Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Snus i fotboll och hockey - njutning eller doping?

Snus i fotboll och hockey - njutning eller doping?

Kombinationen snus och sport har diskuterats mycket, länge och noggrant.  Är snuset en godkänd tobaksvara eller doping?

Antidopingbyrån WADA:s nikotinjakt 

För fem år sedan placerades nikotin på antidopingbyrån World Anti-Doping Agency:s övervakningslista. Avsikten var att övervaka snus, muntobak och andra liknande produkter. För att en produkt/substans ska hamna på övervakningslistan behöver minst två av följande kriterier uppfyllas:

  • Den är hälsovådlig
  • Den är prestationshöjande
  • Den är mot ”sportens anda”

Med detta i åtanke kan vi tydligt se att till exempel anabola steroider uppfyller alla kriterier. Men hur står sig snuset mot dessa kriterier? WADA:s laboratorium i Lausanne menade 2012 att snuset, precis som anabola, konstigt nog uppfyllde allihopa. Det var efter det uttalandet som en grundlig utredning av snusets effekter på idrottarna påbörjades.

Jag skulle aldrig klara mig utan snuset..

Fotbollens värld bjuder på många exempel där snus och idrott möts. Tobias Karlsson, fotbollsspelare i Kalmar FF, snusar till exempel alltid på uppvärmningen innan match. När nyheten om antidopingbyråns övervakningslista släpptes uttryckte han sig så här till Aftonbladet:

- Jag skulle aldrig klara mig utan snuset. Det vore ju förjävligt om snuset skulle vara det som tvingar mig att sluta med fotbollen.

2016 skrev engelska medier om en annan snussituation. Då var det Leicester-stjärnan och landslagsspelaren Jamie Vardys kärlek till snus som granskades. Fotbolls-EM hade precis dragit igång och efter likamötet mot Ryssland var England mitt uppe i förberedelserna inför den viktiga matchen mot Wales. Vad Vardy inte visste var att fotografer skulle fånga honom på bild med en dosa Thunder Ultra Frosted White Dry i handen. Detta skulle sedan generera spaltmeter med dopingrykten och andra skriverier i tidningar som Daily Mail.

I Sverige var det dock få som höjde på ögonbrynen. Tänk om Aftonbladet skulle skriva en ny artikel varje gång en fotbolls- eller hockeyspelare snusade offentligt. Tidningarna hade inte fått plats med något annat. Jamie Vardys snusande fick i alla fall inga riktiga konsekvenser och han spelade resten av EM utan problem.


Jamie Vardy med den uppmärksammade snusdosan.

Snuset som syndabock

Hösten 2016 var det den finska landslagsspelaren, och tillika stjärnmittfältaren i CSKA Moskva, Roman Eremenkos tur. Bara några timmar innan VM-kvalmatchen mot Island stoppades Eremenko från att spela. Till en början rapporterade både ryska och finska medier att Roman Eremenko snusat och att detta var anledningen till avstängningen. Vad som senare uppdagades var att CSKA Moskva-spelaren haft andra olagliga substanser i kroppen och att snuset bara var ett försök till att tona ner situationen. Roman Eremenko fick sin dom av UEFA några månader senare – två års avstängning från allt spel.

YLE:s krönikör, Mats Ahlnäs, sa så här efter skandalen:
"Eremenkos framtid är snudd på omöjlig att förutspå – skorna kan mycket väl ligga på hyllan om två år. Under tiden får fotbollslandslaget vandra hand i hand med den största skandalen i sportens historia i Finland. De i den finländska fotbollsfamiljen som trodde att det inte kunde bli värre efter Backes elfte raka landskamp utan vinst är överbevisade."


Roman Eremenko i klubblaget CSKA Moskva.

Resultatet av studien

Målet med WADA:s studie var helt enkelt att undersöka snusets påverkan på en idrottsutövares prestanda. Om resultatet visade att snuset ökade tiden till utmattning, minskade den egna uppfattningen om ansträngning och höjde kroppens förmåga att arbeta utan tillräckligt med syre, skulle ett beslut om snuset möjligtvis kunna fattas. Studien tog tre år, utfördes på endast 18 personer och baserades på resultatet av dessa tester:

  • Grundmätning av kondition.
  • Test av snusets effekter under träning på 80% av maxansträngning till total utmattning. (Tänk dig att jogga riktigt snabbt tills du är helt slut.)
  • Undersökning av snusets effekt på högintensiv och kort träning. (Tänk dig att trampa på en träningscykel allt vad du har i några minuter.)

