotin alls.

Njut av riktigt svenskt snus!

Under åren har jag haft vänner i Sverige som säger att de vill prova dessa produkter. Jag svarar alltid samma sak: ”Nej, det vill du inte”. Jag vet att det kan vara spännande eftersom dessa produkter kallas "snus", men de är verkligen inte så bra. Enligt min åsikt är de en förolämpning mot riktiga svenska snussorter. Faktum är att RJ Reynolds en gång gick så långt som att säga att deras Camelsnus var perfektion. En hädelse, jag vet! Jag kan säga att jag är tacksam att Camels snus existerade 2009, eftersom det ledde mig till riktigt svenskt snus. Men varje gång jag återkommer för att skriva en artikel är jag så tacksam för svenskt snus. I slutändan är det mycket, mycket bättre.

En av de främsta orsakerna till att jag startade Snubie.com var att hjälpa människor att övergå från amerikanskt "snus" till riktigt svenskt snus och det har gjort mig så glad att se amerikaner göra just det under åren. Om du som svensk och är nyfiken på att testa amerikanskt "snus" - lita på mig, gör det inte. Gör som jag – njut av riktigt svenskt snus och skratta åt vad företagen försöker kalla snus i Amerika.


Snus in the USA according to Chad "Snubie" Jones

"Snus" vs snus

It’s no secret that Sweden is the home of snus. But did you know there is also snus produced in America? Yes! We have several American “snus” products sold here. To preface this article, I want to say that I put quotation marks around “snus” when referring to American “snus” because I don’t consider it to be real snus.

The only positive thing I find myself ever saying about American “snus” products are that they have helped many Americans discover real Swedish Snus. People who use these American “snus” products often find themselves with the same criticisms that I encountered when I first tried it, as well. American “snus” contains hardly any nicotine. The reason being, American “snus” has been marked at a smoking supplement, not a replacement. In fact, one of the early ads for Camel “SNUS” said, “When you can’t smoke, snus instead.” American “snus” is also sweet to a disgusting level.

It is true that in the Swedish Snus world there are sweet products and flavors but they pale in comparison to the sweetness level of American “snus” products. The flavors are also extremely limited! In the Swedish Snus world there are countless flavors available, however, in the American “snus” world the flavors are very limited. We also don’t know much about how it’s made, nor is it regulated in the same way Swedish Snus is. In fact, the makers of American “snus” are far from transparent; I have reached out to them numerous times over the years with countless questions and have yet to receive any information about how they make their “snus” in America.

In America, there are two brands of American “snus”: Camel and Skoal. Over the years, Marlboro and Copenhagen have tried to sell snus in America but couldn’t gain enough interest to continue producing their products. Camel “SNUS” is arguably the most popular American “snus” product, with Skoal “snus” also experiencing levels of popularity.

Camel

Camel “Snus” was introduced on a national level in the United States in 2009 by RJ Reynolds, makers of Newport cigarettes, Camel cigarettes, Pall Mall cigarettes, Doral cigarettes, Misty cigarettes, and Capri cigarettes. They say that it “provides a great tasting, neater tobacco experience because it contains premium tobacco that is pouched, smoke-free and spit-free.” Camel “SNUS” comes in a metal oblong-shaped tin, much different from the traditional round can. It comes in 5 flavors - Frost, Mellow, Mint, Winterchill, and Robust. Frost and Mellow launched first, with Winterchill, Robust, and Mint following later. Camel Frost is said to have “an icy spearmint flavor”. Mellow is said to have “warm, smooth welcome to tobacco pleasure”. Winterchill is said to have “a refreshing blend of cool wintergreen and tobacco flavor”. Robust is said to have a “rich and complex flavor”. Mint is said to have a “crisp peppermint flavor”. Each can contains 15 portions, however, they are called “pouches” on the can. The can also says that the product is made from 100% imported tobacco.

Snus i USA enligt Chad "Snubie" Jones


The portions, or “pouches”, as they call them, are what we Swedish Snus users would call white portions. They’re quite dry to the touch. Frost comes in two sizes, the regular size and the large size. Looking at the photo above you can see the large size is a lot like a slim portion, and the regular size is a lot like a super slim portion. Camel Frost has a mild taste of peppermint which comes through in an overly sweet way. The flavor
doesn’t last too long, and eventually all you’re left is a sweet taste. Camel Mellow has a mild tobacco taste, but it is also very sweet. I’m not sure why the tobacco flavor needs to be so sweet. Camel Robust has a musty tobacco taste with a little bit of citrus and a lot of sugar. Camel Winterchill is a mild wintergreen taste with a little mint in the background and a lot of sweetness. Camel Mint has an almost dirty flavor to it, and tastes of peppermint and a lot of sugar. If you can’t tell, all of these Camel “SNUS” products are over the top sweet. They contain hardly any nicotine, they’re dry, and the flavor doesn’t last very long. Usually, when the flavor fades away, all that is left is the taste of sugar. Compared to real Swedish Snus, these products are simply awful.

Skoal

Skoal “snus” was launched in either 2010 or 2011, I can’t recall. It comes in two flavors: Mint and Smooth Mint. Yes, in case you can’t tell, Americans like their mint flavors. The cans are round like traditional snus or dip cans, and contain “15 spit-free tobacco pouches”. You can see that they also use the word “pouches” instead of portions. Skoal “snus” is made by USST, the United States Smokeless Tobacco company. They also make Copenhagen dip, Red Seal dip, and Skoal dip. As I said earlier, Camel “SNUS” is made from 100% imported tobacco. When it comes to Skoal “snus”, the can says it’s made from 100% American tobacco.

Snus i USA enligt Chad "Snubie" Jones


Looking at the open cans there is one thing that jumps right out at you: the portions are huge. If you recall “maxi” snus portions, these almost feel bigger than those. They’re a ridiculous size and very uncomfortable in the lip because of how huge they are. Skoal Mint has an immediate taste of sugar, then a little peppermint, and a dirty tobacco taste in the background. I know, it’s weird. I love the taste of tobacco but the tobacco flavor in this one has a really dirty taste. It’s quite odd. Skoal Smooth Mint also has that immediate taste of sugar. It’s a really sweet flavor of spearmint with a little menthol. I don’t notice as much tobacco in the background, but the tobacco flavor that I do detect has that dirty quality to it like I noticed with Skoal Mint. Both of these products have hardly any nicotine to them, at least not that I can notice. Honestly, I’ve used mini portion Swedish Snus before that delivered more nicotine. Like with the Camel “SNUS” products, when you compare Skoal “snus” to real Swedish Snus, it doesn’t even compare. This stuff is also very unenjoyable, far too sweet, and containsI hardly any nicotine.

Enjoy real Swedish snus

Over the years I’ve had friends in Sweden say they want to try these products and I always respond with the same thing: no, you really don’t. I know it may be intriguing because these products are called “snus”, but they really aren’t that great. In my opinion, they’re an insult to real Swedish Snus. In fact, RJ Reynolds once went so far as to say they “perfected snus” with their Camel “SNUS” product. I know, it’s blasphemy! I can say I am thankful that Camel “SNUS” existed in 2009, because it led me to real Swedish Snus. However, every time I revisit it to write an article, I am thankful for Swedish Snus. At the end of the day it is much, much better.

One of the main reasons I started Snubie.com was to help people transition from American “SNUS” to real Swedish Snus and I’ve been so glad to see Americans making the switch over the years. If you’re a Swede and are curious about trying American “snus” - trust me, you aren’t missing out. Enjoy real Swedish Snus and laugh at what these companies are trying to call “snus” in America. I know I do.De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.