Ring oss020-0753464 Idag: 09.00-17:00
Snus & Fotboll – Hysteri i Premier League

Snus & Fotboll – Hysteri i Premier League

Allt fler engelska fotbollsspelare snusar – och den brittiska tabloidpressen går bananas.

Den senaste larmrapporten i Storbritannien handlar om det svenska snuset som fått fäste bland spelarna i Premier League. Brittiska medier fylls nu av artiklar om den ”nya drogen”, självklart med bildbevis, namngivna spelare och oroade tränare som uttalar sig anonymt.

Daily Mail hittar snus vid avbytarbänken

Brittisk skandalpress är som bekant alltid på tårna och gillar att snoka reda på oegentligheter. När Daily Mails utsände kollar runt vid avbytarbänken i Leicester City och hittar använda snusprillor blir det startskottet för en serie artiklar om fotboll och snus. Efter lite efterforskningar konstaterar tidningen att snus har blivit vanligt bland fotbollsspelare i Premier League. Jaha, tänker du och rycker på axlarna, men det gör man INTE i Storbritannien. Där har fotbollsspelare nästan samma status som kungahuset och nu visar det sig alltså att många använder en obskyr tobaksprodukt som är ”olaglig”.

I en stort uppslagen artikel publicerar Daily Mail bilder som visar var den ”svensktillverkade drogen” hittats.


I artikeln är tidningen tydlig med att försäljning av snus är olaglig i Storbritannien (även om det inte olagligt att inneha eller använda). Så hur får spelarena tag i snuset? På sociala medier hittar tidningen konton som säger sig kunna förmedla snus till hågade konsumenter. Man upptäcker också att ett dussintal fotbollsspelare följer sådana konton och man nämner Pierre-Emerick Aubameyang i Arsenal och Jamaal Lascelles i Newcastle vid namn.

Tränaren: ”Det är äckligt och oroande”

Självklart vill man få tränare att uttala sig om vad man upptäckt, men ingen vill gå ut med sitt namn – förmodligen för att inte skämma ut sin klubb och riskera att sponsorer drar sig ur. Det är tydligt att synen på snus är något annorlunda i Storbritannien än här hemma i Sverige:

En tränare uttalar sig anonymt om att väldigt många unga spelare använder snus. ”Man kan se avbytarna på bänken använda det. Det är äckligt och oroande.”

En annan tränare säger att spelarna använder snus utan att förstå riskerna. ”Det är väldigt utbrett. Det är en katastrof. Det ger dem en kick och det finns spelare som använder det inför och under matcherna.” Samme tränare upprörs också över att han nyligen såg en spelare lägga in en snus direkt efter slutsignalen. Han tipsar också om hur man kan se att en spelare snusar: ”Titta efter spelare som ser ut som om de har något under överläppen. Det är så du kan se det.” 

Två veckors avdrag på lönen

En tränare från League One intervjuas också och säger att vissa spelare säljer snus till sina lagkamrater. ”Vissa avbytare kan använda två eller tre (prillor) under loppet av en enda match” avslöjar han. ”Man ser de använda påsarna på avbytarbåsets golv. Det är äckligt.”

”Jag har inte sett någon av mina spelare använda det, men om det gjorde det, skulle det bli två veckors avdrag på lönen, direkt.”

Snus-scoopet växer

När Daily Mail gläntat på locket till ”snusskandalen” i Premier League följer självklart konkurrenten The Sun efter, liksom nättidningen iNews, public service-kanalen BBC och flera andra.

Alla skriver om den nya ”olagliga drogen” som sprider sig bland fotbollsspelarna, inte bara i Premier League, utan även i lägre divisioner och den skotska ligan. Man gör faktarutor som förklarar vad snus är och hur det är meningen att man ska använda det. ”Man lägger påsen under överläppen i ungefär 10 minuter.”

The Sun hittar en tobaksexpert från Kalifornien som varnar för att snus är en inkörsport till rökning. Det är oklart vad han baserar detta på. Tidningarna hittar också ett par läkare från Nya Zealand som säger att nikotin verkar uppiggande, samt ökar koncentrationsförmåga och fysisk prestation och därför bör utredas och eventuellt dopingklassas.

Man pratar inte med någon från svenska myndigheter eller någon svensk expert som faktiskt vet något om snus. Kanske för att de inte vet att de flesta i Sverige talar utmärkt engelska. Kanske för att man inte ska sabba en bra story. Bollen rullar i alla fall vidare.

Engelska fotbollsförbundet varnar

Det engelska fotbollsförbundet tillfrågas självklart och säger att de generellt varnar spelare för att använda även lagliga droger, men i snusfrågan inväntar de Wadas ståndpunkt. Om man vill, kan man också ladda ned Wadas uttalande från 2015 där man konstaterar att snus inte ger en orättvis fördel när det gäller prestation.

Vilka fotbollsspelare snusar?

Självklart publicerar de brittiska kvällstidningarna också namn och bild på ett antal spelare som ”avslöjas” som snusare. Här en bild från 2016 på Jamie Vardy (Leicester City) hållandes en Red Bull i ena handen och en dosa snus i den andra. När bilden publicerades i The Sun spelade Jamie Vardy för England i fotbolls-EM och fotot höll på att ställa till det rejält.

Det skapade stora rubriker och ett tag trodde många i England att en av deras bästa spelare dopade sig. Som tur var gick hysterin över ganska snabbt.
 
Jamie Vardy har nu ”erkänt” att han snusar och att snuset hjälper honom slappna av. Han meddelar också att lagets läkare gett honom klartecken för snuset.


Foto: The Sun

Danny Higginbotham (f.d. Stoke och Southampton) snusade i 15 år medan han var aktiv, men säger att han slutat.

Fler spelare än så verkar man inte kunna namnge utan att riskera stämning för ärekränkning eller förtal – förutom förstås vår svenska stjärna Victor Lindelöf.

Han har, som svensk, en lite mer avslappnad inställning till det här med snus. Han visar själv upp sin Göteborgs Rapé på sitt eget Instagram. Bilden är från 2016. 
 
Det återstår att se hur det blir med snuset i Storbritannien. Landet är ju på väg ut ur EU och om fotbollsstjärnorna introducerar snus som ett alternativ till cigaretter finns det säkert många fans som vill prova.

Snus & Fotboll – Hysteri i Premier League


Instagram: victorlindelof



De kommentarer som görs i Snusjournalens kommentarsfält förhandsgranskas och godkänns av Snusbolaget innan publicering.