Resultatet av studien publicerades i december 2015. Den visade att testpersonerna i snitt sänkte sin prestanda med 13,1% när de tränade utan snus. De behövde alltså snuset för att upprätthålla en nikotinnivå som kändes normal och för att prestera på normalnivå. WADA har iallafall ännu inte fattat ett beslut i snusfrågan - snuset ligger alltjämt på övervakningslistan.

Hockeyspelare snusar ändå

Inom hockeyn är snusdebatten något lättsammare än inom fotbollen. Den svenska snustraditionen är lång och fast förankrad. I vartenda hockeyskyddsluktande omklädningsrum kan man garanterat bli bjuden på en prilla om man bara frågar.

Den snusande hockeyspelaren John Klingberg, back i NHL-laget Dallas Stars, hyllas av experter i den amerikanska hockeyligan. John gjorde 49 poäng på 80 matcher den senaste säsongen och spås bli en defensiv ledarfigur i framtiden. Efter en olycklig kollision med tjecken Robin Hanzl gjorde dock Klingberg sig rejält illa. Oturligt nog fick John motståndarens klubba i ansiktet och detta resulterade i en spricka i både tandkött och käkben.

– Det är svårt att snusa. Man stoppar upp prillan lite längre bort, men det ömmar där också. Så man kanske inte kommer snusa lika mycket som man skulle göra i vanliga fall, konstaterade Dallas Stars-backen till siten Hockeysverige.


John Klingberg fick en rejäl smäll i ansiktet. Vänster foto: All Over Press, höger foto: Simon Hastegård

Detta kan dock glädja ägarna av hans lag en aning. Kollektivavtalet i NHL anger nämligen tydligt att tobaksbruk absolut inte är tillåtet i professionella sammanhang eller i närheten av supportrar. Detta betyder alltså att snus är förbjudet under match. Det är uppenbart att många svenska NHL-spelare snusar. Oklart är det dock varför ligans ledning inte följer upp sina egna regler. Kanske anser de, precis som vi, att snuset ändå är mycket bättre än rökning.

Ett paket om dagen i 13 år

Den gamla NHL-stjärnan Steve Larmer snusade inte, men han rökte mer än ett paket om dagen under sin 13 år långa karriär. Faktum är att många av dåtidens stjärnor rökte. Under tidigt 90-tal kunde sjukt nog runt ett halvt dussin spelare i varje lag tända en cigg mellan perioderna. Vem vet hur bra de kunde ha presterat, i den fysiskt krävande sporten, utan en massa tjära i lungorna.

Idag ångrar Larmer beslutet att börja röka och har därför varit med och grundat ett sluta röka-initiativ riktat mot unga atleter. Svenska Jonas Gustavsson, målvakt i Toronto Maple Leafs, pratade med tidningen The Star och kommenterade då rökning och hockey så här:

”När jag var yngre började folk röka, men jag kände att jag inte ville göra det så jag började snusa istället. Jag antar att det är mycket bättre och det påverkar inte min hockeykarriär. Jag tror att det skulle vara jobbigt att röka, lungorna blir ju mindre och det gör det ju svårare att andas.”

Jonas påpekade också att han snusar mellan matcherna och att det hjälper honom att slappna av. Något som är extremt viktigt för hockeymålvakter.

En svensk som däremot snusar under matcherna är Erik Karlsson. Spelaren blev 2015 uppmärksammad för sina prillor och en hel radda av amerikanska mediebolag började undra vad han snusade, varför han snusade och om han egentligen fick snusa under matcherna. Samma år vann han James Norris Memorial Trophy, ett pris som delas ut till den bästa backen i ligan, och frågan är om snuset hade något med framgången att göra. NHL har i alla fall, än så länge, inte sagt stopp för Eriks snusvanor. Puh!


Erik Karlsson - snusare och en av NHL:s bästa backar.

Vi vet hur kroppen reagerar

Att många svenska atleter snusar är det inget tvivel om. Frågan är om de kommer få göra det ett tag till eller om höjdarna kommer sätta stopp för det. WADA:s första undersökning är klar och snus är fortfarande på övervakningslistan, men när eller om snuset plockas bort från listan vet vi inte. Det är helt enkelt oklart om antidopingbyrån bestämmer sig för att förbjuda snuset. Om det sorgligt nog händer får vi i alla fall hoppas att våra svenska stjärnor kan få en övergångsperiod och att deras spel inte sätts i gungning – vi alla vet ju hur man reagerar på att sluta snusa. 

Märker ni någon skillnad när ni tränar med snus respektive utan snus? Kommentera gärna!



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.