Ring oss020-0753464 Idag: 09:00-17.00
Svensken och snuset

Svensken och snuset: vem, var, varför?

Hur länge ligger snittprillan inne och hur många går det åt på en dag? Vilka svenskar snusar mest och vad snusas det? I den här artikeln djupdyker vi i lite statistik!

Sverige är underbart på många sätt, inte bara kan du få tag på snus i varenda kiosk och livsmedelsaffär, det finns också myndigheter som för statistik över vad som säljs och hur mycket olika grupper av människor snusar. Här kommer ett urval av den mest intressanta informationen!

Hur många svenskar snusar?

En bit över en miljon svenskar, eller mellan 10 och 15 procent av befolkningen, snusar dagligen. Runt 20 procent av de svenska männen och ungefär 5 procent av de svenska kvinnorna snusar. Ytterligare 2 procent av svenskarna snusar ”ibland”. Alltså på fest, eller bara tillfälligt för att sluta röka.

Vem är det som snusar?

Ungefär 80% av alla snusare är män. Mest snusar män i åldern 30–44 år. Av dem är 22%, en dryg femtedel, snusare. Bland kvinnorna i samma ålder är motsvarande siffra 6 procent. I åldersgruppen över 65 år är snus mindre vanligt. Bara 7 procent av svenska pensionärer snusar, men andelen ökar långsamt, i takt med att fler snusare fyller 65. 

Svensken och snuset


Över en miljon svenskar snusar dagligen!

Så mycket snusar svenskarna

Den genomsnittliga svenska snusaren konsumerar cirka 4 dosor/vecka eller 207 dosor om året. Det motsvarar drygt en halv dosa per dag. Det är nästan ingen skillnad på hur mycket män och kvinnor snusar. En svensk dagligsnusare snusar 13–15 timmar om dagen, dvs ungefär 75 % av den vakna tiden. Det betyder att snittprillan ligger inne drygt en timme.

Snusvanor i olika delar av landet

 • De flitigaste snusarna hittar vi i Norrland, östra Svealand och på Gotland. Minst snusas det i Stockholm, Blekinge och Skåne.
   
 • Mest av alla snusar männen i Värmland (24 %) och minst snusar kvinnorna i Kronobergs län (1 %).
   
 • I norra Sverige snusas mer lössnus som Ettan Lös och General Lös än i resten av landet.
   
 • I Svealand är lössnus mindre populärt, men här snusar man istället gärna miniprillor med traditionell tobakssmak.
   
 • I södra Sverige snusar man mer av smaksatta miniprillor än i resten av landet.
   
 • Göteborgs Rapé är ett märke som sticker ut genom att vara avsevärt mer populärt i västra Sverige.
Svensken och snuset


Gissa var Göteborgs Rapé är populär!

Snusning ökar och rökning minskar

Antalet snusare ökar lite varje år, men det verkar mera bero på befolkningstillväxten, för andelen snusare ligger ganska stadigt kring 11 procent. Antalet sålda dosor ökar i alla fall och ligger enligt Swedish Match på över 250 miljoner dosor/år.

Däremot finns en mycket tydlig minskning av andelen rökare. På 10 år har andelen svenskar som röker varje dag minskat från 14 till långt under 10 procent. Trots en befolkningsökning på ca 880 tusen människor (2006–2016) minskade antalet rökare samma period med 60 tusen personer. 

Den minskade rökningen betyder att andelen svenskar som använder någon form av nikotin dagligen (cigaretter eller snus) minskat från 25 till 19 procent.

Den kraftiga minskningen av antalet rökare är även unikt för Sverige. Det är många som menar att den beror på att vi har snuset som ett alternativ, och att många rökare använder snus för att kunna sluta röka.

Källor

Swedish Match

Folkhälsomyndigheten 

Statistiska centralbyrån, SCB

CAN

Läkartidningen

Har du märkt några särskilda snustrender där du bor? Kommentera gärna nedanför!De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.